Ο Ερντογάν στριμώχτηκε στη γωνία με τη σύλληψη των Ισραηλινών;

φωτο τουρκική προεδρία
Freepen.gr - Η σύλληψη του ισραηλινού ζευγαριού στην Κωνσταντινούπολη ως ύποπτο για κατασκοπεία είναι αποτέλεσμα υπερβολικού ενθουσιασμού και αφοσίωσης από την πλευρά των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας, οι οποίες έχουν αρχίσει να ξεφεύγουν από τον έλεγχο, δήλωσε ο αναλυτής Zvi Bar'el.

«Το ερώτημα τώρα είναι αν (ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν έχει στριμώξει τον εαυτό του σε μια γωνία – και αν ενδιαφέρεται καν για μια διέξοδο», έγραψε ο Μπαρέλ στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz την Κυριακή.

Η Natalie και ο Mordi Oknin, ένα ζευγάρι Ισραηλινών που επισκέπτονταν την Τουρκία συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για κατασκοπεία την περασμένη εβδομάδα, αφού φωτογράφισαν το παλάτι στην Κωνσταντινούπολη και το έστειλαν στην οικογένειά τους πίσω στο Ισραήλ.

Ένας δικηγόρος που ενεργούσε για τους τουρίστες είπε πως είχαν τραβήξει τις φωτογραφίες από ένα πορθμείο, αλλά οι αντικρουόμενες αναφορές στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης λένε ότι το ζευγάρι φωτογράφισε το προεδρικό συγκρότημα από ένα εστιατόριο κοντά στον Πύργο Çamlıca της Κωνσταντινούπολης, όπου ένας σερβιτόρος τους ανέφερε στην αστυνομία.

«Κοιτάξτε το σπίτι του Ερντογάν. Δείτε πόσο όμορφο είναι», έγραψε η Natalie Orkin σε ένα μήνυμα κινητού τηλεφώνου που εστάλη στην ομάδα WhatsApp της οικογένειάς της, σύμφωνα με τον Bar'el.

Ωστόσο, η σύλληψη του ζευγαριού των Ισραηλινών δεν εξέπληξε κανέναν Τούρκο, σύμφωνα με τον αναλυτή, επειδή όποιος χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξέρει να μην χρησιμοποιεί τη λέξη «Ερντογάν» στις ηλεκτρονικές του επικοινωνίες.

«Είναι μια λέξη που ενεργοποιεί αμέσως συναγερμούς στους υπολογιστές παρακολούθησης της τουρκικής αστυνομίας και των υπηρεσιών πληροφοριών, ίσως ακόμη περισσότερο από ό,τι κάνει το ISIS», είπε ο Bar'el.

Μεταξύ 2014 και 2019, περίπου 129.000 χρήστες του Διαδικτύου στην Τουρκία κατηγορήθηκαν για «προσβολή του προέδρου της Τουρκίας», είπε ο Bar'el, προσθέτοντας πως πρόκειται για αδίκημα που επισύρει ποινή φυλάκισης έως και τεσσάρων ετών.

«Οι Οκνίν δεν προσέβαλαν τον Ερντογάν, αλλά μια αναφορά του ονόματος του προέδρου σε μια συνομιλία που είχαν ήταν αρκετή για να κινήσει τις υποψίες ενός σερβιτόρου, ο οποίος έσπευσε να ενημερώσει την αστυνομία σχετικά», έγραψε ο Bar'el.

Αλλά ο πραγματικός λόγος πίσω από την υποψία για κατασκοπεία ήταν ότι το ζευγάρι τράβηξε μια φωτογραφία την κατοικία του Ερντογάν ενώ βρίσκονταν σε ταξίδι, είπε.

Όλες οι ανακτορικές κατασκευές του Ερντογάν έχουν φωτογραφηθεί μέσα και έξω, με τις εικόνες να εμφανίζονται σε κυβερνητικούς ιστότοπους, και μερικές από τις τοποθεσίες μπορούν ακόμη και να δεχθούν επισκέπτες κατόπιν ραντεβού, είπε ο Bar'el, προσθέτοντας: «Κι όμως μέχρι στιγμής, κανείς δεν έχει δικαστεί για τη δημοσίευση των εικόνων».

Ωστόσο, η κράτηση ξένων πολιτών δεν είναι κάτι καινούργιο στην Τουρκία, είπε ο Bar'el, προσθέτοντας ότι τα τελευταία χρόνια, δεκάδες έχουν συλληφθεί για έναν μακρύ κατάλογο φερόμενων εγκλημάτων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail