Οκτώ χρόνια από το Μαϊντάν της Ουκρανίας: Η Δύση θέλει την Ουκρανία σε αγωνία για τα καλά

Ήταν το tweet του τότε δημοσιογράφου, και τώρα υψηλόβαθμου Ουκρανού αξιωματούχου, Μουσταφά Ναγιέμ, που έκανε την τοπική συγκέντρωση των υποστηρικτών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης να μετατραπεί σε μια μαζική εκδήλωση με χιλιάδες διαδηλωτές να συμμετάσχουν. Στη συνέχεια, ο δημοσιογράφος δημοσίευσε ένα tweet καλώντας όλους να συγκεντρωθούν στο μνημείο της ανεξαρτησίας στο κέντρο του Κιέβου και να φέρουν μαζί ζεστά ρούχα, τσάι, καφέ και καλή διάθεση.

Alexander Shtorm - hpravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Το μοιραίο tweet σηματοδότησε την κορυφή της ασυνεπούς πολιτικής του τότε προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος αρχικά είχε την πρόθεση να συνάψει μια εμπορική συμφωνία με την ΕΕ και να συνάψει σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και στη συνέχεια προτίμησε να υποχωρήσει για να μη χάσει τις ρωσικές αγορές.

Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, ένας τεράστιος αριθμός Ουκρανών είχε ήδη εξελιχθεί στην ιδέα της ολοκλήρωσης της Ουκρανίας με την Ευρώπη εκείνη την εποχή. Πίστευαν πως η Ουκρανία δεν ήταν Ρωσία, πράγμα που σημαίνει ότι η ουκρανική διοίκηση έπρεπε να τερματίσει τις σχέσεις με τη Ρωσία όσο το δυνατόν πιο δραματικά.

Τι υποστήριξαν τελικά οι ταραξίες του Μαϊντάν; Για να απλοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο, στάθηκαν υπέρ όλων των καλών και εναντίον όλων των κακών. Σε γενικές γραμμές, αυτή θα μπορούσε να είναι η ιδέα οποιασδήποτε έγχρωμης επανάστασης.

Όσο για την «επανάσταση της αξιοπρέπειας», οι διαδηλωτές ζήτησαν τα εξής:

- ολοκλήρωση με την Ευρώπη,
- κοινωνικές εγγυήσεις,
-  οικονομική ανάπτυξη,
- μείωση των τιμολογίων κοινής ωφέλειας,
- μια σειρά άλλων πολιτικών και οικονομικών μέτρων.

Επιπλέον, ήθελαν να εξαλείψουν τη διαφθορά και τους κλέφτες στην κυβέρνησή τους.

Όσον αφορά τις σχέσεις με τη Ρωσία, η Ουκρανία διακόπτει τις σχέσεις της με τη Ρωσία εδώ και χρόνια. Οι ουκρανικές αρχές θεσπίζουν νόμους κατά της ρωσικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού και το Κοινοβούλιο της χώρας, το Verkhovna Rada, ευχαρίστως τους ψηφίζει.

Όμως, η Ουκρανία εξακολουθεί να κατατάσσεται στη χειρότερη θέση για το βιοτικό επίπεδο, την οικονομική ανάπτυξη και τον αγώνα κατά της διαφθοράς. Η Ουκρανία αντιμετωπίζει ταυτόχρονα φτωχοποίηση και εξαφάνιση του πληθυσμού. Οι δείκτες μείωσης του πληθυσμού της Ουκρανίας παραμένουν υψηλότεροι από ποτέ. Η χώρα κατέχει την πρώτη θέση όσον αφορά τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα λόγω υποσιτισμού. Το ποσοστό γεννήσεων στην Ουκρανία έχει μειωθεί κατά 40 τοις εκατό από το 2014.

Εδώ μιλάμε για μια χώρα που ήθελε να γίνει αγροτική υπερδύναμη. Αντίθετα, όμως, η Ουκρανία αναγκάζεται να αγοράζει τα περισσότερα λαχανικά της από τη Ρωσία, ακόμη και αγγούρια.

Η σημερινή Ουκρανία αναπτύσσει νομοθετικό έδαφος για να μπορεί να πουλήσει τη γη της σε ξένους πολίτες και εταιρείες. 

Λίγο μετά τις ταραχές των Maiden το 2014, πολλοί ειδικοί οδήγησαν να πιστέψουν ότι η Ουκρανία ως κράτος θα άντεχε το περισσότερο για εννέα χρόνια. Σήμερα συμπληρώνονται οκτώ χρόνια.

Φαίνεται, όμως, πως η χώρα έχει συνηθίσει τόσο πολύ να ζει υπό τις συνθήκες της μόνιμης κρίσης που θα βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης για πολύ καιρό.

Το ποσοστό θνησιμότητας της Ουκρανίας αυξάνεται σταδιακά επίσης. Το 2020, η υπερβολική θνησιμότητα ανήλθε σε 35.000 άτομα με συνολικό αριθμό 616.835 θανάτων ετησίως. Το 2021, η υπερβολική θνησιμότητα αυξήθηκε σε 46.577 άτομα και η χρονιά δεν έχει τελειώσει ακόμη.

Όσον αφορά την οικονομία και την πολιτική, οι συνέπειες του Euromaidan εξελίσσονται σύμφωνα με το κλασικό σενάριο όλων των επαναστάσεων που έλαβαν χώρα στα τέλη του περασμένου αιώνα και στις αρχές αυτού του αιώνα. Οι πλούσιοι έγιναν πολύ πλουσιότεροι, οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι. Στην πραγματικότητα, αυτή ήταν και η περίπτωση της μετασοβιετικής Ρωσίας στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Από τα τέλη του 2020, η Εθνική Ακαδημία Επιστημών της Ουκρανίας κατηγοριοποίησε το 45 τοις εκατό του πληθυσμού της Ουκρανίας ως φτωχό.

Για να τα επιστέψει όλα, το Euromaidan κόστισε στην Ουκρανία τα εδάφη της (Κριμαία και Ντονμπάς) και ξεκίνησε έναν εμφύλιο πόλεμο στα ανατολικά. Ο πόλεμος συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Αυτά είναι και τα αποτελέσματα της «επανάστασης της αξιοπρέπειας».

Σε γενικές γραμμές, η Ουκρανία ζει σε αγωνία. Δεν έχει πάψει να υπάρχει γιατί ορισμένες δυτικές δυνάμεις πρέπει να διατηρούν έτσι την Ουκρανία ως αντιρωσικό φυλάκιο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail