Κύμα οργής για τις εξωφρενικές προτάσεις Εξαδάκτυλου

vitalworks / pixabay
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ζήτησε να πληρώνουν μέρος των νοσηλίων τους οι ανεμβολίαστοι!

Από: newsbreak.gr

Οργή, αποτροπιασμό και έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η πρόταση του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλους της επιτροπής του υπουργείου Υγείας Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, να πληρώνουν από την τσέπη τους οι ανεμβολίαστοι ασθενείς μέρος των νοσηλίων!

Τον χορό του… εμφυλίου πολέμου που ξέσπασε χθες άνοιξε η ΕΙΝΑΠ, η οποία με την υπογραφή της γαλάζιας συνδικαλίστριας Ματίνας Παγώνη κατήγγειλε τον κ. Εξαδάκτυλο, ζητώντας από το διοικητικό συμβούλιο και τη συνέλευση του ΠΙΣ να ανακαλέσει άμεσα σε τάξη τον πρόεδρό του, και να του υπενθυμίσει ότι είναι γιατρός και όχι φερέφωνο των οποιωνδήποτε οικονομικών συμφερόντων.

Έντονη ήταν και η αντίδραση του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκου, ο οποίος χαρακτήρισε τις δηλώσεις Εξαδάκτυλου «απάνθρωπες», κάνοντας λόγο για κατήφορο. «Εάν η κυβέρνηση δεν συμμερίζεται τέτοιες λογικές, να τον παραιτήσει από την επιτροπή των ειδικών. Εκτός και εάν λειτουργεί ως “λαγός” της κυβέρνησης για βάρβαρη ιδιωτικοποίηση του συστήματος» καταλήγει με νόημα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Οργισμένη, όμως, ήταν και η αντίδραση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, η οποία κατακεραύνωσε τον Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, τον οποίο χαρακτήρισε «λαγό» της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της υγείας. «Με τις θέσεις του ο κ. Εξαδάκτυλος αποθεώνει τη λογική ότι η υγεία είναι ατομική ευθύνη και αφήνει στο απυρόβλητο την κυβερνητική πολιτική που ευθύνεται για την έξαρση της πανδημίας, για το γεγονός ότι ακόμα και τώρα αρνείται να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας, αρνείται να επιτάξει άνευ όρων τους ιδιωτικούς ομίλους της υγείας, αρνείται να πάρει μέτρα για την πρόληψη της διασποράς στα εκκολαπτήρια του κορωνοϊού στα ΜΜΜ, στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και τις σχολές» ανέφερε στην ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ.
Η αναφορά που προκάλεσε τον σάλο

Η αναφορά του κ. Εξαδάκτυλου που προκάλεσε το κύμα αντίδρασης προήλθε από τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε ο ίδιος μία ημέρα νωρίτερα. Σε ερώτηση για το αν οι ανεμβολίαστοι που νοσούν με κορωνοϊό θα πρέπει να πληρώνουν τα έξοδα νοσηλείας τους στα νοσοκομεία, ο κ. Εξαδάκτυλος δήλωσε ότι πρέπει να πληρώνουν ένα μέρος από την τσέπη τους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτή η πρόταση δεν είναι παράλογη.

Ο Θανάσης Εξαδάκτυλος υποστήριξε ότι οι ανεμβολίαστοι που νοσούν και χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ ασθενούν από επιλογή τους, αφού δεν δέχονται να εμβολιαστούν και έτσι αυξάνουν το οικονομικό και υγειονομικό κόστος. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι καταπατούν το δημοκρατικό δικαίωμα των εμβολιασμένων, προσθέτοντας πολλαπλάσιο υγειονομικό κόστος στο σύστημα υγείας, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά: «Στο κύμα είμαστε όλοι, στον πνιγμό όσοι  δεν φοράνε σωσίβιο».

Ερωτήματα για την πρόθεση

Η αναφορά του Αθανάσιου Εξαδάκτυλου μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται, καθώς αντίστοιχες θέσεις έχουν εκφράσει ανά διαστήματα διάφοροι «υποστηρικτές» της κυβέρνησης, οι οποίοι στοχοποιούν τους ανεμβολίαστους πολίτες ως υπεύθυνους για την επιδείνωση της κατάστασης με τον κορωνοϊό.

Υπό αυτό το πρίσμα, η παρουσία του πρόεδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου δεν συνιστά απλά μια προκλητική προσωπική του άποψη, αλλά εκφράζει ένα κομμάτι του σκληρού πυρήνα της Ν.Δ., που ακόμα και σήμερα, εν μέσω πανδημίας, στοχεύει την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, θέλοντας να επιστρέψει τη χώρα στις εποχές που οι ανασφάλιστοι άνθρωποι δεν είχαν πρόσβαση στη δημόσια υγεία.

Υστερα από αυτήν την επαίσχυντη πρόταση, που κανένα δυτικό κράτος δεν έχει διανοηθεί να εφαρμόσει, ο κ. Εξαδάκτυλος οφείλει να παραιτηθεί από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα συνιστά πρόκληση, τόσο για την ιατρική κοινότητα όσο και για τον ελληνικό λαό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail