Βρετανοί ακαδημαϊκοί κι ακτιβιστές μιλούν για έγκλημα πολέμου των Τούρκων στη Συρία!

Ακτιβιστές, ακαδημαϊκοί, δικηγόροι, δημοσιογράφοι του Ηνωμένου Βασιλείου έγραψαν επιστολή στην Υπουργό Εξωτερικών Liz Truss για να παροτρύνουν την άμεση δράση της για την αντιμετώπιση της επιδεινούμενης ανθρωπιστικής κρίσης στη βόρεια και ανατολική Συρία, όπου δεκάδες χιλιάδες τώρα στερούνται νερό λόγω των ενεργειών της Τουρκίας και των πληρεξουσίων της μετά την στρατιωτική κατάληψη παραμεθόριων περιοχών το 2019.

Οι υπογράφοντες υπογράμμισαν ότι «οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από την Τουρκία διέκοψαν σκόπιμα την παροχή νερού στους 500.000 ανθρώπους που ζουν στην επαρχία al-Hasakeh, με σοβαρές συνέπειες για τη ζωή και τη διαβίωση των κατοίκων της περιοχής. "Όπως θα γνωρίζετε, η διακοπή νερού σε άμαχο πληθυσμό από τα μέρη σε ένοπλη σύγκρουση είναι έγκλημα πολέμου. Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το ΗΒ έχει προνομιακή ευθύνη και τεράστια υποχρέωση να διερευνήσει και να αναλάβει δράση" γράφει η επιστολή και συνεχίζει:

«Μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου 2021, ο σταθμός δεν είχε αντλήσει νερό από τις 21 Αυγούστου. Αν και η Τουρκία αποδίδει τις διακοπές στην αδυναμία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας από τις συριακές αρχές, η Human Rights Watch έχει επιβεβαιώσει ότι εξακολουθεί να υπάρχει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για τη λειτουργία του σταθμού νερού.

Φαίνεται ξεκάθαρο ότι ο μοναδικός σκοπός των διακοπών του σταθμού νερού του Allouk ήταν να ασκηθεί πίεση στον τοπικό πληθυσμό, ο οποίος είναι κατά κύριο λόγο Κούρδικος, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία τους. Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, το οποίο απαγορεύει στα μέρη μιας ένοπλης σύγκρουσης (την οποία συνιστά η εισβολή της Τουρκίας στην περιοχή) να στερούν από τους αμάχους αντικείμενα απαραίτητα για την επιβίωσή τους, τα οποία θα περιλαμβάνουν πόσιμο νερό και νερό για την άρδευση των καλλιεργειών».

Η επιστολή προσέθεσε επίσης ότι "τα προβλήματα έχουν επιδεινωθεί από τις επανειλημμένες παραβιάσεις από την πλευρά της Τουρκίας των υποχρεώσεών της στο διεθνές εθιμικό δίκαιο να εξασφαλίσει επαρκείς ροές του ποταμού Ευφράτη, τον οποίο μοιράζεται με τη Συρία και το Ιράκ".

Τέλος, η επιστολή καλούσε την Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου:

- Να παροτρύνει την Τουρκία να αποσυρθεί αμέσως και μόνιμα σε επαρκή απόσταση από τον σταθμό του Allouk για να μπορέσει η Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES) να επισκευάσει και να λειτουργήσει με ασφάλεια μια ζωτικής σημασίας υδροληψία εξυπηρετώντας μισό εκατομμύριο ανθρώπους.
- Να παροτρύνει την Τουρκία να απορρίψει στα συριακά ποτάμια τουλάχιστον την ποσότητα νερού που απαιτείται βάσει των υφιστάμενων συμφωνιών προκειμένου να επιλυθεί η ανθρωπιστική κρίση.
- Να ζητήσει τη διερεύνηση των ενεργειών του τουρκικού στρατού στη διακοπή της άντλησης από τον σταθμό Allouk και επιβολή κυρώσεων σε όσους θεωρούνται υπεύθυνοι για τυχόν εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης δεσμεύσεων περιουσιακών στοιχείων.
- Να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Συρία, ιδιαίτερα σε περιοχές που υποφέρουν από λειψυδρία.
- Να ξεκινήσει η διοχέτευση κονδυλίων αναπτυξιακής συνεργασίας προς την Αυτόνομη Διοίκηση και ΜΚΟ στη βορειοανατολική Συρία, που είναι αφοσιωμένες στη δημοκρατία και την ισότητα».

Οι υπογράφοντες είναι οι εξής:

Nicholas Hildyard, The Corner House
Dr. Thomas Jeffrey Miley, University of Cambridge
Dr Felix Padel, Research Associate, Centre for World Environment  History, University of Sussex
Margaret Owen OBE, barrister, Widows for Peace through Democracy
Federico Venturini, PhD, University of Udine (Italy)
John Hunt, journalist
Connor Healy, Independent Researcher
David Morgan, journalist
Bert Schouwenburg, International trade union advisor
Estella Schmid, Peace in Kurdistan
Campaign against Criminalising Communities (CAMPACC)
Pishtiwan Jalal, President, Kurdish Alliance of North America
Kristy Perano, Co-President, Kurdish Alliance of North America
Dr. Ebad Rouhi, Department of Law, Sanandaj Brach, Islamic Azad
University, Sanandaj, Iran.
Xeyal Qertel, Founder of New York Kurdish Film and Cultural Festival
Dr. Nicholas S.M. Matheou, Armenian Institute, London
Roz Bird, Navigate Cooperative – Facilitation for Social Change
Marko Ulvila, Finland
Dr Sarah Glynn,Scotland
Dr Andrea Brock, Lecturer in International Relations Centre for Global Political Economy, University of Sussex, UK
Dr Anthony Ince, Senior Lecturer in Human Geography, Cardiff University
London Kurdistan Solidarity
Ersilia Verlinghieri, Research Associate, University of Oxford
Prof. Andreas Bieler, Professor of Political Economy, School of Politics and International Relations, University of Nottingham
Frank Moulaert, Em. Professor of Spatial Planning Planning & Development, Faculty of Engineering, Heverlee, Belgium
Solidarity Economy Association, UK
Mahvish Ahmad, Assistant Professor in Human Rights and Politics, Department of Sociology, London School of Economics and Political Science
Trevor Rayne Fight Racism! Fight Imperialism!

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail