Πυραυλάκατος «Κωστάκος»: Η ιστορία του πλοίου και το «μοιραίο» τέλος

Η πυραυλάκατος «Κωστάκος» έχει μείνει στην ιστορία λόγω του μοιραίου δυστυχήματος που είχε συγκλονίσει ολόκληρη των χώρα, σαν σήμερα, στις 4 Νοεμβρίου του 1996, βυθίζοντας στην θλίψη τις Ένοπλες Δυνάμεις και το Πολεμικό Ναυτικό.

Από: onalert.gr

Το τραγικό δυστύχημα που έλαβε χώρα στο βορειανατολικό Αιγαίο και πιο συγκεκριμένα, σε θαλάσσια περιοχή βορείως της Σάμου, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 4 Υπαξιωματικοί , ενώ η πυραυλάκατος «Κωστάκος» υπέστη τρομακτική ζημία, που σήμανε το μοιραίο τέλος της.

Ο εμβολισμός του πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού από το επιβατηγό πλοίο «Σάμαινα» ήταν τόσο δυνατή και καταστροφική, που είχε ως αποτέλεσμα η πυραυλάκατος «Κωστάκος» να κοπεί κυριολεκτικά στα δύο και τέσσερις Υπαξιωματικοί να σκοτωθούν ακαριαία.

Το πλοίο βυθίστηκε μέσα σε λίγα λεπτά, ενώ το υπόλοιπο πλήρωμα του πολεμικού πλοίου σώθηκε, χωρίς ωστόσο αυτό να αναιρεί το γεγονός ότι το Πολεμικό Ναυτικό δεν βυθίστηκε στο πένθος, από αυτό το απρόσμενο, μοιραίο, τραγικό δυστύχημα. Μετά από επίπονες προσπάθειες, το πλοίο ανελκύσθηκε στις 15 Μαρτίου 1997, αλλά δεν κρίθηκε οικονομικά σκόπιμη η επισκευή και ενεργοποίησή του.
Τα χαρακτηριστικά του

Όπως αναφέρει το Πολεμικό Ναυτικό, η πυραυλάκατος «Κωστάκος» ήταν τύπου Combattante IIIb και ήταν μια από τις έξι του αυτού τύπου πυραυλάκατους, οι οποίες κατασκευάστηκαν, μετά από παραγγελία του ΓΕΝ, στα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: ΚΑΒΑΛΟΥΔΗΣ, ΚΩΣΤΑΚΟΣ ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ, ΞΕΝΟΣ, ΣΙΜΙΤΖΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΤΑΡΑΚΗΣ) και έχουν:

Διαστάσεις: 56,2/8,3 /2,7 μέτρα
Εκτόπισμα: 430 τόνους
Πρόωση: 4 Diesel MTU MD 20V 538 TB91
Ταχύτητα: 33,5 κόμβοι
Πλήρωμα: 43
Οπλισμός: – 2 πυροβόλα OTO Melara 76mm
– 6 Κ/Β Penguin Mk2 Mod3 ή Κ/Β HARPOON
– 2 δίδυμα αντιαεροπορικά Emerlec Electric 30mm                                                                                                    – 2 τορπιλοσωλήνες τηλεκατευθυνόμενων τορπιλών SST-4                                                                                     – Σύστημα Δ/Β VEGA

Έλαβε το όνομα αυτό προς τιμήν του φονευθέντος στη Μάλτα, στις 27 Φεβρουαρίου 1942, αξιωματικού του Υ/Β «ΓΛΑΥΚΟΣ», ενώ η παραλαβή της έγινε στις 24 Ιουνίου 1980.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail