Παλάτι και στα Κατεχόμενα προωθεί ο Ερντογάν - Ξεσηκώνονται ακόμη κι οι Τουρκοκύπριοι

Freepen.gr - Το νέο προεδρικό μέγαρο και το νέο κτίριο του κοινοβουλίου που θα κατασκευαστούν στα Κατεχόμενα έχουν δημιουργήσει αντιπαραθέσεις, με την αντιπολίτευση να επισημαίνει ότι οι υπερβολικές δαπάνες έρχονται εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Στις 15 Νοεμβρίου, τα σχέδια του νέου κυβερνητικού συγκροτήματος αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Λευκωσία στην οποία παρευρέθηκε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι.

Ένα διαφημιστικό βίντεο έδειξε ότι εκτός από ένα προεδρικό μέγαρο, ένα κτίριο του κοινοβουλίου και έναν κήπο ενός έθνους, το έργο θα περιλαμβάνει επίσης ένα τζαμί, το οποίο προκάλεσε περαιτέρω κριτική, γράφει η duvarenglish.com.

Ο βουλευτής του αριστερού Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης Οζντίλ Ναμί επέκρινε έμμεσα την Τουρκία σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τα κατασκευαστικά σχέδια. «Καμία χώρα που σέβεται τον εαυτό της δεν εκλιπαρεί άλλη [χώρα] για την κατασκευή του προεδρικού μεγάρου», έγραψε.

«Είναι εντελώς ανεύθυνο να επιχειρείς αυτό [το έργο] σε μια περίοδο που βιώνεται μια οικονομική κρίση. Είναι προφανές πως τίποτα δεν θα έρθει στη χώρα από διαχειριστές που έχουν αυτή τη νοοτροπία».

Επιπλέον, θεώρησε τις υπερβολικές δαπάνες ως «έγκλημα» κατά των Τουρκοκυπρίων εν μέσω εκκλήσεων για μεταρρυθμίσεις.

Ο Murat Kanatlı, γραμματέας του Κόμματος της Νέας Κύπρου, ρώτησε γιατί το προεδρικό μέγαρο ήταν μεγαλύτερο σε μέγεθος από το κτίριο του κοινοβουλίου. «Το κοινοβούλιο μένει αδρανές πίσω [στα σχέδια του έργου]. ποιος το αποφάσισε; Σε αυτά τα σχέδια, υπάρχει μια ρητή αλλαγή του καθεστώτος», είπε ο Kanatlı.

Το έργο είχε επίσης επικριθεί τους τελευταίους μήνες για την είδηση ​​ότι στον αρχιτέκτονά του θα δοθεί η τουρκοκυπριακή υπηκοότητα. Το Τουρκοκυπριακό Επιμελητήριο Αρχιτεκτόνων είχε επικρίνει την κυβέρνηση για την απόφασή της, λέγοντας ότι οι αρχές δεν είχαν καν διαβουλευτεί μαζί τους σχετικά με το έργο.

Τα σχέδια για ένα νέο κυβερνητικό συγκρότημα είχαν ανακοινωθεί από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούλιο, καθώς επισκεπτόταν τη Λευκωσία για να τιμήσει την 47η επέτειο από την τουρκική επέμβαση στο νησί.

«Όπως είναι γνωστό, η τουρκοκυπριακή Προεδρία δεν έχει ούτε ένα σωστό προεδρικό κτίριο ή συγκρότημα, ούτε ένα σωστό κτίριο του κοινοβουλίου. Νομίζουμε ότι δεν ταιριάζει στην Τουρκική Κύπρο. Ομοίως, το κτίριο στο Προεδρικό συγκρότημα ήταν μια γνωστή παραγκούπολη της βρετανικής εποχής. Τα βήματα για αυτό το προεδρικό συγκρότημα έχουν οριστικοποιηθεί και ελπίζουμε ότι θα ξεκινήσουμε σύντομα την κατασκευή στην περιοχή Metahan», είπε τότε ο Ερντογάν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail