Μια απόφαση της Δικαιοσύνης που θα έχει ανεξέλεγκτες επιπτώσεις στις Ενοπλες Δυνάμεις αν δεν ακυρωθεί

Όπως δημοσιεύθηκε, η δικαιοσύνη επιδίκασε στους γονείς του συγκυβερνήτη του Ελικοπτέρου του Π.Ν. που έπεσε στην Κίναρο σε πραγματικές ασκήσεις, αποζημίωση ύψους 380.000 ευρώ, αναγνωρίζοντας ευθύνες των επιτελών τη μοιραία νύχτα που εξελισσόταν η άσκηση.

Του Στέλιου Φενέκου - υποναυάρχου ε.α.

Η απόφαση αυτή (εάν δεν αναιρεθεί) δημιουργεί εξαιρετικούς περιορισμούς πλέον για τις Ένοπλες Δυνάμεις, αφού εκ φύσεως οι αποστολές και οι ασκήσεις υπακούουν στην αντίληψη "ασκούμαστε όπως θα πολεμήσουμε", που αποτελεί και το θεμέλιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης και την επιτομή της επιχειρησιακής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι επιτελείς με την απόφαση αυτή, παρακινούνται να μην αναλαμβάνουν την ευθύνη να αναθέτουν αποστολές και να υλοποιούν ασκήσεις. 

Ελπίζω να μην φθάσουμε στο σημείο να απαιτούνται υπεύθυνες δηλώσεις για προσωπική ευθύνη στην ανάληψη κινδύνου, από κάθε στρατιωτικό που καλείται να αναλάβει οιαδήποτε επικίνδυνη αποστολή είτε να συμμετάσχει σε ρεαλιστικές ασκήσεις. 

Οι ασκήσεις θα χάσουν τον ρεαλισμό τους και θα γίνονται εικονικά (αφού είναι αδύνατον να υπάρξουν πλήρως ασφαλείς συνθήκες στα εξαιρετικά δύσκολα αντικείμενα άσκησης), αλλά και στα άλλα επιχειρησιακά έργα, όπου τα αεροπλάνα δεν θα αναχαιτίζουν, τα πλοία δεν θα ταξιδεύουν με άσχημους καιρούς, οι πεζικάριοι και τα τανκς δεν θα επιχειρούν με καταιγίδες, χιόνια και θύελλες κλπ κλπ.

Ακόμη χειρότερα οι πιλότοι δεν θα διασώζουν ζωές με τις πτήσεις τους για διακομιδές ασθενών από τα νησιά, δεν θα κάνουν έρευνες μέσα στη θύελλα για να διασώσουν ζωές αποκλεισμένων σε βουνά και σε δυσπρόσιτους χώρους, τα στελέχη του Π.Ν δεν θα ταξιδεύουν με περιοριστικές συνθήκες πλου μέσα στις καταιγίδες για να σώσουν δεκάδες και εκατοντάδες ζωές ναυαγών, τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και Ε/Π δεν θα πετάνε ξεπερνώντας τα όρια όπως πετάνε, λόγω κινδύνου, και φυσικά αναρωτιέται κάποιος: 

"πως οι ένοπλες δυνάμεις θα επιχειρούν κάτω από οιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, για να προστατεύσουν την ακεραιότητα της χώρας και των πολιτών της και να αναλάβουν το πλήθος των επικίνδυνων έργων που τους ανατίθενται καθημερινά;"

Εάν υπάρχουν ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν στους επιτελείς που σχεδίασαν και ανάθεσαν την άσκηση, είναι αρχικά θέμα της στρατιωτικής ηγεσίας να κάνει το αναγκαίο ανακριτικό έργο και να παραπέμψει η ίδια στην στρατιωτική δικαιοσύνη τους υπεύθυνους. 

Και η ηγεσία οφείλει να ελέγξει την οιαδήποτε αυθαιρεσία και ανεπάρκεια, με αντικειμενική ανακριτική διαδικασία και να αναλάβει η στρατιωτική δικαιοσύνη να αποφασίσει για την εφαρμογή του δικαίου. 

Η οιαδήποτε ανάλογη απόφαση όπως αυτή της συγκεκριμένης αγωγής, χωρίς να υπάρχει πρώτα τέτοια διοικητική και ποινική διαδικασία, με απόφαση Στρατοδικείου για τις τυχόν ευθύνες, εκτιμώ ότι είναι εξόχως προβληματική, όχι μόνο από πλευράς δικαίου, αλλά κυρίως για τους λόγους που προαναφέρθηκαν

Νεότερη Παλαιότερη
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail