Κρίση στη βόρεια Αφρική: Η Αλγερία κλιμακώνει περαιτέρω τις εντάσεις με το Μαρόκο με νέες κατηγορίες

ΑFΡ
Freepen.gr - Πολιτικοί αναλυτές στο Ραμπάτ απέρριψαν τις αλγερινές κατηγορίες ότι οι μαροκινές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομή που σκότωσε τρεις Αλγερινούς υπηκόους στα σύνορα με τη Μαυριτανία ως «ψευδείς ειδήσεις» με στόχο την περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.

«Τρεις Αλγερινοί δολοφονήθηκαν… σε μια βάρβαρη επίθεση στα φορτηγά τους», δήλωσε την Τετάρτη η προεδρία της Αλγερίας, σε δήλωση που επικαλείται το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων APS.

Ανέφερε πως οι οδηγοί φορτηγών ταξίδευαν μεταξύ της πρωτεύουσας της Μαυριτανίας Νουακσότ βορειοανατολικά προς την πόλη Ουάργκλα της Αλγερίας.

Η Αλγερία ήταν απειλητική στον τόνο της. Είπε, «αυτή η άνανδρη δολοφονία με ένα εξελιγμένο όπλο δε θα έμενε ατιμώρητη».

Το Μαρόκο δεν έχει σχολιάσει επίσημα τις κατηγορίες, αλλά μια ενημερωμένη πηγή στο Ραμπάτ δήλωσε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, την Τετάρτη, πως το βασίλειο «ποτέ δεν στόχευσε και δε θα στοχεύσει ποτέ Αλγερινούς πολίτες, ανεξάρτητα από τις συνθήκες και τις προκλήσεις».

«Αν η Αλγερία θέλει πόλεμο, το Μαρόκο δε θέλει», είπε η πηγή, η οποία ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Το Μαρόκο δε θα παρασυρθεί σε έναν κύκλο βίας που θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή», είπε, καταδικάζοντας τις «άστοχες κατηγορίες» κατά του βασιλείου.

«Εάν η Αλγερία θέλει να σύρει την περιοχή σε πόλεμο μέσω προκλήσεων και απειλών, το Μαρόκο δεν θα παρασυρθεί σε αυτόν», πρόσθεσε.

Η αλγερινή εκδοχή των γεγονότων παρακωλύθηκε σοβαρά από την απόρριψη από τη Μαυριτανία του ισχυρισμού ότι αλγερινά φορτηγά δέχθηκαν επίθεση στη βόρεια Μαυριτανία.

Ο Εθνικός Στρατός της Μαυριτανίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τόνισε ότι καμία επίθεση δεν έλαβε χώρα «εντός της εθνικής του επικράτειας» και προειδοποίησε για «ύποπτες πηγές ειδήσεων».

Οι ειδικοί του Μαγκρέμπ θεωρούν ότι η Αλγερία εμπλέκεται σε ένα κλιμακωτό σπιράλ χωρίς ξεκάθαρο τέλος εκτός από τη δημιουργία μιας πολεμικής ατμόσφαιρας στην Αλγερία, η οποία είναι καλή για την εγχώρια κατανάλωση.

Τους τελευταίους μήνες το Αλγέρι έλαβε διαδοχικά μέτρα κατά του Μαρόκου, τα οποία δεν είχαν λάβει αντίποινα από το Ραμπάτ. Χωρίς κανένα στοιχείο για τους ισχυρισμούς του, το Αλγέρι κατηγόρησε το Ραμπάτ, στις 18 Αυγούστου, για συνέργεια σε φονικές δασικές πυρκαγιές. Έξι ημέρες αργότερα, διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Μαρόκο λόγω των «εχθρικών ενεργειών» του Ραμπάτ. Στη συνέχεια, τον Σεπτέμβριο, η Αλγερία έκλεισε τον εναέριο χώρο της στα μαροκινά αεροπλάνα. Και την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Αλγερίας Abdelmadjid Tebboune διέταξε να σταματήσουν οι εξαγωγές φυσικού αερίου που χρησιμοποιούν τον αγωγό μέσω του Μαρόκου προς την Ισπανία.

Οι ειδικοί λένε πως η Αλγερία δυσανασχετεί με ορισμένες από τις πιο πρόσφατες διπλωματικές αποτυχίες της, ειδικά στον ΟΗΕ, σχετικά με το ζήτημα της Δυτικής Σαχάρας, καθώς και την ξέφρενη περιφερειακή της στάση.

Οι ειδικοί λένε ότι η Αλγερία ήταν επίσης απογοητευμένη από την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να μην αποκηρύξει την απόφαση του πρώην προέδρου Τραμπ το περασμένο καλοκαίρι, να αναγνωρίσει την κυριαρχία του Μαρόκου στη Δυτική Σαχάρα.

Το Αλγέρι φαίνεται ότι επέλεξε την κλιμάκωση ενόψει της επόμενης επίσκεψης στην περιοχή του Στάφαν ντε Μιστούρα, του νέου προσωπικού απεσταλμένου στη Δυτική Σαχάρα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Απέρριψε επίσης πρόταση του ΟΗΕ για επιστροφή στις συνομιλίες στρογγυλής τραπέζης. Τέτοιες συνομιλίες διεξήχθησαν τελευταία φορά το 2019 με τη συμμετοχή κορυφαίων αξιωματούχων από το Μαρόκο, την Αλγερία, τη Μαυριτανία και το Polisario.

Οι αναλυτές στο Ραμπάτ αναρωτιούνται για τα επόμενα βήματα που θα μπορούσε να κάνει η Αλγερία για να αυξήσει περαιτέρω τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών σε σημείο που να δίνει την εντύπωση ενός επικείμενου πολέμου.

Ο Μαροκινός ειδικός σε θέματα διεθνών υποθέσεων Hichem Motaded, με έδρα τον Καναδά, δήλωσε στο The Arab Weekly ότι «οι επανειλημμένες κατηγορίες που εξαπέλυσε το αλγερινό καθεστώς εναντίον του Μαρόκου αποτελούν μέρος μιας καλά προμελετημένης προκλήσεων για να φέρεται ως θύμα ενώπιον της περιφερειακής και διεθνούς κοινής γνώμης».

Ο Motaded υποστήριξε ότι η Αλγερία «θέλει να εμπλέξει τη Μαυριτανία στην προώθηση του πολεμικού της οράματος» και να απομακρύνει την Τυνησία από τη σημερινή ουδέτερη θέση της στη σύγκρουση.

*  απόδοση από The Arab Weekly

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail