Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι η Δύση χρησιμοποιεί την ενέργεια για να επηρεάσει τη γεωπολιτική

gazprom.com
...αλλά κατηγορεί λανθασμένα τη Μόσχα

Freepen.gr - Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της Δύσης, η Ρωσία δεν επιδιώκει να πιέσει ξένα έθνη να αποδεχθούν τις προσφορές της ως μέρος των νέων ενεργειακών συμφωνιών που συνήφθησαν για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη έλλειψη προμηθειών σε όλη την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, επέμεινε η Μόσχα, γράφει το Russia Today.

Σε μια φλογερή συνέντευξη την Κυριακή, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα ισχυρίστηκε ότι η χώρα της δεν επιδιώκει να εμπορεύεται φυσικό αέριο με αντάλλαγμα την πολιτική επιρροή. «Κοιτάξτε τι κάνουν οι δυτικοί εταίροι μας», είπε. «Αναδιαμορφώνουν το παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο με τη βία για να ικανοποιήσουν τα συμφέροντά τους εάν δεν είναι σε θέση να αντισταθούν στον ανταγωνισμό».

«Αλλά», συνέχισε, «δείτε τι προσφέρει η Ρωσία». Στην περίπτωση των εξαγωγών φυσικού αερίου, επέμεινε, «είμαστε οι μόνοι που προσφέρουμε αμοιβαία επωφελή έργα». Ο αγωγός Nord Stream 2, είπε, είναι ένα παράδειγμα όπου τόσο η Δύση όσο και η Μόσχα έχουν να κερδίσουν, χωρίς καμία από τις δύο πλευρές να χρειάζεται να εγκαταλείψει τίποτα.

Τα σχόλια της Ζαχάροβα ήρθαν καθώς ο κρατικός ενεργειακός γίγαντας της Ρωσίας, Gazprom, ανακοίνωσε πως είχε αρχίσει να αυξάνει τους όγκους φυσικού αερίου που εξάγεται προς τα δυτικά σε όλη την Ευρώπη, όπου μια σειρά από έθνη βρίσκονται στη δίνη μιας κρίσης εφοδιασμού. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, Alexey Miller, η εταιρεία έχει συμπληρώσει τα εγχώρια αποθέματα για να τα ενισχύσει για τον ερχόμενο χειμώνα και τώρα στρέφει την προσοχή της στην κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης αλλού.

Η Μόσχα έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν ότι πνίγει τις προμήθειες σε έθνη της ΕΕ σε μια προσπάθεια να ασκήσει πολιτική πίεση σε ορισμένες χώρες. Καθώς οι τιμές αυξήθηκαν τους τελευταίους μήνες, η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Γκράνχολμ είπε πως το μπλοκ θα πρέπει «να σταθεί όρθιο όταν υπάρχουν παίκτες που μπορεί να χειραγωγούν την προσφορά προκειμένου να ωφεληθούν οι ίδιοι», υποστηρίζοντας ότι η κρίση μπορεί να οφείλεται σε «χειραγώγηση».

Οι ίδιες οι ΗΠΑ είχαν προηγουμένως επιβάλει κυρώσεις στο Nord Stream 2 προκειμένου να ενισχύσουν τις πωλήσεις της δικής τους ρευστοποιημένης προσφοράς.

Το Κρεμλίνο, ωστόσο, επέμεινε ότι η Gazprom εκπλήρωνε όλες τις υπάρχουσες παραγγελίες της και θα λάμβανε μέτρα για να διασφαλίσει πως θα μπορούσε να αυξήσει γρήγορα τους όγκους φυσικού αερίου που φθάνει στη Δυτική Ευρώπη εάν υπογραφούν νέα συμβόλαια για πρόσθετες προμήθειες.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε για την άνοδο των τιμών, οι οποίες έχουν εκτοξευθεί έως και 250% σε ορισμένες περιπτώσεις, τη μείωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τα αιολικά πάρκα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ισχυρισμοί πως η Ρωσία «εξοπλίζει» τον ενεργειακό εφοδιασμό είναι «εντελής ανοησία» και πιστεύει ότι «η σωστή ανάλυση της κατάστασης συχνά αντικαθίσταται από κενά πολιτικά συνθήματα».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail