Οι Κινέζοι κανονιοβόλησαν με νερό πλοία ανεφοδιασμού των Φιλιππίνων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Freepen.gr - Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων κατηγόρησε την κινεζική ακτοφυλακή ότι χρησιμοποίησε κανόνια νερού ενάντια σε δύο πλοία ανεφοδιασμού σε ένα αμφισβητούμενο τμήμα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, υποστηρίζοντας ότι τα σκάφη της ήταν μπλοκαρισμένα και αναγκασμένα να γυρίσουν.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Μανίλα υποστήριξε ότι ένα ζευγάρι πλοία ανεφοδιασμού καθ' οδόν προς το Ayungin Shoal – επίσης γνωστό ως Second Thomas Shoal – σταμάτησαν από τρία κινεζικά πλοία και κανονιοβολίστηκαν με νερό πριν προλάβουν φτάσουν στον προορισμό τους.

«Ευτυχώς, κανείς δεν τραυματίστηκε. αλλά τα σκάφη μας έπρεπε να ματαιώσουν την αποστολή ανεφοδιασμού τους», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Τεοντόρο Λοτσίν, προσθέτοντας πως το υπουργείο είχε μεταφέρει την «αγανάκτηση, την καταδίκη και τη διαμαρτυρία του για το συμβάν» στον απεσταλμένο του Πεκίνου στις Φιλιππίνες, Χουάνγκ Σίλιαν.

«Οι πράξεις των σκαφών της κινεζικής ακτοφυλακής είναι παράνομες. Η Κίνα δεν έχει δικαιώματα επιβολής του νόμου μέσα και γύρω από αυτές τις περιοχές. Πρέπει να προσέξουν και να κάνουν πίσω» ανέφερε.

Αν και τόσο η Κίνα όσο και οι Φιλιππίνες διεκδικούν εδαφικά δικαιώματα στο Αγιουνγκίν, το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης έκρινε υπέρ της τελευταίας χώρας το 2016. Και παρά τις κινεζικές αντιρρήσεις, οι Φιλιππίνες έχουν καταλάβει την περιοχή για πολύ περισσότερο, αφού ο στρατός τους έθεσε σκόπιμα στη βάση πλοίο του πολεμικού ναυτικού το 1999.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail