Η Συρία επιστρέφει στον Αραβικό Σύνδεσμο αδιαφορώντας για τα συμφέροντα ΗΠΑ - Ιράν

Οι αραβικές χώρες έχουν έρθει σε συμφωνία. Μετά από 12 χρόνια παρεμπόδισης, η Συρία θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, που πρόκειται να διεξαχθεί στην Αλγερία τον Μάρτιο του 2022.

Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Η αναστολή της ένταξης της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο ήταν λάθος.

Την είδηση ​​ανακοίνωσε η ιστοσελίδα baladi-news.com, η οποία επικαλέστηκε δημοσίευμα της καταριανής Al Araby Al Jadeed. Μια ανώνυμη πηγή στη Γενική Γραμματεία του Αραβικού Συνδέσμου είπε ότι η Δαμασκός πήγε να συναντήσει την Ντόχα και έκανε ορισμένα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Η επιστροφή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο μπορεί να δικαιολογηθεί από το γεγονός πως η απόφαση να παγώσει τη συμμετοχή της το 2010 ήταν άδικη. Έγινε κατά παράβαση του Χάρτη της Λίγκας, είπε η πηγή.

Το Al Araby Al Jadeed γράφει πως η απόφαση δεν ήταν σύμφωνη με το Χάρτη του Αραβικού Συνδέσμου από τις 22 Μαρτίου 1954. Το άρθρο 8 του Χάρτη ορίζει ότι κάθε μέλος του Συνδέσμου θα σέβεται το υπάρχον σύστημα διακυβέρνησης σε άλλα κράτη του Συνδέσμου. Είναι δικαίωμα αυτών των κρατών και δεσμεύονται να μην προβούν σε καμία ενέργεια για την αλλαγή αυτού του συστήματος.

Επιπλέον, η απόφαση για αναστολή της ένταξης της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο δε βρήκε ομόφωνη έγκριση μεταξύ των μελών του. Τρεις από τις 22 χώρες — Συρία, Λίβανος και Υεμένη — αντιτάχθηκαν και το Ιράκ απείχε από την ψηφοφορία, κάτι που επίσης έρχεται σε αντίθεση με το Χάρτη, ο οποίος σε αυτή την περίπτωση απαιτεί συναίνεση.

Η Ρωσία ζήτησε βοήθεια από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου

Σύμφωνα με πηγή του Αραβικού Συνδέσμου, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανέλαβαν τον κύριο ρόλο στην επίλυση της κατάστασης, η οποία ενδιαφέρει προσωπικά τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Ο τελευταίος υποσχέθηκε στη Ρωσία να λύσει αυτό το πρόβλημα σε συντονισμό με τα ΗΑΕ και άλλες χώρες.

Ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Ahmed Aboul Gheit, επιβεβαίωσε πως η Συρία θα μπορούσε να επιστρέψει στον Σύνδεσμο κατά την επόμενη σύνοδο κορυφής, εάν τα αραβικά κράτη καταλήξουν σε συναίνεση για το σχέδιο ψηφίσματος, υποδεικνύοντας την επιθυμία πολλών χωρών να το πράξουν.

Σημείωσε ότι η Αλγερία, το Ιράκ και η Ιορδανία ήταν ιδιαίτερα πρόθυμες για την επιστροφή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο.

Τα αραβικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η επιθυμία να επιστρέψει η Συρία στον αραβικό κόσμο συνδέεται με δύο πτυχές:

- να απαλλάξει τη Συρία από την επιρροή του Ιράν,
- να επωφεληθεί από τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση της χώρας.

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΑΕ, Αμπντουλάχ Μπιν Ζάιεντ στη Δαμασκό το Νοέμβριο ήρθε ως σήμα αναγνώρισης του Μπασάρ αλ Άσαντ ως νόμιμου προέδρου της Συρίας. Επιπλέον, υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα μεταξύ του Άσαντ και του βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β'.

Το σχέδιο διευθέτησης λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα της Ρωσίας

Οι αντιρρησίες είναι το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία, αλλά το Κατάρ είναι έτοιμο για την επιστροφή της Συρίας. Η σαουδαραβική εφημερίδα Asharq Al-Awsat δημοσίευσε ένα "έγγραφο που προωθείται από την Ιορδανία" αυτή την εβδομάδα σχετικά με την επανένταξη της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο.

Σύμφωνα με το έγγραφο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Διεθνής Συνασπισμός στη Συρία και το Ιράν θα πρέπει να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από την Αραβική Δημοκρατία. Η απόσυρση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με μια σταδιακή προσέγγιση που λειτουργεί για να περιορίσει την επιρροή του Ιράν σε ορισμένες περιοχές της Συρίας και αναγνωρίζει τα νόμιμα συμφέροντα της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το έγγραφο, υπάρχουν πολλές πτυχές που πρέπει να προχωρήσουν:

- Η ανάπτυξη μιας σταδιακής προσέγγισης για μια πολιτική λύση με βάση το ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (τονίζει ότι το μέλλον της Συρίας θα καθοριστεί από το συριακό λαό).

-  Να ζητηθεί η απαραίτητη υποστήριξη από ομοϊδεάτες περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους που επιδιώκουν να εναρμονίσουν αυτή την προσέγγιση με τη Ρωσία.

- Λήψη αποφάσεων για το μηχανισμό αλληλεπίδρασης με το συριακό καθεστώς.

Το άρθρο αναφέρει ότι ο βασιλιάς Αμπντάλα Β' της Ιορδανίας συζήτησε αυτό το έγγραφο με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς και με Άραβες και ξένους ηγέτες.

Το έγγραφο άλλαξε την απαίτηση αλλαγής καθεστώτος σε σταδιακή αλλαγή στη συμπεριφορά του συριακού καθεστώτος.

Οι ΗΠΑ δίνουν το κίτρινο φως

Αραβικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να είναι αντίθετες στην πρωτοβουλία. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο ομόλογός του από το Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι δήλωσαν σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή πως δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

«Δεν υποστηρίζουμε την ομαλοποίηση και πάλι, θα τονίσουμε στους φίλους και τους εταίρους μας να εξετάσουν τα σήματα που στέλνουν», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Στον αραβικό κόσμο αυτό ερμηνεύεται ως...κίτρινο φως.

Η Συρία ζει κάτω από σκληρές κυρώσεις των ΗΠΑ, οι οποίες εμποδίζουν τις επενδύσεις, από όπου κι αν προέρχονται, και το μεγαλύτερο πρόβλημα της Συρίας είναι η οικονομική ανάκαμψη.

Γιατί τα αραβικά κράτη αναγνωρίζουν τον Μπασάρ αλ Άσαντ

Σε σχόλιο για την Pravda, ο Γιούρι Ζινίν, Υποψήφιος Ιστορικών Επιστημών, Ανώτερος Ερευνητής στο Κέντρο Μελετών Μέσης Ανατολής, δήλωσε πως η συμμετοχή της Συρίας στη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου αναγνωρίζει τη νομιμότητα της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ.

 «Αυτό θα πρέπει να έχει θετική επίδραση στο μέλλον αυτής της χώρας», είπε ο ειδικός.

Υπενθύμισε ότι μετά την Αραβική Άνοιξη, με την υποστήριξη των χωρών του Κόλπου και της Τουρκίας, η Συρία ουσιαστικά απωθήθηκε από τον Αραβικό Σύνδεσμο.

«Ορισμένες αραβικές χώρες μπορούσαν να δουν από μόνες τους ότι οι συριακές αρχές και ο συριακός λαός κατάφεραν να επιβιώσουν από όλες τις δοκιμασίες και αρχίζουν να αλλάζουν την στάση τους για τη Συρία», είπε ο ειδικός.

Δεύτερον, οι αραβικές χώρες μπορούσαν επίσης να δουν ότι οι δυνάμεις που ήταν αντίθετες στον Μπασάρ αλ Άσαντ έχουν μετατραπεί σε διεθνικές ομάδες που άρχισαν να ενοχλούν τις γειτονικές χώρες.

Για να τα επιστέψει όλα, η βιαστική απόσυρση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν έδειξε στις συμμαχικές αραβικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ πως δεν πρέπει κανείς να βασίζεται πλήρως στην Ουάσιγκτον.

«Το κύριο μήνυμα ήρθε από τους ηγέτες των Εμιράτων, οι οποίοι δήλωσαν ότι ήθελαν να βοηθήσουν τη Συρία να επανέλθει στη ζωή», είπε ο Γιούρι Ζινίν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail