Κακόβουλη Ξένη Επιρροή: Ενωμένο Μέτωπο της Κίνας

Dsndrn-Videolar / pixabay
Η Κίνα έχει εμμονή με το τι πιστεύει ο κόσμος γι' αυτήν. Η άνοδός της να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ ως τη μεγαλύτερη οικονομική υπερδύναμη του κόσμου περιλαμβάνει ένα ισχυρό ψυχολογικό στοιχείο. Η Κίνα επιδιώκει να μην τη φοβούνται, αλλά να έχει ειρηνικές προθέσεις. Εξετάζοντας τη χρήση των τακτικών του «ενωμένου μετώπου» αποκαλύπτει πώς τα μηνύματα της Κίνας επιδιώκουν να πείσουν τους ευκολόπιστους ανθρώπους στη Δύση ότι τα κινεζικά συμφέροντα είναι πραγματικά και δικά τους συμφέροντα. Αυτό είναι ένα παράδειγμα όπου ο κινεζικός κομμουνισμός δανείζεται «ρωσικά χαρακτηριστικά», χρησιμοποιώντας την παλιά σοβιετική τακτική των ομάδων του «ενωμένου μετώπου» που εν γνώσει τους ή όχι κάνουν τις προσφορές τους.

Peter Schweizer - gatestoneinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Μέσα στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) βρίσκεται το Τμήμα Εργασίας του Ενωμένου Μετώπου (UFWD), μια γραφειοκρατία που επιβλέπει το δίκτυο ξένης επιρροής του ΚΚΚ. Τα τελευταία χρόνια, έχει αυξηθεί η ανησυχία για τις προσπάθειες της UFWD να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι δυτικές δημοκρατίες βλέπουν την Κίνα. Μια έκθεση από το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Στρατηγικής Πολιτικής προειδοποίησε πως το UFWD και άλλοι συνδεδεμένοι οργανισμοί έχουν εργαστεί μεταξύ των ελίτ πολλών χωρών για να επηρεάσουν τις ξένες απόψεις για την Κίνα.

Σύμφωνα με την έκθεση, αυτά τα δίκτυα λειτουργούν κρυφά ή παραπλανητικά. Η προσπάθεια "υπονομεύει την κοινωνική συνοχή, επιδεινώνει τη φυλετική ένταση, επηρεάζει την πολιτική, βλάπτει την ακεραιότητα των μέσων ενημέρωσης, διευκολύνει την κατασκοπεία και αυξάνει τη μεταφορά τεχνολογίας χωρίς επίβλεψη" εκτός των συνόρων της Κίνας.

Το Newsweek έκανε μια εκτενή αναφορά που συνέδεε 600 ομάδες που δρούσαν στις ΗΠΑ με το ΚΚΚ. Αυτές οι ομάδες κυμαίνονται από επιχειρήσεις, πανεπιστήμια και ομάδες προβληματισμού, κοινωνικές και πολιτιστικές ομάδες, οργανώσεις κινεζικής διασποράς, κινεζικά μέσα ενημέρωσης και WeChat, την κινεζική εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης και ανταλλαγής μηνυμάτων, σύμφωνα με τον John Garnaut, Αυστραλό πολιτικό αναλυτή και ειδικό σε θέματα παγκόσμιας εμβέλειας. Όλες αυτές οι ομάδες επικοινωνούν τακτικά με το ΚΚΚ. Οργανώνουν κοινωνικές και επιχειρηματικές συναντήσεις, λαμβάνουν πληροφορίες διαφόρων ειδών και οικοδομούν τους οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς εντός των ΗΠΑ που μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος του Πεκίνου.

Στο ερευνητικό μου ρεπορτάζ έχω δει αυτό το μοτίβο να παίζεται στα υψηλότερα επίπεδα. Οι εκτενείς συναλλαγές του Χάντερ Μπάιντεν με επιχειρηματικές οντότητες που συνδέονται με το ΚΚΚ και το Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό, καθώς και με τις κινεζικές τράπεζες και την κινεζική βιομηχανία είναι απολύτως λογικές όταν τις δούμε μέσα από το πρίσμα της στρατηγικής της Κίνας να χαρίσει τον εαυτό της στα υψηλότερα επίπεδα της αμερικανικής πολιτικής, εμπορίου, ακαδημαϊκής κοινότητας και πολιτισμού.

Πρώτον, ευγνωμονούν. Στη συνέχεια, συνεπιλέγουν.

Για ένα σύντομο παράδειγμα, το 2017 ο Χάντερ Μπάιντεν νοίκιασε χώρο γραφείου στην Ουάσιγκτον, ζητώντας σήμανση για το γραφείο, ο Χάντερ είπε ότι οι νέοι συνεργάτες του στο γραφείο θα ήταν οι Τζο, Τζιλ και Τζέιμς Μπάιντεν και ο Γκονγκουέν Ντονγκ, κινέζος υπήκοος που ήταν απεσταλμένος για την CEFC, έναν κινεζικό ενεργειακό κολοσσό, και τον οικονομικό διευθυντή μιας εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητα με έδρα την Κίνα που ονομάζεται Radiance Property Holdings. Αυτή η εταιρεία διευθύνεται από τον Lam Ting Keung, έναν επιχειρηματία με βαθιές διασυνδέσεις με ομάδες «ενωμένου μετώπου» που συνδέονται με την κινεζική υπηρεσία πληροφοριών.

Πέρυσι, σε μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση στο Ινστιτούτο Hudson, ο Christopher Wray, διευθυντής του FBI, μίλησε πιο ανοιχτά από ποτέ για τις προσπάθειες κινεζικών μυστικών υπηρεσιών εντός των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων από οργανώσεις του ενιαίου μετώπου. «Φτάσαμε σε ένα σημείο που το FBI ανοίγει μια νέα υπόθεση που σχετίζεται με τις κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών κάθε 10 ώρες». Ο Ρέι τόνισε πως εννοούσε συγκεκριμένα την κινεζική κυβέρνηση και το ΚΚΚ. Αλλά είναι μέσω ομάδων που συνδέονται με το UFWD που η Κίνα εντοπίζει και επιδιώκει πολλούς από τους στόχους πληροφοριών της.

Ως ένα παράδειγμα, ο Wray περιέγραψε ένα πρόγραμμα που ονομάζεται "Foxhunt" που δημιουργήθηκε από τον Κινέζο ηγέτη Xi Jinping. Το Foxhunt είναι ο τρόπος της Κίνας «να στοχεύσει Κινέζους υπηκόους τους οποίους ο Σι βλέπει ως απειλές και που ζουν εκτός Κίνας σε όλο τον κόσμο... πολιτικούς αντιπάλους, αντιφρονούντες και επικριτές που επιδιώκουν να αποκαλύψουν τις εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Κίνα». Αυτά τα θύματα -- μερικά από τα οποία είναι Αμερικανοί πολίτες και κάτοχοι πράσινης κάρτας -- απειλούνται ανοιχτά ή έμμεσα, συχνά με τη σύλληψη των συγγενών τους πίσω στην Κίνα ως μοχλού.

Ο Wray μίλησε εκτενώς για τις ασκήσεις εκφοβισμού της Κίνας σε αμερικανικές επιχειρήσεις, πολιτικούς, ακαδημαϊκούς, ακόμη και επαγγελματίες παίκτες μπάσκετ, χρησιμοποιώντας πιο λεπτές προσεγγίσεις. Αντί να συλλαμβάνουν τους συγγενείς σας στο σπίτι μέχρι να κάνετε ό,τι θέλουν, οι Κινέζοι σας αφαιρούν τα εκατομμύρια δολάρια από πωλήσεις αθλητικών παπουτσιών ή τα έσοδα από τις φανέλες του NBA. Φαίνεται να λειτουργεί.

Ο Wray χρησιμοποίησε μια φράση κοινή μεταξύ των επαγγελματιών της αντικατασκοπείας: «κακοήθης ξένη επιρροή». Αυτή η φράση περιγράφει τις μυστικές προσπάθειες που έχει δει το FBI σε αρκετές περιπτώσεις όπου Αμερικανοί πολιτικοί επηρεάστηκαν έμμεσα για να υιοθετήσουν πολιτικές που επιθυμεί το κινεζικό καθεστώς, ιδιαίτερα σε τέσσερις τομείς: Χονγκ Κονγκ, Ταϊβάν, παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των Ουιγούρων και ο ρόλος της κινεζικής κυβέρνησης στην της πανδημίας Covid-19. 

Αυτό είναι συναρπαστικό δεδομένου ότι, μόλις αυτόν τον μήνα, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως θα σταματήσει να χρησιμοποιεί αυτή τη φράση. Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξήγησε στο National Review ότι η «κακοήθης επιρροή» ήταν πολύ γενική φράση και μπορεί να υπονομεύσει τον «στόχο μας να εντοπίσουμε συγκεκριμένες συμπεριφορές ανησυχίας, ειδικά εκείνες που θέτουν σοβαρές απειλές για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ ή τη διεθνή τάξη πραγμάτων». Ο εκπρόσωπος θέλησε να καταστήσει σαφές πως «η κριτική των ΗΠΑ δεν απευθύνεται σε πολίτες της ΛΔΚ, στην παγκόσμια κινεζική διασπορά ή σε πολίτες των ΗΠΑ κινεζικής καταγωγής, καθώς και σε πολίτες άλλων χωρών που είναι κινεζικής εθνότητας ή κληρονομιάς».

Η ειρωνεία εδώ είναι ότι αυτοί οι «υπήκοοι της ΛΔΚ» που θέλει να μην προσβάλλει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι ακριβώς το είδος των ανθρώπων που απασχολούνται ή συνδέονται με οντότητες της UFWD που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ, μόχλευσης και ελέγχου που μπορεί να ασκήσει το Πεκίνο, ακόμη και σε έναν Αμερικανό πολίτη. Αντίθετα, το State φαίνεται να έχει συμφωνήσει με το Quincy Institute. Η Jessica Lee του Quincy διεκδίκησε τα εύσημα για την απομάκρυνση του State από το να επικαλεστεί την κακή επιρροή του κόμματος-κράτους κατά τη διάρκεια ενός δημόσιου διαδικτυακού σεμιναρίου τον περασμένο μήνα. Είπε:

«Η επικοινωνία μου με Ασιάτες-Αμερικανούς διπλωμάτες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ δείχνει ότι το έργο που κάνουμε για να ρίξουμε φως σε αυτά τα ζητήματα έχει θετικό αντίκτυπο στο να διασφαλίσουμε ότι δε χρησιμοποιούμε σαρωτικούς όρους όπως «κακοήθης επιρροή» για να περιγράψουμε την κινεζική επιρροή επιρροή»

Στο Κογκρέσο, Ρεπουμπλικανοί μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής προσπάθησαν δύο φορές να επιβάλουν κυρώσεις σε οντότητες που συνδέονται με το UFWD, αλλά ο πρόεδρος της επιτροπής βουλευτής Γκρέγκορι Μικς (D-NY) τους απέρριψε με συνέπεια. Το Σεπτέμβριο πρότειναν μια τροποποίηση στον Νόμο περί Εθνικής Άμυνας που θα απαιτούσε από τον Υπουργό Εξωτερικών να υποβάλει έκθεση στο Κογκρέσο σχετικά με το εάν η UFWD μπορούν να επιβληθούν κυρώσεις βάσει των υφιστάμενων νόμων που επιτρέπουν στην εκτελεστική εξουσία να τιμωρεί οντότητες που εμπλέκονται στην καταστολή της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ, την καταστολή των Ουιγούρων στην επαρχία Σιντζιάνγκ, τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο εναντίον δυτικών κυβερνητικών και βιομηχανικών στόχων και τις διακρατικές εγκληματικές δραστηριότητές της.

Ο εκπρόσωπος Jim Banks (R-IN) παραπονέθηκε:

    "Είναι η δεύτερη φορά που ο Πρόεδρος Μικς εμποδίζει τη λήψη μέτρων κατά του Τμήματος Εργασίας του Ενωμένου Μετώπου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, μιας οργάνωσης που κυριολεκτικά υπάρχει με σκοπό να υπονομεύσει τη δημοκρατία μας και εμπλέκεται σε πολιτικό πόλεμο. Με μπερδεύει γιατί ο Πρόεδρος Μικς φαίνεται να εναντιώνεται σε κάθε μέτρο που καθιστά υπεύθυνο το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα».

Δεν μπορεί παρά να θαυμάσει κανείς το σεβασμό που επιδεικνύεται σε τόσα πολλά σημεία στην επίμονη απειλή της κακής εξωτερικής επιρροής της Κίνας σε πτυχές της αμερικανικής πολιτικής και ζωής. Το μοτίβο αξίζει να συνεχιστεί να μελετάται.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail