Πούτιν: Το αέριο της Αρκτικής θα προσφέρει μακροπρόθεσμη ενεργειακή ασφάλεια σε Ευρώπη κι Ασία

Freepen.gr - Καθώς οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου ανέβηκαν σε ιστορικό υψηλό, ο Πούτιν την Τετάρτη αυτή την εβδομάδα κάλεσε τους δύο κορυφαίους εκπροσώπους του κλάδου του σε μια συνάντηση αφιερωμένη στην ανάπτυξη του Yamal, της κύριας περιοχής παραγωγής φυσικού αερίου της χώρας.

Οι Aleksei Miller και Leonid Mikhelson είναι επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων εταιρειών φυσικού αερίου της Ρωσίας, της Gazprom και της Novatek. Αμφότεροι ασχολούνται έντονα με την Αρκτική.

Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να παρουσιάσει το φυσικό αέριο από τη Ρωσία ως βασική λύση για ενεργειακά προβλήματα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία, και ξεκαθαρίζει ότι οι τιμές ρεκόρ ενέργειας της Ευρώπης πρέπει να εξηγηθούν από τη μείωση της παραγωγής φυσικού αερίου της ίδιας της ηπείρου καθώς και από τις λιγότερες προμήθειες LNG από τις Η.Π.Α, σημειώνει το The Barrents Observer.

Πρόσφατα, ο Πούτιν χλεύασε επίσης την ΕΕ για την ενεργειακή της πολιτική, υποστηρίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έκαναν σοβαρά λάθη όταν προσπαθούσαν να στραφούν γρήγορα από τον άνθρακα και την πυρηνική ενέργεια προς την αιολική ενέργεια που εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. Και έχει υποστηρίξει πως η Ευρώπη δεν θα έπρεπε να έχει δώσει προτεραιότητα στις spot συναλλαγές αντί των μακροπρόθεσμων συμβάσεων για το φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με τον Ρώσο Πρόεδρο, το φυσικό αέριο από την Αρκτική μπορεί να παρέχει τις απαραίτητες μακροπρόθεσμες προμήθειες τόσο στην εγχώρια όσο και στην ξένη αγορά και «να συμβάλει σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη και την Ασία».

Τα αποθέματα φυσικού αερίου της Gazprom μόνο στην περιοχή Yamal-Nenets ανέρχονται σε περισσότερα από 50 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, ανέφερε ο Πούτιν στη συνάντηση. Μόνο το κοίτασμα Bovanenkovo ​​θα παράγει μεγάλους όγκους για τουλάχιστον 100 χρόνια, υπογράμμισε.

Πρέπει τώρα να ληφθούν μέτρα για να προετοιμαστεί το έδαφος για την περαιτέρω ανάπτυξη της βιομηχανίας, υποστηρίζει ο Πούτιν και υπογραμμίζει τη σημασία του Βόρειου Γεωγραφικού Περάσματος, συμπεριλαμβανομένου ενός σιδηροδρόμου προς τη Σαμπέτα, καθώς και της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής.

Η συνάντηση για το Γιαμάλ έρχεται καθώς η Ρωσία κατηγορείται όλο και περισσότερο από ξένους ηγέτες ότι χρησιμοποιεί τους ενεργειακούς πόρους της ως πολιτικό όπλο. Πρόσφατα, εκπρόσωποι χωρών της ΕΕ, καθώς και χωρών όπως η Ουκρανία και η Μολδαβία έχουν καταστήσει σαφές πως η Μόσχα χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως μοχλό για πολιτικά κέρδη. 

Η εστίαση του Κρεμλίνου στα αποθέματά του στο Yamal έρχεται επίσης καθώς η Επιτροπή της ΕΕ εντείνει τις προσπάθειες για να σταματήσει τις βιομηχανικές εξελίξεις στην Αρκτική. Η νέα στρατηγική της ΕΕ για την Αρκτική λέει πως το πετρέλαιο, ο άνθρακας και το φυσικό αέριο πρέπει να παραμείνουν στο έδαφος.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, θα καταβληθούν προσπάθειες για να «διερευνηθεί με τους εταίρους μια πολυμερής νομική υποχρέωση να μην επιτραπεί περαιτέρω ανάπτυξη αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Αρκτική ή σε γειτονικές περιοχές».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail