Οι ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις στην ελίτ του ΝΑΤΟ - Γιατί οι Αμερικανοί βάζουν την Ελλάδα στην κορυφή των επιλογών τους

Από τις αρχές Νοεμβρίου οι SOF από το 10th Special ForcesGroup συνεκπαιδεύονται σε περιοχές της Αττικής, χερσαίες και θαλάσσιες μαζί με Ελληνικές Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων.

Από: newpost.gr - του Κώστα Σαρικά

Δεν υπάρχει πλέον εποχή του χρόνου που να μην βρίσκεται στην Ελλάδα κάποια από τις κορυφαίες Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων των Αμερικανών για συνεκπαίδευση και κοινές ασκήσεις με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτή τη φορά ήταν οι κομάντος από το 10th Special Forces Group οι οποίοι μαζί με τους Έλληνες SOF εντυπωσίασαν στην άσκηση-επίδειξη στον κόλπο των Μεγάρων με φόντο πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Σαν τις «αστραπές» Έλληνες και Αμερικανοί με καταιγιστικό ρυθμό όπως ακριβώς θα εκτελεστεί μια ανάλογη επιχείρηση σε πραγματικές συνθήκες προχώρησαν σε ανακατάληψη ενός High Value στόχου όπως ο προβλήτας και οι εγκαταστάσεις μεταφοράς και αποθήκευσης καυσίμων.

Η ησυχία στην ακτή των Μεγάρων «έσπασε» ξαφνικά όταν από το πουθενά εμφανίστηκαν από αέρος ταυτόχρονα το μεταγωγικό ελικόπτερο Chinook το οποίο μετέφερε λέμβους με κομάντος συνοδευόμενο από το επιθετικό ελικόπτερο Apache, ενώ στην επιφάνεια της θάλασσας και με ταχύτητα άνω των 50 κόμβων κινούνταν προς της ακτή τα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου MARK V της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών μαζί με τα «βέλη» των Αμερικανών, τα Combat Craft Assault. Βατραχάνθρωποι από τα ΣΑΠ βγήκαν στην ακτή ενώ κομάντος αποβιβάζονταν από τις λέμβους και καταλάμβαναν τον προβλήτα. Τα Mark V, τα Combat Craft  Assault να υποστηρίζουν με πυρά από θαλάσσης ενώ από αέρος να συνδράμουν το ελικόπτερο Apache αλλά και ζεύγος F-4 Phantom από την 338 Πολεμική Μοίρα «ΑΡΗΣ».

Σε ελάχιστα λεπτά η επιχείρηση-ανακατάληψη των εγκαταστάσεων  είχε ολοκληρωθεί με τους κομάντος και τις δυνάμεις υποστήριξης να «γράφουν» χρόνο ρεκόρ χωρίς λάθη στην οργάνωση και εκτέλεση του «χτυπήματος». Έλληνες και Αμερικανοί δεν ξεχώριζαν πουθενά χαρακτηριστικό της απόλυτης ομοιογένειας που «χτίστηκε» με τη συνεχή εκπαίδευση εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες. Από τις αρχές Νοεμβρίου οι SOF από το 10th Special ForcesGroup συνεκπαιδεύονται σε περιοχές της Αττικής, χερσαίες και θαλάσσιες μαζί με Ελληνικές Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων. ΕΤΑ, Ζ’ ΜΑΚ και ΜΥΚ σχεδόν καθημερινά εκτελούν σειρά σεναρίων με αποκορύφωμα συντονισμένες επιχειρήσεις με συνδρομή θαλάσσιων και εναέριων μέσων. Αν και η νεοσύστατη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου μετρά μόλις μερικούς μήνες δράσης οργανώνει υπό την εποπτεία του ΓΕΕΘΑ όπου ανήκει την κοινή εκπαίδευση Ελλήνων και Αμερικανών μαζί με την Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων.

Και μόνο τυχαίο δεν είναι ότι όλες σχεδόν οι Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ μεταξύ των οποίων οι Navy Seals αλλά και οι Rangers επιλέγουν όλο και πιο συχνά τις Ελληνικές Μονάδες για κοινές ασκήσεις. Ενδεικτικό του υψηλού επιπέδου των Ελλήνων SOF είναι ότι την επόμενη εβδομάδα το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών θα αποτελέσει την πρώτη Μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων η οποία θα αξιολογηθεί και θα πιστοποιηθεί από το ΝΑΤΟ. Το ΕΤΑ θα είναι μια από τις ελάχιστες Special Operation Forces κρατών μελών της Συμμαχίας η οποία έχει επιλεγεί να περάσει από αυτή τη διαδικασία. Με την πιστοποίηση από το ΝΑΤΟ να ανοίγει νέους δρόμους και να ανεβάζει ακόμη περισσότερο τον πήχη για την θέση της Μονάδας και τις αποστολές τις οποίες μπορεί να αναλάβει τα επόμενα χρόνια.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail