Τουρκία: Παρασύρεται περαιτέρω στη ρωσική τροχιά

kremlin.ru
Η Τουρκία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ από το 1952. Στις 6 Οκτωβρίου, ο παιδαριωδώς αφελής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επαίνεσε την Τουρκία ως «σημαντικό σύμμαχο [που] έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ήττα της Daesh». Και οι δύο προτάσεις του είναι κατάφωρα εσφαλμένες: η Τουρκία γίνεται ένας σημαντικός σύμμαχος της Ρωσίας, όχι σύμμαχος του ΝΑΤΟ, της οποίας οι παράτυποι σύμμαχοι πολιτοφυλακών στη Συρία είναι τα τζιχαντιστικά απομεινάρια της Daesh (Ισλαμικό Κράτος).

Burak Bekdil - gatestoneinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr 
 
Σαν περιφρονημένος εραστής, βαθιά προσβεβλημένος από την άρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να τον συναντήσει στο περιθώριο της συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε στην πόλη Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, στη Ρωσία, στις 29 Σεπτεμβρίου για ένα τετ α τετ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Κατά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη, ο Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους, «τα σημάδια δεν είναι καλά στις σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Σε μια συνέντευξη στο «Face the Nation» του CBS, ο Ερντογάν είπε πως η άρνηση των ΗΠΑ να παραδώσουν μαχητικά αεροσκάφη F-35 που η Τουρκία συμφώνησε να αγοράσει και τους πυραύλους Patriot που ήθελε να αποκτήσει, δεν έδωσαν στην Τουρκία άλλη επιλογή από το να στραφεί στη Ρωσία για τους S-400 . Αυτή η διαμάχη υπήρξε σημείο προστριβής μεταξύ της Τουρκίας και της συμμαχίας του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ και Μπάιντεν.

"Στο μέλλον, κανείς δε θα μπορεί να παρέμβει όσον αφορά το είδος των αμυντικών συστημάτων που αποκτούμε, από ποια χώρα σε ποιο επίπεδο. Κανείς δεν μπορεί να παρέμβει σε αυτό. Είμαστε οι μόνοι που παίρνουμε τέτοιες αποφάσεις", είπε ο Ερντογάν. Η Τουρκία σχεδιάζει να αγοράσει μια δεύτερη παρτίδα συστημάτων S-400 από τη Ρωσία και θα απαιτήσει επίσης από τις ΗΠΑ να πληρώσουν 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια για τα F-35 που δεν έλαβε η Τουρκία μετά την αποπομπή της από την υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πολυεθνική κοινοπραξία που κατασκευάζει το αεροσκάφος.

Το διακύβευμα είναι πλέον υψηλότερο. Ο Ερντογάν παίζει τζόγο χρησιμοποιώντας το χαρτί της Ρωσίας για να αποφύγει περαιτέρω κυρώσεις από τις ΗΠΑ στην προσφορά του για S-400. Εν τω μεταξύ, το γραφείο του Προέδρου Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ, δήλωσε ότι οι κυρώσεις επιβάλλονται από το νόμο για «οποιαδήποτε οντότητα έχει σημαντικές συναλλαγές με τον ρωσικό στρατό ή τομείς πληροφοριών». Η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ έγραψε στο Twitter: «Οποιεσδήποτε νέες αγορές από την Τουρκία πρέπει να σημαίνουν νέες κυρώσεις», αναφερόμενη στην απόφαση των ΗΠΑ το Δεκέμβριο του 2020 να επιβάλουν το CAATSA (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act) στην Τουρκία για την απόκτηση των S-400.

Στο Σότσι, ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Πούτιν μόνο παρουσία διερμηνέων (χωρίς επίσημη αντιπροσωπεία) που αψηφούν τη διπλωματική νομολογία. Και οι δύο ηγέτες χαρακτήρισαν τη συνάντηση ως «χρήσιμη», ενώ χαμογέλασαν στις κάμερες. Είπε πως η Τουρκία και η Ρωσία συμφώνησαν να συνεργαστούν σε κρίσιμες αμυντικές τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών, κινητήρων, υποβρυχίων και διαστήματος. Επιπλέον, η Άγκυρα και η Μόσχα θα συζητήσουν τη ρωσική τεχνογνωσία και την κατασκευή δύο ακόμη πυρηνικών σταθμών για την Τουρκία, επιπλέον του πυρηνικού αντιδραστήρα 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων που κατασκευάζεται ήδη στις ακτές της Μεσογείου της Τουρκίας.

Όλος αυτός ο στρατηγικός σχεδιασμός θα αυξήσει περαιτέρω την εξάρτηση της συμμάχου Τουρκίας στο ΝΑΤΟ από τη Ρωσία, το μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου της Τουρκίας.

«Η στροφή της Τουρκίας από τη Δύση γενικότερα συνεχίζεται αδιάκοπα», δήλωσε στο Gatestone Institute ο Eugene Kogan, αναλυτής άμυνας και ασφάλειας με έδρα την Τιφλίδα της Γεωργίας.
 
«Ο Πούτιν και η κυβέρνησή του γνωρίζουν καλά τις αδυναμίες της Τουρκίας: α) η οικονομία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο· β) η πανδημία δεν είναι υπό έλεγχο· γ) οι τιμές του φυσικού αερίου αυξάνονται, αλλά η Ρωσία είναι έτοιμη να προσφέρει φιλική έκπτωση στην Τουρκία· δ) στρατιωτικά αποκτήματα που αντιμετωπίζουν μια εχθρική Γερουσία των ΗΠΑ».

Ο Aykan Erdemir, πρώην μέλος του τουρκικού κοινοβουλίου και τώρα με έδρα την Ουάσιγκτον, έγραψε σε ένα email στον συγγραφέα ότι η στάση του Ερντογάν χρησιμεύει ως κλήση αφύπνισης στους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν. Ο Erdemir έγραψε: 

«Οι δηλώσεις του Ερντογάν για την αγορά μιας δεύτερης παρτίδας του συστήματος αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία θα πρέπει να είναι μια κλήση αφύπνισης για τους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν, οι οποίοι αναφέρουν την Τουρκία ως «ανεκτίμητο εταίρο» και «σημαντικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ» τον τελευταίο μήνα.

«Η επιμονή του Ερντογάν για μια δεύτερη παρτίδα S-400 αντικατοπτρίζει την ατιμωρησία που νιώθει ο Τούρκος πρόεδρος από τότε που προσφέρθηκε τον Ιούνιο να βοηθήσει την κυβέρνηση Μπάιντεν κατά τη διάρκεια και μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν.

«Η ατιμωρησία του Ερντογάν προέρχεται επίσης από την καθυστέρηση με την οποία ο Τραμπ επέβαλε κυρώσεις CAATSA κατά της Άγκυρας τον τελευταίο μήνα της προεδρίας του μόνο μετά από δικομματική πίεση του Κογκρέσου και την προτίμησή του για σχετικά ελαφρύτερες κυρώσεις που απέτυχαν να παράσχουν ουσιαστική αποτροπή.

«Ο Τούρκος πρόεδρος θα συνεχίσει να διαδραματίζει ένα ρόλο σπόιλερ εντός του ΝΑΤΟ και να παρέχει στον Πούτιν περαιτέρω ευκαιρίες για να υπονομεύσει τη διατλαντική συμμαχία και τις αξίες της.

«Δεδομένου ότι η εξάρτηση της κυβέρνησης Μπάιντεν από την κυβέρνηση Ερντογάν στο Αφγανιστάν περιορίζει σοβαρά την ικανότητα της Ουάσιγκτον να απωθήσει τις παραβάσεις της Άγκυρας, είναι απαραίτητη μια δικομματική δράση του Κογκρέσου για να ανοικοδομηθεί η αποτροπή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ έναντι των προκλήσεων που θέτουν οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Ρωσίας».

Ο Ερντογάν προσπαθεί να κάνει την Τουρκία μοναδικό παράδειγμα πολιτικού οξύμωρου: Ένας «ανεκτίμητος» σύμμαχος του ΝΑΤΟ επίσης σε μια βαθιά στρατηγική και στρατιωτική συμμαχία με τη Ρωσία. Δε θα κάνει πίσω από το άλογό του που συναλλάσσεται με τη Δύση, με το χαρτί της Ρωσίας στο χέρι του, εκτός και αν δει ότι ο έρωτάς του με τη Ρωσία θα έχει ένα τιμωρητικό κόστος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail