Η «Μέδουσα» προκαλεί νευρικό κλονισμό στην Τουρκία: Αραβική «απόβαση» στην Κρήτη

Ειδικά το τελευταίο διάστημα δεν περνά μήνας που τα «γεράκια» της HAF να μην εκπαιδεύονται με κάποιες συμμαχικές ή φιλικές αεροπορίες.

Από: newpost.gr / Του Κώστα Σαρικά

Από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας και για σχεδόν δέκα ημέρες γύρω από την Κρήτη θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη πολυεθνική διακλαδική άσκηση συνεργασίας «ΜΕΔΟΥΣΑ 11». Με κορύφωση και τελικό στάδιο μια εντυπωσιακή αεροαποβατική ενέργεια στις ακτές του Μάλεμε. Η παρουσία των ναυτικών, αεροπορικών αλλά και των δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων από τις χώρες οι οποίες θα συμμετέχουν θα είναι η πλέον μαζική από κάθε άλλη φορά καταδεικνύοντας ότι η «ΜΕΔΟΥΣΑ» όχι απλά έχει καθιερωθεί ως μια από τις μεγαλύτερες αεροναυτικές ασκήσεις συνεργασίας στη Μεσόγειο αλλά συνεχώς αναβαθμίζεται.

Εκτός από την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο κάτι παραπάνω από ηχηρή αναμένεται να είναι η παρουσία στην άσκηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που στέλνουν στη Ελλάδα μαχητικά F-16 block 60-εκτός απροόπτου- όχι απλά για να συμμετέχουν στη μεγάλη διακλαδική πολυεθνική άσκηση αλλά και για να παραμείνουν στη χώρα μας για κοινές ασκήσεις με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Και δεν θα είναι οι μόνοι αφού αναβαθμισμένη αναμένεται φέτος να είναι και η συμμετοχή της Αιγύπτου. Η οποία άλλωστε έχει «χτίσει’» και επενδύσει στη «ΜΕΔΟΥΣΑ» μαζί με την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο από την πρώτη χρονιά που διοργανώθηκε η άσκηση.

Όπως ακριβώς και τα μαχητικά της United Arab Emirates Air Force έτσι και τα αεροσκάφη της Αιγύπτου δεν θα λάβουν μέρος μόνο στη «ΜΕΔΟΥΣΑ» αλλά σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα μετασταθμεύσουν στην Σούδα και στην 115 Πτέρυγα Μάχης και θα παραμείνουν εκεί και μετά το τέλος της άσκησης στις 22 Νοεμβρίου. Μαζί με τα Ελληνικά «γεράκια» αλλά και τους ιπτάμενους από τα Εμιράτα θα συνεχίσουν τις κοινές ασκήσεις για τουλάχιστον μια εβδομάδα έως και τα τέλη του μήνα. Όπως φαίνεται όλες οι χώρες τόσο της Νοτιο-Ανατολικής Μεσογείου όσο και της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου και όχι μόνο, αναζητούν κάθε ευκαιρία προκειμένου να πετάξουν δίπλα στα Ελληνικά φτερά μαζί με μια από τις κορυφαίες Πολεμικές Αεροπορίες στον κόσμο. Ειδικά το τελευταίο διάστημα δεν περνά μήνας που τα «γεράκια» της HAF να μην εκπαιδεύονται με κάποιες συμμαχικές ή φιλικές αεροπορίες. Από την Ισραηλινή «Blue Flag 21» όπου συμμετείχε η παγκόσμια «αφρόκρεμα» έως την «Ocean Sky 21» στα Κανάρια νησιά. Ενώ ταυτόχρονα τα Ελληνικά μαχητικά πετούσαν σε Αιγαίο και Βαλκάνια με τα Αμερικανικά F-15 στο πλαίσιο της «Castle Forge».

Κατά τα άλλα η «ΜΕΔΟΥΣΑ» θεωρείται δεδομένο ότι για μια ακόμη φορά θα προκαλέσει νευρικό κλονισμό στην Τουρκία αφού θα «απλώσει τα πλοκάμια της» σε μια περιοχή όπου η Άγκυρα εγείρει τις προκλητικές αξιώσεις της επικαλούμενη το παράνομο Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο. Η αρμάδα Ελλάδας- Αιγύπτου και Κύπρου για περισσότερο από μια εβδομάδα θα δώσει ηχηρό παρόν σε Λιβυκό, Κρητικό και Μυρτώο Πέλαγος και μαζί με τους σχηματισμούς των μαχητικών Ελλάδας-Αιγύπτου και ΗΑΕ θα εκτελέσουν όλα τα σενάρια αεροναυτικού πολέμου με αποκορύφωμα τη μεγάλη αποβατική ενέργεια. Το Αιγυπτιακό Mistral, Eλληνικές και Αιγυπτιακές φρεγάτες, υποβρύχια και Ταχέα Σκάφη Κατευθυνόμενων Βλημάτων μαζί με βοηθητικά πλοία θα «κλειδώσουν» την Κρήτη. Ειδικά σενάρια έχουν ήδη σχεδιαστεί στα οποία θα εμπλακούν και Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων μεταξύ των οποίων θα βρίσκονται και SOF από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που θα φτάσουν στην Ελλάδα και στην Κρήτη με μεταγωγικό αεροσκάφος.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail