Στρατιωτικός εκσυγχρονισμός της Κίνας

«Από το 2010, χτυπάω το τύμπανο για το πόσο σοβαρή απειλή είναι το πρόγραμμα στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για την ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να προβάλλουν δύναμη στον Ινδικό Ειρηνικό και γενικότερα την ικανότητά μας να προστατεύσουμε τα συμφέροντα και τις αξίες μας σε όλο τον κόσμο... Ενώ η Αμερική εξακολουθεί να είναι η κυρίαρχη στρατιωτική δύναμη στον πλανήτη, σήμερα αντιμετωπίζουμε στρατιωτικές προκλήσεις πιο αποτελεσματικά από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία μας». Αυτά ήταν τα λόγια του Υπουργού Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Frank Kendall στο Συνέδριο Air, Space & Cyber ​​της Ένωσης Πολεμικής Αεροπορίας στις 20 Σεπτεμβρίου.

Judith Bergman - gatestoneinstitute.org - Παρουσίαση Freepen.gr

Η Κίνα εκσυγχρονίζει τον στρατό της εδώ και αρκετές δεκαετίες για να γίνει ένας «στρατός παγκόσμιας κλάσης» -- ίσος ή σε ορισμένες περιπτώσεις ανώτερος από τον στρατό των ΗΠΑ -- στα μέσα του αιώνα. Η Κίνα στοχεύει να «ολοκληρώσει την εθνική άμυνα και τον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό έως το 2035». Στη φετινή ετήσια αξιολόγηση παγκόσμιας απειλής, η κοινότητα πληροφοριών των ΗΠΑ χαρακτήρισε την Κίνα έναν ολοένα και πιο «σχεδόν ομότιμο ανταγωνιστή, που προκαλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες σε πολλούς τομείς —ειδικά οικονομικά, στρατιωτικά και τεχνολογικά» που «έχει αποδείξει την ικανότητα και την πρόθεση να προωθήσουν τα συμφέροντά τους σε βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους».

«Οι Κινέζοι ηγέτες χαρακτηρίζουν το μακροπρόθεσμο πρόγραμμα στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της Κίνας ως απαραίτητο για την επίτευξη του καθεστώτος μεγάλης δύναμης», είπε ο Αντιστράτηγος Σκοτ ​​Μπέριερ, Διευθυντής της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών, στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας τον Απρίλιο.

 «Η ατζέντα εκσυγχρονισμού του PLA [Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός] επικεντρώνεται στη δημιουργία και ανάπτυξη προηγμένων στρατιωτικών δυνατοτήτων σε όλους τους τομείς μάχης...Ο PLA αναζητά μια δύναμη ικανή να κερδίσει έναν αριθμό περιφερειακών συγκρούσεων υψηλής ποιότητας, συμπεριλαμβανομένης της βίαιης ενοποίησης της Ταϊβάν, ενώ θα διασφαλίζει την αποτροπή ή την εξουδετέρωση της στρατιωτικής επέμβασης τρίτων. Ταυτόχρονα, αναμένουμε από τον PLA να επεκτείνει τις δυνατότητές του να πραγματοποιεί μικρότερες επιχειρήσεις παγκοσμίως για να υποστηρίξει τα συμφέροντα της Κίνας».

Σύμφωνα με τον Kendall, ο εκσυγχρονισμός του στρατού της Κίνας πραγματοποιείται σε όλα τα επίπεδα:

«Ταυτόχρονα, η Κίνα αυξάνει τα επίπεδα αποθεμάτων και την πολυπλοκότητα των όπλων της ενώ εκσυγχρονίζει τα κέντρα και τα δίκτυα διοίκησης και ελέγχου σε όλες τις αλυσίδες που υποστηρίζουν τα όπλα της. Υπερηχητικά όπλα, μια πλήρης σειρά αντιδορυφορικών συστημάτων, καθώς και στον κυβερνοχώρο, τον ηλεκτρονικό πόλεμο και οι ανταγωνιστικοί πύραυλοι αέρος-αέρος αποτελούν μέρος του αυξανόμενου καταλόγου των κινεζικών δυνατοτήτων».

Ως ουσιαστικό μέρος του εκσυγχρονισμού της, η Κίνα επικεντρώνεται στην τεχνολογική καινοτομία, ιδιαίτερα στη λειτουργικότητα των αναδυόμενων τεχνολογιών για στρατιωτικούς σκοπούς. Η Κίνα ακολουθεί μια στρατηγική πολιτικής και στρατιωτικής σύντηξης, μια προσπάθεια ολόκληρης της κοινωνίας όπου οι επιστημονικές και τεχνολογικές καινοτομίες της Κίνας, η πολιτική τεχνολογία και οι βιομηχανικές της βάσεις αξιοποιούνται και συγχωνεύονται σε στρατιωτικούς και μη στρατιωτικούς τομείς. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, η σύντηξη γίνεται, μεταξύ άλλων, «με την ανάμειξη στρατιωτικής και πολιτικής τεχνογνωσίας και γνώσης, οικοδόμηση στρατιωτικών απαιτήσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές και αξιοποίηση της μη στρατιωτικής κατασκευής για στρατιωτικούς σκοπούς». Η τεχνητή νοημοσύνη (AI), την οποία το Πεκίνο θεωρεί συγκεκριμένα ως "κρίσιμης σημασίας για τη μελλοντική στρατιωτική και βιομηχανική του ισχύ" είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα λόγω της φύσης της διπλής χρήσης, που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς:

«Η Κίνα πραγματοποιεί στρατηγικές επενδύσεις παγκοσμίως στην τεχνητή νοημοσύνη για να αποκομίσει οφέλη από την εθνική ασφάλεια και οικονομικά...» έγραψε το Πεντάγωνο στην έκθεσή του για το 2020 στο Κογκρέσο σχετικά με τη στρατιωτική ισχύ της Κίνας. 

"Η ΛΔΚ επιδιώκει μια προσπάθεια ολόκληρης της κοινωνίας να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στην τεχνητή νοημοσύνη, η οποία περιλαμβάνει τον ορισμό επιλεγμένων ιδιωτικών εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα ως "πρωταθλητές της τεχνητής νοημοσύνης" για να δοθεί έμφαση στην έρευνα και ανάπτυξη σε συγκεκριμένες τεχνολογίες διπλής χρήσης. Πολλοί από αυτούς τους "πρωταθλητές της τεχνητής νοημοσύνης" , συμπεριλαμβανομένων των Huawei και Hikvision, είναι σημαντικοί προμηθευτές τεχνολογίας επιτήρησης τεχνητής νοημοσύνης παγκοσμίως. Το 2019, η ιδιωτική εταιρεία Ziyan UAV με έδρα τη ΛΔΚ παρουσίασε οπλισμένα σμήνη drones που ισχυρίστηκε ότι χρησιμοποιούν AI για την εκτέλεση αυτόνομης καθοδήγησης, απόκτησης στόχων και εκτέλεσης επίθεσης. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Κίνα έχει προχωρήσει σε επιτεύγματα σε μη επανδρωμένα πλοία επιφανείας με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία η Κίνα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει για να περιπολεί και να ενισχύσει τις εδαφικές της διεκδικήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Η Κίνα έχει επίσης δοκιμάσει μη επανδρωμένα άρματα μάχης ως μέρος των ερευνητικών προσπαθειών για την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στο έδαφος».

Η Κίνα στοχεύει να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στην τεχνητή νοημοσύνη έως το 2030.

Το τρέχον Πενταετές Σχέδιο της Κίνας για Εθνική Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη (2021-2025) επικεντρώνεται στην επιτάχυνση της έρευνας της Κίνας για την τεχνητή νοημοσύνη για να αξιοποιήσει τον εμπορικό της τομέα τεχνολογίας για να επιτύχει τον στόχο του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού για το λεγόμενο «ευφυή» πόλεμο, ο οποίος σε γενικές γραμμές μπορεί να να εξηγηθεί ως η χρήση αναδυόμενων τεχνολογιών σε αυτόν. Σύμφωνα με την έκθεση του Πενταγώνου για το 2020 για τη στρατιωτική ισχύ της Κίνας:

"Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA) βλέπει τις αναδυόμενες τεχνολογίες ως κινητήρια δύναμη για μια στροφή προς τον "ευφυή" πόλεμο από το σημερινό "πληροφοριακό" τρόπο πολέμου. Οι στρατηγοί του PLA περιγράφουν ευρέως τον ευφυή πόλεμο ως την επιχειρησιακή λειτουργία της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και των τεχνολογιών που την επιτρέπουν, όπως π. ως cloud computing, big data analytics, κβαντικές πληροφορίες και μη επανδρωμένα συστήματα, για στρατιωτικές εφαρμογές. Αυτές οι τεχνολογίες, σύμφωνα με τους ηγέτες της ΛΔΚ —συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Xi Jinping— αντιπροσωπεύουν μια «Επανάσταση στις Στρατιωτικές Υποθέσεις» για την οποία η Κίνα πρέπει να αναλάβει μια ολόκληρη κυβερνητική προσέγγιση για την εξασφάλιση κρίσιμων οικονομικών και στρατιωτικών πλεονεκτημάτων έναντι των προηγμένων στρατιωτικών.

«Η Κίνα επιδιώκει να ηγηθεί της στροφής προς τον «ευφυή πόλεμο» μέσω της Στρατηγικής Ανάπτυξης Στρατιωτικών Πολιτικών Σύντηξης (MCF) και με τη μεταρρύθμιση τόσο της έρευνας και ανάπτυξης (Ε&Α) όσο και των οργανισμών στρατηγικής και δόγματος».

Μερικές από τις προηγμένες και ανατρεπτικές στρατιωτικές δυνατότητες που αναπτύσσει η Κίνα με βάση τις αναδυόμενες τεχνολογίες περιλαμβάνουν «υπερηχητικά όπλα, ηλεκτρομαγνητικά όπλα, κατευθυνόμενα ενεργειακά όπλα και αντιδιαστημικές δυνατότητες».

Ο τεχνολογικός αγώνας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, επομένως, έχει εξαιρετικά απτές συνέπειες για την εθνική ασφάλεια. Πέρυσι, ο Michael Brown, διευθυντής της Μονάδας Αμυντικής Καινοτομίας του Πενταγώνου, είπε ότι υπάρχουν ήδη τεχνολογικοί τομείς στους οποίους το Πεκίνο προηγείται, όπως λογισμικό αναγνώρισης προσώπου, μικρά drones και κβαντικές επικοινωνίες, ενώ η Κίνα αμφισβητεί το προβάδισμα των ΗΠΑ σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, εκτοξεύσεις πυραύλων, κβαντικοί υπολογιστές, κβαντική ανίχνευση και υπερυπολογιστές.

«Είμαστε ένα ή δύο χρόνια μπροστά από την Κίνα [στην τεχνητή νοημοσύνη]», δήλωσε πέρυσι ο Eric Schmidt, πρώην εκτελεστικός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Google και πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας για την Τεχνητή Νοημοσύνη. «Δεν είμαστε μια δεκαετία μπροστά».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail