Η εκφρασμένη ανησυχία της Τουρκίας, το νεύμα της Ρωσίας για καθυστέρηση εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τις εκλογές στη Λιβύη

Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) and Libyan Government of National Unity prime minister Abdulhamid Dbeibah (R) walk past honour guards in Ankara, April 12, 2021. (ΑFΡ)
Η Μόσχα έχει ήδη δείξει σημάδια δυσαρέσκειας με τα αρχικά στάδια της διαδικασίας στη Λιβύη.

Η τελευταία δήλωση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας αντανακλά ανησυχία στην Άγκυρα για τις επερχόμενες εκλογές στη Λιβύη, παρά την αποδοχή από την εκλογική επιτροπή της Λιβύης της υποψηφιότητας του πρωθυπουργού Abdulhamid Dbeibah, ο οποίος θεωρείται από τους παρατηρητές ως άνθρωπος της Άγκυρας στη χώρα.

«Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αντιταχθεί σε παράγοντες που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την εκλογική διαδικασία στη Λιβύη για τα δικά τους συμφέροντα», δήλωσε την Πέμπτη το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας.

«Θα πρέπει να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες στη Λιβύη για να διασφαλιστεί ότι οι εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου θα διεξαχθούν σε νόμιμη και ειρηνική ατμόσφαιρα», ανέφερε σε δήλωση του συμβουλίου μετά από συνεδρίαση στην πρωτεύουσα Άγκυρα υπό την προεδρία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Dbeibah έχει εργαστεί για να τονώσει τη δημοτικότητά του στη Λιβύη χρησιμοποιώντας τη θέση του ως πρωθυπουργός για να προσφέρει μπόνους και επιδοτήσεις σε διάφορα τμήματα του πληθυσμού.

Η Μόσχα έχει ήδη δείξει σημάδια δυσαρέσκειας με τα αρχικά στάδια της διαδικασίας στη Λιβύη. Τις ανησυχίες της Ρωσίας εξέφρασε ο αναπληρωτής εκπρόσωπός της στα Ηνωμένα Έθνη, Gennady Kuzmin. Ο σκεπτικισμός του για το ψηφοδέλτιο φαίνεται να συνδέεται με τον αποκλεισμό από την κούρσα υποψηφίων που συνδέονται με το πρώην καθεστώς, με επικεφαλής τον Σέιφ αλ-Ισλάμ Καντάφι και τον Μπασίρ Σάλεχ, επικεφαλής του επιτελείου του εκλιπόντος Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, οι οποίοι θεωρούνταν τα φαβορί της Ρωσίας.

Αλλά οι αναλυτές δεν είναι βέβαιοι για τους λόγους των τουρκικών ανησυχιών. Ορισμένοι τους αποδίδουν σε επιφυλακτικότητα σχετικά με την έκβαση των δικαστικών προσφυγών που ενδέχεται να υποβληθούν κατά της υποψηφιότητας του Dbeibah, βάσει του άρθρου 12 του νόμου για τις προεδρικές εκλογές. Η νομοθετική διάταξη ορίζει ότι όποιος υποψήφιος είναι σε δημόσιο αξίωμα πρέπει να παραιτηθεί από την επίσημη θέση του τρεις μήνες πριν από τις εκλογές.

Την Τετάρτη, ο Κουζμίν επέμεινε, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Λιβύη, πως «οι φωνές που ζητούν την αναβολή των εκλογών στη Λιβύη πρέπει να ακουστούν».

Οι Λίβυοι εμπειρογνώμονες πολιτικών υποθέσεων πιστεύουν ότι ο Dbeibah δε θα χρειάζεται να ανησυχεί για την έκβαση των προσφυγών κατά της υποψηφιότητάς του, ειδικά μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου να αποσύρει την απόφασή του Νο. 161 που τροποποιεί τους εκτελεστικούς κανονισμούς για προσφυγές που σχετίζονται με την εκλογική διαδικασία.

Με βάση τις τροπολογίες, προσφυγές κατά του Dbeibah μπορούν να υποβληθούν μόνο σε δικαστικά όργανα στην περιοχή της Τρίπολης.

Ο πρωθυπουργός κατηγορείται από αντιπάλους πως προχώρησε σε δωροδοκίες στο δικαστικό σώμα προκειμένου να απορρίψει τυχόν προσφυγές κατά της υποψηφιότητάς του. Οι ισχυρισμοί για δωροδοκία ασκούν επιρροή στον Dbeibah από το Φόρουμ του Λιβυκού Διαλόγου στη Γενεύη, όπου κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να αγοράσει την υποστήριξη εκπροσώπων του φόρουμ. Τις κατηγορίες αρνήθηκαν ο Dbeibah και ο δισεκατομμυριούχος θείος του Ali Dbeibah. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την Τετάρτη ότι δύο προσφυγές κατά της υποψηφιότητας του Dbeibah απορρίφθηκαν την Πέμπτη.

Η θέση του τουρκικού συμβουλίου ασφαλείας είναι συνεπής με εκείνη του συμβουλευτικού κρατικού συμβουλίου της Λιβύης με επικεφαλής τον Khaled Al-Mishri, της Μουσουλμανικής Αδελφότητας , ο οποίος δεν σταμάτησε να πιέζει για αναβολή των εκλογών μετά την έγκριση του συντάγματος.

Οι αναλυτές λένε ότι η Τουρκία φαίνεται να ποντάρει μόνο στην Dbeibah ως θεματοφύλακα των συμφερόντων της στη χώρα. Ακόμη και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Fathi Bashaga, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι άνοιξε τις πύλες της Λιβύης στις στρατιωτικές δυνάμεις και τους μισθοφόρους της Τουρκίας, δεν είναι πλέον μεταξύ των αγαπημένων της Άγκυρας, μετά την προσέγγισή του με την Αίγυπτο και τη Γαλλία, τους περιφερειακούς αντιπάλους της. 

Σύγχυση και αβεβαιότητα επικρατεί στην εκλογική διαδικασία στη Λιβύη, έναν μήνα πριν τις εκλογές. Ο διευθυντής του Κέντρου ΜΜΕ της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής, Sami Al-Sharif, δήλωσε την Πέμπτη ότι οι τελικοί κατάλογοι θα δημοσιευτούν εντός 12 ημερών, αφού το δικαστικό σώμα εκδώσει τις αποφάσεις του για τις προσφυγές που δεν έχουν ακόμη εξεταστεί.

* Μετάφραση από το The Arab Weekly

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail