Σώμα και Αίμα Χριστού επί πληρωμή ή επί αποδείξει

dimitrisvetsikas1969 / pixabay
Πριν λίγες μέρες συμμετείχα σε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με την χριστιανική προσέγγιση όσον αφορά τα νέα ισχύοντα για την είσοδο στους ιερούς ναούς. Για όσους έχουν κάποια επαφή με τα θέματα αυτά, αντιλαμβάνονται ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να μιλήσεις καθώς οι περισσότεροι δεν είμαστε άξιοι για κάτι τέτοιο. 

Του Στρατή Μαζίδη

Υπάρχουν όμως μερικές πολύ απλές σταθερές που αντιλαμβάνονται και οι πτωχοί τω πνεύματι. Η εκκλησία σε επίπεδο ιεραρχίας είναι διαιρεμένη στα τέσσερα. Ορισμένοι προσεγγίζουν το θέμα καθαρά χριστιανικά και πνευματικά μη μπορώντας να διαχωρίσουν τους πιστούς. Άλλοι είτε από ευθυνοφοβία είτε και αυτοί λόγω αντίστοιχων ανησυχιών όπως και οι πρώτοι, επικαλούνται την πρακτική δυσκολία εφαρμογής των νέων ισχυόντων, η τρίτη ομάδα είναι εκείνη που δεν μιλά και τέλος έχουμε τους ένθερμους κήρυκες της κυβερνητικής πολιτικής που στέλνουν από πατρική αγάπη την αστυνομία σε ναούς.

Υπάρχει όμως μία πολύ απλή ερώτηση απέναντι σε όλους αυτούς. Τι θα κάνουν απέναντι σε έναν άνθρωπο ο οποίος δεν έχει εμβολιαστεί, δε διαθέτει χρήματα για να κάνει το τεστ ή είτε έχει εμβολιαστεί είτε όχι, συνειδησιακά δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι πλέον το χαρτί ενός φαρμακείου ή ενός εμβολιαστικού κέντρου είναι ο συνδετικός του κρίκος με τον Θεό, και θέλει να εξομολογηθεί. Θα τον διώξουν; Και αν εγκαταλείψει το μάταιο αυτό κόσμο την αμέσως επόμενη ώρα, ποιος θα φέρει την ευθύνη;

Και βέβαια μία ακόμη πιο απλή ερώτηση. Στην ευχή του Χερουβικού ακούμε τον ιερέα να λέει μέσα στο ιερό:

καὶ ἱκάνωσόν με τῇ δυνάμει τοῦ Ἁγίου σου Πνεύματος, ἐνδεδυμένον τὴν τῆς ἱερατείας χάριν, παραστῆναι τῇ ἁγίᾳ σου ταύτῃ τραπέζῃ καὶ ἱερουργῆσαι τὸ ἅγιον καὶ ἄχραντον σῶμά σου καὶ τὸ τίμιον αἷμα. Σοὶ γὰρ προσέρχομαι κλίνας τὸν ἐμαυτοῦ αὐχένα καὶ δέομαί σου· μὴ ἀποστρέψῃς τὸ πρόσωπόν σου ἀπ᾿ ἐμοῦ, μηδὲ ἀποδοκιμάσῃς με ἐκ παίδων σου, ἀλλ᾿ ἀξίωσον προσενεχθῆναί σοι ὑπ᾿ ἐμοῦ τοῦ ἁμαρτωλοῦ καὶ ἀναξίου δούλου σου τὰ δῶρα ταῦτα

Λίγα λεπτά αργότερα στην Αγία Αναφορά, εκεί όπου ο ιερέας λέει τα "σα εκ των σων" και ο κόσμος γονατίζει, πάλι τον ακούμε να λέει:

Ἔτι προσφέρομέν σοι τὴν λογικὴν ταύτην καὶ ἀναίμακτον λατρείαν, καὶ παρακαλοῦμέν σε καὶ δεόμεθα καὶ ἱκετεύομεν· κατάπεμψον τὸ Πνεῦμά σου τὸ Ἅγιον ἐφ᾿ ἡμᾶς καὶ ἐπὶ τὰ προκείμενα δῶρα ταῦτα. Καὶ ποίησον τὸν μὲν ἄρτον τοῦτον τίμιον σῶμα τοῦ Χριστοῦ σου. Ἀμήν· τὸ δὲ ἐν τῷ ποτηρίῳ τούτῳ τίμιον αἷμα τοῦ Χριστοῦ σου. Ἀμήν· μεταβαλὼν τῷ Πνεύματί σου τῷ Ἁγίῳ. Ἀμήν, ἀμήν, ἀμήν.

Το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου που δίνεται σε κάθε Θεία Λειτουργία για άφεση αμαρτιών και ζωή αιώνιο, μεταδίδεται μόνο επί πληρωμή για να αποδείξουν κάποιοι ότι όντως είναι υγιείς ή επί αποδείξει; Το «τον ερχόμενόν πρός με ου μη εκβάλλω έξω» ισχύει; Τα παραπάνω μπορεί να μην έχουν καμία σημασία για όσους δεν πιστεύουν ή είναι χαλαροί. Το ερώτημα αφορά αυτούς που τα πιστεύουν και πολλές φορές μάλιστα τα κηρύττουν τις Κυριακές ενίοτε σε χρονοβόρες ομιλίες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail