Οι Ιρανοί έπιασαν δεξαμενόπλοιο σε κοντινή απόσταση από αντιτορπιλικά των ΗΠΑ

φωτο από πρακτορείο Tasnim
Freepen.gr - Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) μοιράστηκε πλάνα που δείχνει το προσωπικό του να επιβιβάζεται σε ένα πετρελαιοφόρο στη Θάλασσα του Ομάν, μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από πολεμικά πλοία του Αμερικανικού Ναυτικού.

Σε μια δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα το πρωί της 3ης Νοεμβρίου, οι φρουροί της Επανάστασης ισχυρίστηκαν ότι η Ναυτική Δύναμη τους απέτρεψε μια προσπάθεια του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ να κλέψει (κατασχέσει) ένα ιρανικό φορτίο πετρελαίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ΗΠΑ κατάσχεσαν ένα τάνκερ που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο στη Θάλασσα του Ομάν και ξεφόρτωσαν το πετρέλαιο σε άλλο δεξαμενόπλοιο κατευθύνοντάς το σε άγνωστο προορισμό. Το Πολεμικό Ναυτικό του IRGC αντέδρασε γρήγορα και κατάφερε να αποβιβάσει ειδικές δυνάμεις στο υπό βιετναμέζικη σημαία δεξαμενόπλοιο, Sothys, το οποίο μεταφέρθηκε στα ιρανικά ύδατα.

Το βίντεο που κυκλοφόρησε από την IRGC δείχνει προσωπικό να επιβιβάζεται στο πετρελαιοφόρο ακριβώς μπροστά από δύο αντιτορπιλικά του αμερικανικού Ναυτικού.

Αμερικανός αξιωματούχος άμυνας επιβεβαίωσε στο Newsweek ότι το Ιράν κατέλαβε ένα πετρελαιοφόρο στη Θάλασσα του Ομάν την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, απέρριψε την ιρανική εκδοχή.

«Διαψεύδουμε τους ισχυρισμούς του Ιράν ότι μας εμπόδισαν να πάρουμε πίσω αυτό το πλοίο», είπε ο αξιωματούχος. «Εδώ είναι η ουσία: Αυτό συνέβη την περασμένη εβδομάδα. Οι ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στον Κόλπο του Ομάν παρατήρησαν ότι οι ιρανικές ναυτικές δυνάμεις κατέλαβαν αυτό το πετρελαιοφόρο».

«Υπήρχαν πάνω από 10 ιρανικά γρήγορα σκάφη που έδρασαν», είπε ο αξιωματούχος. «Είχε δει ένα ελικόπτερο να πετά γύρω και, κατ' ουσίαν, οι δυνάμεις μας απάντησαν για να παρακολουθήσουν την κατάσταση».

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δεν επενέβη και δεν ανέλαβε δράση κατά των ναυτικών δυνάμεων του IRGC «λόγω ορισμένων ευαισθησιών».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail