Η εξάρτηση των κατεχομένων και το τουρκικό παιχνίδι

Η ΤΟΥΡΚΙΑ πληρώνει τον λογαριασμό στα κατεχόμενα, από μισθούς του κατοχικού καθεστώτος, τα έργα «υποδομής» και επιχορηγεί τον προϋπολογισμό. Η κατεχόμενη από την Τουρκία περιοχή της Κύπρου συντηρείται οικονομικά από την κατοχική δύναμη και ελέγχεται πλήρως. Τα περιθώρια «ελεύθερων κινήσεων» από μέρους των Τουρκοκυπρίων είναι περιορισμένα και γενικών δεν επηρεάζουν σχεδιασμούς, επιδιώξεις, πρωτίστως το παράνομο οικοδόμημα, που δημιούργησε η Άγκυρα, το ψευδοκράτος. 

Από: philenews.com

ΕΙΝΑΙ σαφές, λοιπόν, ότι η Άγκυρα δεν αφήνει περιθώρια κινήσεων και η πίεση είναι ασφυκτική για τους Τουρκοκύπριους. Αυτή η στάση διαμηνύει πως η κατοχική Τουρκία δεν ενδιαφέρεται ποσώς για λύση στο Κυπριακό. Αυτό το οποίο την ενδιαφέρει είναι η διαιώνιση του κατοχικού στάτους κβο, η εδραίωσή του και βαθμηδόν η νομιμοποίηση του. Αυτό επιβεβαιώνεται από τις κινήσεις της Άγκυρας σε διάφορα πεδία. Πρόσφατα παραδείγματα οι κινήσεις στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, η δημιουργία δυο στρατιωτικών βάσεων, σε Λευκόνοικο και Μπογάζι και οι παράνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ. Είναι, λοιπόν, ξεκάθαροι οι στόχοι της κατοχικής δύναμης. Κι αυτό θα πρέπει να το αντιληφθούμε, συνειδητοποιήσουμε για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις επεκτατικές και επιθετικές της δραστηριότητες σε βάρος της Κύπρου.

ΟΠΩΣ συναφώς προκύπτει από ρεπορτάζ του «Φ», ο κυβερνήτης των κατεχομένων είναι αυτός που έχει στην τουρκική κυβέρνηση το χαρτοφυλάκιο «Κύπρος». Στην προκειμένη περίπτωση ο αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, ο οποίος έχει το πάνω χέρι και οι αποφάσεις που λαμβάνονται περνούν από αυτόν. Από το ρεπορτάζ προκύπτει πως οι παρεμβάσεις δεν αφορούν μόνο τις μεγάλες αποφάσεις. Αφορούν και την επιλογή προσώπων. Και είναι ενδιαφέρον να αναφερθεί πως όλο και περισσότερο πλέον προωθούνται έποικοι στην ιεραρχία του κατοχικού καθεστώτος. Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρεται, η Άγκυρα δεν έχει εμπιστοσύνη στους Τουρκοκύπριους πολιτικούς. Ακόμη και για εκείνους τους πολιτικούς, που είναι πλήρως ταυτισμένοι μαζί της. 

ΜΕΣΑ σε αυτό το παιχνίδι του ασφυκτικού ελέγχου, προκύπτουν κι άλλα ζητήματα. Οικονομικά συμφέροντα, τα οποία φαίνεται πως συνδέονται και με τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Συνδέονται με την οικογένεια του και φίλους του επιχειρηματίες. Υπάρχει, όμως, κι άλλη μια διάσταση. Αυτή των παράνομων οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως είναι το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, η διακίνηση ναρκωτικών ενώ εμφανής είναι η δράση και της μαφίας. Τουρκικής και τοπικής. 

ΣΕ όλα αυτά οι Τουρκοκύπριοι προσπαθούν να επιβιώσουν. Είτε ταυτιζόμενοι με το κατοχικό καθεστώς, την Τουρκία, είτε κρατώντας αποστάσεις. Υπάρχουν, βέβαια και εκείνοι, οι οποίοι κατηγορούν την κατοχική δύναμη. Εκείνοι, οι οποίοι φθάνουν σε σημείο ακόμη και ρήξης με το καθεστώς, παρά τους κινδύνους, που υπάρχουν. Εκείνο που θα σημειώναμε, σε σχέση με τους Τουρκοκύπριους είναι πως η αντίθεση με τα όσα διαδραματίζονται στα κατεχόμενα πρέπει να στοχεύει πρωτίστως στην απαλλαγή από την κατοχή. Ο στόχος δεν θα είναι ένα ανεξάρτητο τουρκοκυπριακό κράτος με λιγότερη Τουρκία.  Στόχος πρέπει να είναι μια πραγματική ελευθερία, ανεξαρτησία μέσα από την Κυπριακή Δημοκρατία, το κοινό σπίτι όλων των Κυπρίων, χωρίς εξαρτήσεις και ξένη παρουσία. Αυτός είναι ο μόνος βιώσιμος στόχος για την Κύπρο.

Νεότερη Παλαιότερη
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail