Σερβία και Ρωσία αγκαλιάζουν η μία την άλλη: Θερμά λόγια Πούτιν - Βούτσιτς

Freepen.gr - Φιλοφρονήσεις και συγχαρητήρια έδιναν ο ένας στον άλλον, οι πρόεδροι Ρωσίας και Σερβίας κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών την Πέμπτη στο Σότσι. Όπως ανακοινώθηκε, αναμένεται η επίσκεψη της πρωθυπουργού της Σερβίας στη Μόσχα μέσα στο Δεκέμβριο, ενώ ο Βούτσιτς μετά την 3ωρη συνάντηση με τον Βλάντιμιρ Πούτιν έλαβε τη διαβεβαίωσε πως ο Ρώσος ομόλογός του θα επισκεφτεί το Βελιγράδι εντός του 2022.

Ο Ρώσος πρόεδρος μεταξύ άλλων ανέφερε:

Δεν έχουμε δει ο ένας τον άλλον για πολύ καιρό – συναντηθήκαμε στη Μόσχα τον Ιούνιο, πιστεύω, του 2020. Πολλά θέματα έχουν συσσωρευτεί, αλλά παρά τα προβλήματα που σχετίζονται με την πανδημία COVID-19, οι σχέσεις μας όχι μόνο διατηρήθηκαν σε όλους τους τομοείς, αλλά έχουν αναπτυχθεί σε όλα τα επίπεδα.

Αυτό βέβαια αφορά πρωτίστως την οικονομία. 

Ενώ το εμπόριο μας μειώθηκε κατά 17 τοις εκατό το 2020, μια χρονιά πανδημίας, φέτος αυξήθηκε πάνω από 20 τοις εκατό μόνο τους πρώτους εννέα μήνες. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο θα ξεπεράσουμε την ύφεση του 2020 αλλά θα αυξήσουμε και τον όγκο του εμπορίου.

Οι σχέσεις μεταξύ των κυβερνήσεών μας αναπτύσσονται επίσης και αναμένουμε από τον Πρωθυπουργό της Σερβίας να επισκεφθεί τη Μόσχα τον Δεκέμβριο. Η Διακυβερνητική Επιτροπή εργάζεται τακτικά και λαμβάνω εκθέσεις για την απόδοσή της.

Οι σχέσεις συνεχίζονται στον ανθρωπιστικό τομέα. Σέρβοι φοιτητές εγγράφονται σε διάφορα ρωσικά πανεπιστήμια, με ειδίκευση σε διάφορους κλάδους. Σας είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη της ρωσικής γλώσσας στα σερβικά σχολεία. Γενικά, οι εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα είναι αρκετά θετικές.

Γνωρίζω ότι ανησυχείτε ιδιαίτερα για ορισμένα θέματα. Αυτό σχετίζεται με την επικείμενη λήξη της σύμβασης παράδοσης φυσικού αερίου της Σερβίας. Νομίζω ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία ως προς αυτό. Θα αναθέσουμε στις αρμόδιες εταιρείες μας να ολοκληρώσουν αυτήν την εργασία. Σε κάθε περίπτωση, θα βρούμε μια λύση που θα είναι αναμφίβολα αποδεκτή από τους Σέρβους φίλους μας. 


Ο Βούτσιτς μεταξύ άλλων υπογράμμισε τη σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών αλλά και την ορθόδοξη πίστη που ενώνει τους λαούς τους:

Πιστεύω ότι οι σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Ρωσίας βρίσκονται τώρα στο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία και προχωρούν σε όλους τους τομείς. Όπως γνωρίζετε, είμαστε στρατηγικοί εταίροι και η Σερβία το θεωρεί αυτό προνόμιό της.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την υποστήριξή σας στη χώρα μας, την εδαφική της ακεραιότητα και κυριαρχία. Όπως ήδη γνωρίζετε, βλέπουμε μια αύξηση των προκλήσεων και της έντασης στην περιοχή, ειδικά στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι για την υποστήριξή σας και στους διεθνείς οργανισμούς.

Φυσικά, έχουμε κάνει πολλά μαζί. Ανυπομονούμε ακόμα να σας δούμε στον Ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι, τον οποίο φτιάξαμε μαζί. 

* φωτογραφίες Alexandar Vucic

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail