Οι ΗΠΑ κάνουν άλλο ένα βήμα προς τον πυρηνικό πόλεμο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να παράγουν περίπου 480 ολοκαίνουργιες πυρηνικές βόμβες B61−12 για να εξοπλίσουν τα βομβαρδιστικά τους και αυτά των Ευρωπαίων συμμάχων τους. Η πρώτη κατευθυνόμενη πυρηνική βόμβα βαρύτητας, γνωστή ως B61-12, προορίζεται να αντικαταστήσει όλες τις υπάρχουσες βόμβες βαρύτητας.

southfront.org - Παρουσίαση Freepen.gr

Η B61-12 χρησιμοποιεί μια τροποποιημένη έκδοση της κεφαλής για τις τρέχουσες βόμβες βαρύτητας B61-4, οι οποίες έχουν μέγιστη απόδοση περίπου 50 κιλοτόνων και αρκετές επιλογές χαμηλότερης απόδοσης. Ωστόσο, η νέα βόμβα είναι εξοπλισμένη με ένα κιτ καθοδηγούμενης ουράς που επιτρέπει την αύξηση της ακρίβειας και της ικανότητας απενεργοποίησης. Το B61-12 έχει επίσης κάποια περιορισμένη ικανότητα διείσδυσης στη γη, γεγονός που αυξάνει την ικανότητά του να κρατά υπόγειους στόχους σε κίνδυνο.

Η B61-12 εκτιμάται ότι έχει μήκος 12 πόδια, ζυγίζει περίπου 825 λίβρες και είναι σχεδιασμένη να εκτοξεύεται στον αέρα είτε βαλλιστικά είτε με βαρύτητα.

Το Μάρτιο του 2020, το F-15E έγινε το πρώτο αεροσκάφος που πιστοποιήθηκε να χειρίζεται τη B61-12. Θα πρέπει επίσης να ενσωματωθεί σε αεροσκάφη B-2, B-21, F-16 και PA200 των αεροπορικών δυνάμεων των ΗΠΑ και άλλων κρατών μελών του ΝΑΤΟ. Το F-35A αναμένεται να λάβει πυρηνική πιστοποίηση με τη B61-12 το 2024–2026.

Η πρώτη μονάδα παραγωγής (FPU) της B61-12 είχε αρχικά προγραμματιστεί για το Μάρτιο του 2020. Ωστόσο, το Σεπτέμβριο του 2019 ένας αξιωματούχος της Εθνικής Διοίκησης Πυρηνικής Ασφάλειας επιβεβαίωσε ότι πιθανότατα θα υπάρξουν καθυστερήσεις κατά την παραγωγή. Το πρώτο πρωτότυπο της B61-12 ολοκληρώθηκε στις 25 Αυγούστου 2020 στο εργοστάσιο Pantex και η πρώτη FPU αναμενόταν να βγει από τη γραμμή παραγωγής στα τέλη του 2021.

Στις 19 Νοεμβρίου, η Εθνική Διοίκηση Πυρηνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ισχυρίστηκε ότι μια μονάδα proof-of-concept που θα ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή της ομογενοποιημένης έκδοσης της πυρηνικής βόμβας βαρύτητας B61 είχε σχεδόν ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, υπάρχουν τώρα περίπου 100-150 πυρηνικές βόμβες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Περίπου 400 μη στρατηγικά πυρομαχικά και περίπου 200 ακόμη μη στρατηγικές βόμβες αποθηκεύονται στο απόθεμα. Ορισμένα από αυτά τοποθετούνται σε μη πυρηνικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Τουρκίας. Τα κράτη του ΝΑΤΟ που δεν φιλοξενούν πυρηνικά όπλα συμμετέχουν στην πυρηνική αποστολή ως μέρος συμβατικών υποστηρικτικών επιχειρήσεων, γνωστών ως SNOWCAT (Support Nuclear Operations With Conventional Air Tactics).

Υποτίθεται ότι περίπου 480 νέες βόμβες B61-12 θα έρθουν να αντικαταστήσουν τις ξεπερασμένες εκδόσεις ήδη το 2022. Αναμένεται ότι θα κοστίσουν συνολικά περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Η νέα B61-12 θα αναπτυχθεί στην Ευρώπη το 2022-2024 και το παλαιότερο B61-3 και το B61-4 θα μεταφερθούν πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συγκεκριμένα, οι νέες βόμβες θα τοποθετηθούν σε υπόγειες αποθήκες αεροπορικών βάσεων στη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ιταλία και την Τουρκία, σύμφωνα με αρκετές αναφορές.

Η πραγματική απειλή που αποτελούν οι νέες βόμβες είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που δηλώνεται.

Παρά τους ισχυρισμούς ότι οι μεταφορείς B61-12 είναι αεροσκάφη, μπορούν εύκολα να εγκατασταθούν σε πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς (μέχρι 5000 km) κοντά στα δυτικά σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ευρώπη ή κοντά στα ανατολικά σύνορά της, στην Ιαπωνία, απειλώντας την ασφάλεια της Κίνας επίσης. Η αναχαίτιση αυτών των πυραύλων είναι πιο δύσκολο έργο για τους εχθρούς του ΝΑΤΟ από την αναχαίτιση ενός αεροσκάφους.

Εν μέσω των συνεχιζόμενων διαφωνιών μεταξύ της Ρωσίας και των «δυτικών εταίρων» της, οι κίνδυνοι αυξάνονται, καθώς υπάρχει διάταξη στα έγγραφα του ΝΑΤΟ που επιτρέπει στις δυνάμεις της συμμαχίας να καταλάβουν το έδαφος ενός κράτους του οποίου οι δραστηριότητες απειλούν την ενεργειακή ασφάλεια των χωρών της Συμμαχίας. Για παράδειγμα, εάν ένα κράτος αναστείλει την παροχή ενέργειας στην Ευρώπη.

Η Μόσχα έχει ήδη ισχυριστεί ότι η στρατηγική αεροπορία των ΗΠΑ επεξεργάζεται το σενάριο της χρήσης πυρηνικών όπλων εναντίον της Ρωσίας.

Στις 23 Νοεμβρίου, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε ότι έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 30 πτήσεις στα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας τον περασμένο μήνα, δηλαδή 2,5 φορές περισσότερες από ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι. Κατά τη διάρκεια της άσκησης Global Thunder, δέκα ξένα βομβαρδιστικά προσομοίωσαν επίθεση με πυρηνικά όπλα κατά της Ρωσίας από δυτικές και ανατολικές κατευθύνσεις σχεδόν ταυτόχρονα.

Οι ασκήσεις διοίκησης στην ΕΣΣΔ και τις ΗΠΑ τη δεκαετία του '80, και αργότερα στη Ρωσική Ομοσπονδία, έδειξαν ότι σε περίπτωση μεγάλης περιφερειακής σύγκρουσης στην Ευρώπη, η οποία αρχικά σχεδιαζόταν ως μη πυρηνική, τα μέρη υπέβαλαν αίτημα για χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων το αργότερο την 3η ημέρα ανάπτυξης του σεναρίου. Σε περίπτωση πρώτης χρήσης του τακτικού όπλου από οποιαδήποτε πλευρά, η σύγκρουση μετατράπηκε γρήγορα σε έναν πλήρη πυρηνικό πόλεμο, ο οποίος δεν κράτησε ποτέ περισσότερο από 2,5-3 ημέρες.

Έτσι, σε περίπτωση περιφερειακού πολέμου, μόνο πολιτικές αποφάσεις μπορούν να αποτρέψουν τους στρατιωτικούς. Τέτοιες πολιτικές αποφάσεις είναι δυνατές μόνο όταν οι αντίπαλοι κατανοούν ο ένας τον άλλον και είναι σίγουροι για την ορθολογική συμπεριφορά του άλλου. Σήμερα, σε συνθήκες απόλυτης δυσπιστίας, αυτό είναι σχεδόν ανέφικτο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail