Μια μάχη υπερηφάνειας: Ερντογάν και αλ Άσαντ στο ρινγκ για τον τελευταίο γύρο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμμετείχε στην υποστήριξη των τζιχαντιστών στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας από το 2011, ενώ ο τουρκικός στρατός έχει πραγματοποιήσει τρεις διασυνοριακές επιχειρήσεις στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα τα τελευταία χρόνια. Ο πρωταρχικός στόχος της Τουρκίας έγκειται στην αποτροπή μιας έκδοσης α λα βόρειο Ιράκ μιας αυτόνομης κουρδικής περιοχής κατά μήκος των 911 χιλιομέτρων των συνόρων της με τη Συρία. Παραμένει μυστήριο γιατί ο Ερντογάν στοχεύει τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ αντί να συνεργάζεται με το συριακό καθεστώς ενάντια στις ομάδες κουρδικής πολιτοφυλακής στα συριακά εδάφη. Ο θυμός και οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ του Ερντογάν και του Άσαντ δεν έχουν επιλυθεί και φαίνεται πως ένας πλήρης πόλεμος μεταξύ Τουρκίας και Συρίας μπορεί να είναι στον ορίζοντα.

Τουρκμέν Τερζί - turkishminute.com - Παρουσίαση Freepen.gr

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Yaşar Yakış ανέφερε σε άρθρο που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο Arab News ότι ο Ερντογάν εξετάζει νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, πιθανώς σε μια προσπάθεια να προσελκύσει εθνικιστικές ψήφους πριν από τις γενικές εκλογές του 2023, καθώς πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως έχει τη χαμηλότερη υποστήριξη από τότε που ανέλαβε το κόμμα του την εξουσία το 2002. Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας συνήψε εκλογική συμμαχία με το υπερεθνικιστικό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) τον Φεβρουάριο του 2018 ενόψει των γενικών εκλογών της 24ης Ιουνίου 2018. Έκτοτε, οι εθνικιστές ψηφοφόροι του MHP μαζί με τους ισλαμιστές υποστηρικτές του AKP ήταν οι κύριοι υποστηρικτές του επεκτατισμού του Ερντογάν στην περιοχή.

Στις 26 Οκτωβρίου, η τουρκική κυβέρνηση ενέκρινε πρόταση για παράταση της εντολής του στρατού να διεξάγει διασυνοριακές επιχειρήσεις στη Συρία και το Ιράκ για δύο ακόμη χρόνια. Το MHP με 48 έδρες ψήφισε υπέρ της πρότασης, ενώ το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με 135 βουλευτές και το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) με 56 έδρες καταψήφισαν. Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε για πρώτη φορά την πρόταση το 2013 για τη στήριξη της διεθνούς εκστρατείας κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIL) και έκτοτε έχει ανανεωθεί πολλές φορές.

Η «Επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη» το 2016 ήταν η πρώτη χερσαία επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία από την έναρξη της συριακής κρίσης το 2011. Η συμμαχία Τουρκικού - Ελεύθερου Συριακού Στρατού κατέλαβε την ελεγχόμενη από το ISIL συριακή συνοριακή πόλη Jarablus και οι Κούρδοι αποσύρθηκαν ανατολικά του Ευφράτη. Ο Ερντογάν υποστήριξε τότε ότι ο κύριος στόχος της επιχείρησης ήταν να σταματήσει τις Κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), το συριακό παρακλάδι του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), να καταλάβουν περισσότερες πόλεις κατά μήκος των συριακών συνόρων της Τουρκίας. Η Τουρκία και οι Σύριοι μαχητές που υποστηρίζονται από την Τουρκία στόχευσαν κουρδικές θέσεις δυτικά της Αζάζ και κατέλαβαν μια περιοχή του Αφρίν το 2018.

Ο τουρκικός στρατός συνέχισε να στοχεύει τις κουρδικές δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων του επιτιθέμενος στις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), μια ένοπλη ομάδα που αποτελείται κυρίως από μαχητές της YPG και αναγνωρίζεται από την Τουρκία ως τρομοκρατική ομάδα που συνδέεται με το PKK. Ο Ερντογάν έπεισε τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την τρίτη επιχείρηση στη Συρία. Μετά την τηλεφωνική συνομιλία του με τον Ερντογάν, ο Τραμπ ανακοίνωσε σοκαριστικά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη βόρεια Συρία. Σε μια δήλωση από τον Λευκό Οίκο, η Γραμματέας Τύπου Stephanie Grisham στις 6 Οκτωβρίου 2019 ανακοίνωσε ότι «η Τουρκία σύντομα θα προχωρήσει με την από καιρό σχεδιασμένη επιχείρηση της στη Βόρεια Συρία». Η Τουρκία ξεκίνησε την «Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης» στη Συρία στις 9 Οκτωβρίου 2019 για να απομακρύνει τις SDF από την περιοχή της βόρειας Συρίας που συνορεύει με την Τουρκία. Περισσότεροι από 90 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 300.000 Σύριοι εκτοπίστηκαν ως άμεσο αποτέλεσμα της επιχείρησης της Τουρκίας.

Ο κύριος στόχος του Ερντογάν στη διεξαγωγή της επιχείρησης ήταν να δημιουργήσει μια «ασφαλή ζώνη» κατά μήκος των συριακών συνόρων και να επανεγκαταστήσει μερικά από τα εκατομμύρια των Σύριων προσφύγων στην Τουρκία. Ο Ερντογάν και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατέληξαν επίσης σε συμφωνία κατά τη διάρκεια συνάντησης στο θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας στο Σότσι στις 23 Οκτωβρίου 2019 για να εργαστούν από κοινού για να κρατήσουν τις κουρδικές δυνάμεις μακριά από τα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία για να δημιουργήσουν τελικά μια «ασφαλή ζώνη» στην περιοχή.

Η Τουρκία από την τελευταία της επιχείρηση το 2019 έχει απειλήσει επανειλημμένα κουρδικές ομάδες καθώς και το συριακό καθεστώς. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο Ερντογάν δεν είναι πλέον σε θέση να πείσει τον Πούτιν για επιχειρήσεις στη Συρία και πως ο στενός του σύμμαχος Τραμπ δεν είναι πλέον στην εξουσία. Επιπλέον, η οικονομία της Τουρκίας βρίσκεται σε χαλασμό, ενώ η υγεία του Ερντογάν επιδεινώνεται. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είναι γνωστό ότι είναι φιλοκουρδικός και η στρατιωτική υποστήριξη της Άγκυρας στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει ένταση με τη Ρωσία. Αρκετοί πολιτικοί αναλυτές αναμένουν ότι η συμφωνία Τουρκίας και Ρωσίας στην περιοχή του Ιντλίμπ της Συρίας, το τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών, μπορεί σύντομα να καταρρεύσει.

Το Al Jazeera ανέφερε πως μετά τη συνάντηση με τον Μπάιντεν στη Ρώμη στις 31 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια της συνόδου των ηγετών της G20, ο Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι «όταν έρθει η ώρα να πραγματοποιηθεί μια επιχείρηση, θα πραγματοποιηθεί μια επιχείρηση. Δεν υπάρχει βήμα πίσω σε αυτό». 

Από τότε που το τουρκικό κοινοβούλιο παρέτεινε την εντολή για επιχειρήσεις στη Συρία, οι τουρκικές δυνάμεις επιταχύνουν τις επιθέσεις στη Συρία. Τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη σκότωσαν τρεις Κούρδους στην πολύ σημαντική πόλη Καμισλί της βόρειας Συρίας.

Αρκετά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Τουρκία προχωρά πέρα ​​από τη χρήση όπλων και βασανίζει Κούρδους χρησιμοποιώντας ως όπλο το νερό σε περιοχές που ελέγχονται από τις SDF. Το Al Jazeera ανέφερε τον περασμένο μήνα πως Κούρδοι αξιωματούχοι και ορισμένες συριακές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών κατηγόρησαν τις δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία ότι διέκοψαν κατά διαστήματα την παροχή νερού από τον υδάτινο σταθμό Alouk μετά τον έλεγχο του στα τέλη του 2019 ως μέρος στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία. Οι ποταμοί Τίγρης και Ευφράτης πηγάζουν από την Τουρκία, ρέουν νοτιοανατολικά σε όλη τη Συρία και το Ιράκ, και αποτελούν σημαντική πηγή πόσιμου νερού και ζωτικής σημασίας για τη γεωργία και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Τουρκία αποκαλείται από καιρό τρομοκρατικό κράτος από τη συριακή κυβέρνηση λόγω της παρέμβασής της στην επαρχία του Ιντλίμπ. Ο Ερντογάν δεν έχει πλέον τη δύναμη να πείσει τον Πούτιν και τον Μπάιντεν να αντιταχθούν στον Άσαντ και τους Κούρδους, αλλά χρειάζεται έναν πόλεμο στη Συρία για να ευχαριστήσει τους εθνικιστές ψηφοφόρους του. Ο Ερντογάν μπήκε στη Συρία πριν από μια δεκαετία για να καταλάβει την ιστορική ισλαμική πόλη της Δαμασκού και να ανακηρύξει το χαλιφάτο του, αλλά το μόνο που προέκυψε από την κατάσταση είναι οι μεγάλες απώλειες Τούρκων στρατιωτών στο συριακό έδαφος. Η μεγάλη ειρωνεία είναι ότι ο στόχος του Ερντογάν για επεκτατισμό που ξεκίνησε στη Συρία και η επακόλουθη αποτυχία του θα είναι πιθανότατα η αιτία του τέλους της βασιλείας του.

Νεότερη Παλαιότερη
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail