Κοινή γραμμή Γαλλίας-Αιγύπτου για να πάρουν πόδι οι μισθοφόροι από τη Λιβύη

Freepen.gr - Τη Δευτέρα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη.

Οι δυο τους συζήτησαν τις συνεχιζόμενες προετοιμασίες για τη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη, η οποία έχει προγραμματιστεί να φιλοξενηθεί από τη Γαλλία στις 12 Νοεμβρίου.

Ο Πρόεδρος Μακρόν εξέφρασε την επιθυμία του να ενισχύσει τις διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο Ελ-Σίσι για τη Λιβύη, ιδίως υπό το φως των μεγάλων προσπαθειών που καταβάλλονται από το Κάιρο για την επίλυση της κρίσης, σημειώνει το libyareview.com.

Τόνισε ότι η Αίγυπτος διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Λιβύη, τονίζοντας την προθυμία της Γαλλίας να συνεχίσει την εντατική διμερή συνεργασία και συντονισμό.

Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος El-Sisi επανέλαβε τη θέση υποστήριξης της Αιγύπτου για τη Λιβύη, δεσμευόμενος να συνεχίσει τις προσπάθειες για τη διευθέτηση των στρατιωτικών, πολιτικών και οικονομικών ζητημάτων.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να υποστηρίξουν την τρέχουσα πολιτική πορεία που οδηγεί σε εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου. Τόνισαν επίσης την ανάγκη να αποσυρθούν όλες οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι από τη Λιβύη και να τερματιστεί κάθε ξένη επέμβαση που έχει συμβάλει στην πυροδότηση της κρίσης.

Αναμένεται πως η Διάσκεψη του Παρισιού για τη Λιβύη θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή εκπροσώπων της λιβυκής κυβέρνησης και των παρευρισκομένων στις Διασκέψεις του Βερολίνου. Σε αυτή την εκδήλωση είναι προσκεκλημένες και οι γειτονικές χώρες της Λιβύης.

Στη διάσκεψη θα προεδρεύσει ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν. Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ και η αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Καμάλα Χάρις επιβεβαίωσαν την παρουσία τους.

Νωρίτερα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Jean-Yves Le Drian, δήλωσε ότι ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης θα είναι η συζήτηση του σχεδίου των λιβυκών αρχών για απέλαση ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από τη Λιβύη.

Στην ομιλία του κατά τη Διάσκεψη Σταθεροποίησης της Λιβύης στην Τρίπολη τον Οκτώβριο, ο Λε Ντριάν είπε, «η Σύνοδος Κορυφής, που διοργανώθηκε με τα Ηνωμένα Έθνη, τη Γερμανία και την Ιταλία στο Παρίσι για τις 12 Νοεμβρίου, θα συγκεντρώσει περιφερειακούς και διεθνείς αρχηγούς κρατών. Θα δώσει την τελευταία διεθνή ώθηση που απαιτείται για την υποστήριξη των εκλογών στο τέλος του έτους και θα εγκρίνει το σχέδιο της Λιβύης για αποχώρηση των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων και θα στηρίξει την εφαρμογή του, για να τεθεί τέλος στην ξένη παρέμβαση».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail