Η τελευταία καταιγίδα...

Την ιστορία όπου ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ την εποχή της "Περεστρόικα" σε μια επίσημη συνάντηση ρώτησε τη Μάργκαρετ Θάτσερ  για το πώς πληροφορείται για την πορεία της οικονομίας, την έχω ξαναγράψει σε αυτήν τη στήλη.

Από:  capital.gr / Του Κώστα Στούπα

Σήμερα απλώς την υπενθυμίζω: Ο τελευταίος ηγέτης της ΕΣΣΔ απηυδισμένος από την αναποτελεσματικότητα της σοβιετικής γραφειοκρατίας, η οποία όπως κάθε ιεραρχία απολυταρχικού καθεστώτος μετέφερε προς τα πάνω μόνο κολακείες και παραποιημένα προς το θετικότερο στοιχεία, προσπαθούσε να καταλάβει πώς ο σοσιαλισμός ηττήθηκε από τον καπιταλισμό...

"Με ποιο τρόπο γνωρίζεις την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία;" ρώτησε τη "Σιδηρά Κυρία" στην πρώτη του συνάντηση.

"Ρίχνω μια ματιά  καθημερινά στις τιμές", του απάντησε η Θάτσερ..."...από το σούπερ-μάρκετ της γειτονιάς μέχρι τις τιμές των πρώτων υλών και των μετοχών...

Άν παρατηρήσει κάποιος αυτό που συμβαίνει με τις τιμές τον τελευταίο καιρό η εικόνα που θα αποκομίσει είναι σαν αυτή των λουόμενων στις πλαζ λίγες ώρες πριν το τσουνάμι πλησιάσει την ακτή...

Π.χ. τα διεθνή χρηματιστήρια την  εβδομάδα που πέρασε κατέγραψαν νέα ιστορικά υψηλά με τον S&P 500 να ξεπερνά τις 4.600 μονάδες αφήνοντας πίσω το προηγούμενο ιστορικό υψηλό των 4.545 μονάδων του περασμένου Σεπτεμβρίου...

Τούτο όμως αν ληφθεί υπόψη η γενικότερη εικόνα μοιάζει με ράλι "απελπισίας" καθώς την ίδια περίοδο οι αποδόσεις των ομολόγων καταγράφουν ακόμη μεγαλύτερες μεταβολές...

Παράλληλα λοιπόν οι  αποδόσεις των ομολόγων καταγράφουν ράλι με τα ελληνικά ομόλογα να πρωταγωνιστούν στην Ευρωζώνη.

Η απόδοση του ελληνικούς 10ετούς  (της χώρας με το μεγαλύτερο χρέος στην Ευρώπη και το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο) τον Οκτώβριο από 0,55% έχει εκτοξευθεί στο 1,31%.

Το ιταλικό 10ετές αντίστοιχα από το 0,70% έχει αναρριχηθεί στο 1,12% και το πορτογαλικό από το 0,25% στο 0,52%.

Ακόμη εντυπωσιακότερη είναι η μεταβολή της απόδοσης του γερμανικού 10ετούς στο ίδιο χρονικό διάστημα από μείον 0,50% σε μείον 0,10%.

Παρά το ράλι των ονομαστικών τιμών  οι πραγματικές αποδόσεις  παραμένουν αρνητικές αφού ο πληθωρισμός την ίδια περίοδο έχει εκτοξευθεί με ακόμη δυναμικότερους ρυθμούς.

Στην Ευρωζώνη συγκεκριμένα ο πληθωρισμός του Οκτωβρίου αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4,1% από 3,4% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν λίγες μέρες.

Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί τον Οκτώβριο στο 3% από 1,9% τον Σεπτέμβριο.

Απόδοση 1,30% με πληθωρισμό 3 σημαίνει απώλεια αγοραστικής δύναμης ίση με 1,7% σε ένα χρόνο.  Για τη Γερμανία η αρνητική απόδοση είναι πάνω από 4% τον χρόνο.

Οι επενδυτές που προτιμούν τα γερμανικά ομόλογα αντί των ελληνικών παρά τη σχεδόν  τριπλάσια αρνητική απόδοση το πράττουν γιατί υπολογίζουν πως οι πιθανότητες να χρεοκοπήσει η Γερμανία είναι μικρότερες...

Υπό το πρίσμα αυτών των δεδομένων οι μετοχές μοιάζουν με καταφύγιο αφού μέχρι στιγμής αποτελούν το μοναδικό αντίβαρο των διαχειριστών να συγκαλύψουν τις ομολογιακές  απώλειες από  διαχείριση των χαρτοφυλακίων τους.

Είναι προφανές πως οι αγορές φοβούνται (προβλέπουν άνοδο των επιτοκίων) και ανεβάζουν τις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων καθώς οι μαζικές πωλήσεις πιέζουν τις τιμές τους.

Οι ενδείξεις της ανωμαλίας υπάρχουν εδώ και αρκετούς μήνες και είναι περισσότερο ενδεικτικές στην "ατμομηχανή" της Ευρωπαϊκής Οικονομίας τη Γερμανία.

Όπως επισημαίναμε στη στήλη τον περασμένο Αύγουστο: "Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 λοιπόν οι Γερμανοί αγόρασαν περί τους 90,5 τόνους χρυσού σε ράβδους και νομίσματα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, μόνο οι Κινέζοι αγοράζουν επί του παρόντος περισσότερο χρυσό. Στην Ευρώπη, η Γερμανία είναι μακράν η σημαντικότερη αγορά πωλήσεων χρυσού..."

Βλέπε: Πληθωριστικός εφιάλτης...

Η κατάσταση που διανύουμε μοιάζει με την αναμονή ενός τεράστιου "τσουνάμι" το οποίο ξεκίνησε μετά τον "σεισμό" της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και πολλαπλασιάστηκε σε ισχύ από τον "σεισμό" της πανδημίας το 2020 και το 2021.

Το παράδοξο είναι πως ελάχιστοι έχουν απομακρυνθεί από τις πλαζ και τις παράκτιες περιοχές οι οποίες είναι και αυτές που θα πληγούν σφοδρότερα.

Οικονομίες όπως η ελληνική δεν είναι απλά παράκτια αλλά βρίσκεται και κάτω από το ύψος της θάλασσας...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail