Ξαφνική κρίση Πολωνίας-Τουρκίας: Κατηγορεί την Αγκυρα για συνωμοσία με τη Ρωσία στη συνοριακή κρίση

Freepen.gr - Ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki επέκρινε την Τουρκία για το ρόλο της στη μεταφορά μεταναστών στη Λευκορωσία καθώς η κρίση στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας εντάθηκε, ανέφερε την Τρίτη το Remo News.

Ο Morawiecki έκανε τα σχόλια απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Maciej Gdula, ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος.

«Πριν από έναν ή δύο μήνες η Τουρκία φαινόταν να θέλει να συνεργαστεί στενά μαζί μας. Θα το πω δυνατά εδώ, γιατί νομίζω ότι θα το ακούσουν και εκεί, πως μπορούμε να δούμε αυτές τις ενέργειες υπό τη φύση του πλήρους συγχρονισμού των τουρκικών ενεργειών με τη Λευκορωσία και τη Ρωσία», είπε.

Ο Morawiecki είπε ότι η Πολωνία πρόσφερε υποστήριξη στην Τουρκία σε περιόδους ανάγκης, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης των πυρκαγιών που κατέστρεψαν τη νότια ακτογραμμή της αυτό το καλοκαίρι.

«Η βοήθειά μας για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, η βοήθειά μας στην προώθηση της τουρκικής τουριστικής βιομηχανίας, δυστυχώς αποδείχθηκε μονόδρομη χάρη», είπε. «Και δε μας αρέσει. Και το ξεκαθαρίζουμε στους Τούρκους φίλους μας».

Οι πολωνικές αρχές έχουν ξεχωρίσει αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών Turkish Airlines και της ρωσικής Aeroflot, για τη μεταφορά μεταναστών στη Λευκορωσία. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε τη Δευτέρα πως η ΕΕ θα διερευνήσει τον τρόπο επιβολής κυρώσεων σε αεροπορικές εταιρείες από τρίτες χώρες που δραστηριοποιούνται στην εμπορία ανθρώπων.

Η Πολωνία αντιμετωπίζει «πολλές προσπάθειες» από μετανάστες να παραβιάσουν τα σύνορα με τη Λευκορωσία κατά τη διάρκεια της νύχτας και έχει αναπτύξει 15.000 στρατιώτες για να τους απωθήσει, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας την Τετάρτη, σύμφωνα με το BBC. Τουλάχιστον 2.000 μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα καθώς μαίνεται διεθνής διαμάχη, ανέφερε η υπηρεσία ειδήσεων.

Ο Marek Świerczyński, επικεφαλής ασφάλειας και διεθνών υποθέσεων της πολωνικής δεξαμενής σκέψης Polityka Insight, ανέφερε επίσης τα σχόλια του Morawiecki, ρωτώντας σε σχόλια στο Twitter εάν η Πολωνία θα επέστρεφε οπλισμένα drones που αγόρασε πρόσφατα από την Τουρκία.

Η Πολωνία είναι ένθερμος υποστηρικτής της προσπάθειας της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας το 2005. Τον Μάιο, η Πολωνία ανακοίνωσε ότι θα αγόραζε 24 οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη από την Τουρκία, καθιστώντας την το πρώτο μέλος του ΝΑΤΟ που θα το έκανε, με τιμή $270 συμφωνία εκατομμυρίων.

Η Turkish Airlines δήλωσε την Τρίτη ότι συμμορφώνεται με όλα τα μέτρα ασφαλείας και τις ευαισθησίες σε συνεργασία με διεθνείς αξιωματούχους σε όλες τις πτήσεις της, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Η Turkish Airlines λειτουργεί υπό το κρατικό επενδυτικό ταμείο της χώρας, του οποίου προεδρεύει ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και έχει παραδοσιακά συμμαχήσει με τη Δύση ενάντια σε απειλές για την ασφάλειά της, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Όμως τα τελευταία πέντε χρόνια, η Άγκυρα έχει αναπτύξει στενούς δεσμούς με τη Μόσχα, ενώ οι σχέσεις με τη Δύση έχουν επιδεινωθεί απότομα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail