Τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ μπορεί να καταλήξουν στην Ανατολική Ευρώπη, εάν η Γερμανία τα απορρίψει — ΝΑΤΟ

nato.int
Freepen.gr - Τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ μπορεί να καταλήξουν στην Ανατολική Ευρώπη εάν η Γερμανία τα απομακρύνει από το έδαφός της, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε διάσκεψη την Παρασκευή.

«Περιμένω ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να είναι μέρος του διαμοιρασμού των πυρηνικών επειδή είναι τόσο σημαντικό για την Ευρώπη και αποτελεί ένα πολυμερές πλαίσιο», είπε σε συνέδριο που διοργάνωσε η Γερμανική Ατλαντική Ένωση και η Ομοσπονδιακή Ακαδημία Πολιτικής Ασφάλειας. «Η εναλλακτική λύση για την ανταλλαγή πυρηνικών του ΝΑΤΟ είναι τα διαφορετικά είδη διμερών διευθετήσεων», μεταφέρει το ΤΑΣΣ.

«Εναπόκειται στη Γερμανία να αποφασίσει εάν θα υπάρχουν πυρηνικά όπλα στη χώρα σας, αλλά η εναλλακτική είναι να καταλήξουμε με πυρηνικά όπλα σε άλλες χώρες της Ευρώπης, επίσης στα ανατολικά της Γερμανίας», συνέχισε.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε επίσης: «Στόχος μας είναι ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά όπλα. Αλλά εφόσον τα έχουν άλλοι, πρέπει να τα έχει και το ΝΑΤΟ».

Χαιρέτισε τις συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ για την στρατηγική σταθερότητα, συμπεριλαμβανομένης της Συνθήκης για τα Μέτρα για την περαιτέρω μείωση και τον περιορισμό των στρατηγικών επιθετικών όπλων.

Η συμφωνία ανταλλαγής πυρηνικών του ΝΑΤΟ παρέχει τη νομική βάση για την ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ σε χώρες μη πυρηνικά μέλη της Ευρώπης ως μέρος της ιδέας της συμμαχίας για την πυρηνική αποτροπή.

Σύμφωνα με τους όρους της Συνθήκης για τον Τελικό Διακανονισμό σε σχέση με τη Γερμανία, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 15 Μαρτίου 1991, η Γερμανία παραιτήθηκε από την κατασκευή, την κατοχή και τον έλεγχο των πυρηνικών, βιολογικών και χημικών όπλων. Μέχρι τα τέλη Ιουνίου 1991, η ΕΣΣΔ απέσυρε όλες τις πυρηνικές της δυνάμεις από την Ανατολική Γερμανία. Ωστόσο, η Γερμανία εξακολουθεί να φιλοξενεί αμερικανικά πυρηνικά όπλα ως μέρος της στρατηγικής αποτροπής του ΝΑΤΟ. Έως και 20 αμερικανικές τακτικές πυρηνικές βόμβες B61 βρίσκονται, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες αναφορές, στην αεροπορική βάση Buchel.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail