Θέατρο του Παραλόγου: Το Πεντάγωνο απαιτεί από τη Ρωσία να απολογηθεί για στρατεύματα στο ρωσικό έδαφος

Phοtο: RΕUΤΕRS/Dilara Senkaya
Υπάρχει κάτι από το θέατρο του παραλόγου στην αμερικανική και ευρωπαϊκή στάση. Αλλά απέχει πολύ από το αστείο αλλά συνιστά μια απειλητική αναστάτωση.

Ο Υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Lloyd Austin έκανε αυτή την εβδομάδα εντυπωσιακή, αν και αξιολύπητη, διανοητική γυμναστική. Σε συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής του Πενταγώνου κάλεσε τη Ρωσία να είναι πιο διαφανής σχετικά με τις μετακινήσεις στρατευμάτων «στα σύνορα με την Ουκρανία». Με άλλα λόγια, σε ρωσικό έδαφος.

Editorial - strategic-culture.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Εν τω μεταξύ, η παράλογη υποκρισία βλέπει τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ να κλιμακώνουν ευθαρσώς την επιθετική τους παρουσία στα σύνορα της Ρωσίας, ειδικά στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Ακολουθεί ένα απόσπασμα του Associated Press στη συνέντευξη Τύπου του Πενταγώνου:

«Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν είναι σίγουροι γιατί ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναπτύσσει στρατιωτικές δυνάμεις κοντά στα σύνορα με την ανατολική Ουκρανία, αλλά το θεωρούν ως ένα άλλο παράδειγμα ανησυχητικών στρατιωτικών κινήσεων που απαιτούν την εξήγηση της Μόσχας, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Οστιν την Τετάρτη».

Το κείμενο αναφέρει ότι ο Όστιν είπε: «Θα συνεχίσουμε να καλούμε τη Ρωσία να ενεργήσει υπεύθυνα και να είναι πιο διαφανής σχετικά με τη συσσώρευση δυνάμεων γύρω στα σύνορα με την Ουκρανία… Δεν είμαστε σίγουροι τι ακριβώς κάνει ο κ. Πούτιν».

Αυτό το αμφίβολο ταλέντο στη διανοητική γυμναστική και τη διπλή σκέψη μοιράζεται με άλλα μέλη της κυβέρνησης Μπάιντεν. Την περασμένη εβδομάδα, ο κορυφαίος διπλωμάτης της Αμερικής Άντονι Μπλίνκεν ισχυρίστηκε πως η Ρωσία επρόκειτο να εισβάλει στην Ουκρανία, αλλά την ίδια στιγμή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ομολόγησε παρόμοια άγνοια για το τι «φτιάχνει ο Πούτιν».

Πώς είναι δυνατόν να συμμετάσχετε σε ουσιαστικό διάλογο με τόσο άδειους ανθρώπους που υποτίθεται ότι είναι κυβερνητικοί ηγέτες – αλλά και ηγέτες του αυτοαποκαλούμενου πιο ισχυρού, πιο λαμπρού έθνους του κόσμου; Δεν υπάρχει αδικαιολόγητη πρόθεση, αλλά πιθανότατα θα ήταν πιο παραγωγικό να εμπλακούμε σε έναν διάλογο με τους μπερδεμένους χαρακτήρες από το παράλογο έργο του Σάμιουελ Μπέκετ, Περιμένοντας τον Γκοντό.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα απορρίψει όλους τους ισχυρισμούς ότι απειλεί την Ουκρανία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα με εισβολή. Η Μόσχα αμφισβητεί επίσης τις «αναξιόπιστες» πληροφορίες που διαφημίζει η κυβέρνηση Μπάιντεν και τα δυτικά μέσα ενημέρωσης για τη συγκέντρωση στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία στη δυτική πλευρά της. Οι αναφορές των δυτικών μέσων ενημέρωσης βασίστηκαν σε άβολα εμπορικά δορυφορικά δεδομένα που υποτίθεται πως δείχνουν ρωσικούς στρατιωτικούς ελιγμούς. Είναι αξιοκαταφρόνητο το γεγονός ότι υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ βασίζουν σοβαρούς ισχυρισμούς κατά της Ρωσίας σε τέτοιες αυθαίρετες πηγές. Αυτό από μόνο του λέει πολλά για την επιδείνωση του διπλωματικού επαγγελματισμού και της πολιτικής ευφυΐας της Ουάσιγκτον.

Δεύτερον, το σημαντικό γεγονός που διαφεύγει σε όλο αυτό το χάλι είναι το εξής: τα ρωσικά στρατεύματα και ο εξοπλισμός βρίσκονται στο κυρίαρχο έδαφος της Ρωσίας. Είναι το αποκορύφωμα του παραλογισμού για τους Αμερικανούς αξιωματούχους να απαιτούν από τη Ρωσία να «εξηγήσει» και να είναι «πιο διαφανής» σχετικά με τη δική της εθνική άμυνα. Αυτό φανερώνει μια υπερ-αλαζονεία μεταξύ των Αμερικανών πολιτικών που παραμορφώνουν την ικανότητά τους να σκέφτονται εύλογα.

Υπάρχει μια αναλογία εδώ με την κατακραυγή αυτή την εβδομάδα για την επιτυχημένη δοκιμή πυραύλων της Ρωσίας εναντίον ενός δορυφόρου της σοβιετικής εποχής σε τροχιά. Η κυβέρνηση Μπάιντεν καταδίκασε τη Ρωσία για τη δημιουργία «διαστημικών σκουπιδιών» και την οπλοποίηση του διαστήματος, ενώ αγνοούσε το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είχαν προηγουμένως πραγματοποιήσει το ίδιο είδος πυραυλικής επίθεσης και, αναμφισβήτητα, προσπαθούσαν να οπλοποιήσουν το διάστημα με το πρόγραμμα «πόλεμος των άστρων» της κυβέρνησης Ρίγκαν κατά τη διάρκεια του δεκαετία του 1980.

Σε κάθε περίπτωση, οι κατηγορίες των ΗΠΑ για στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας στο έδαφός της γίνονται ακόμη πιο γελοίες αν σκεφτούμε την πραγματική αύξηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας - ακριβώς στο δυτικό κατώφλι της Ρωσίας.

Σε μια σημαντική ομιλία που εκφωνήθηκε αυτή την εβδομάδα στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Πρόεδρος Πούτιν σημείωσε ξανά πώς οι δυτικές δυνάμεις αποτυγχάνουν συνεχώς να καταγράψουν τις ανησυχίες της Μόσχας για την εθνική ασφάλεια σχετικά με την επέκταση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ κατά μήκος των συνόρων της Ρωσίας. Περιέγραψε αυτή την ανικανότητα για γνώση αυτού που θα έπρεπε να είναι ένα προφανές παράπονο ως «πολύ περίεργο».

Το Κρεμλίνο έχει τονίσει ότι η αυξανόμενη επιθετική παρουσία του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας δεν οφείλεται σε βλακεία, αλλά μάλλον στοχεύει στην πρόκληση σύγκρουσης. Η Ρωσία αντιστέκεται σθεναρά στον κίνδυνο μιας ένοπλης σύγκρουσης, ωστόσο οι προκλήσεις συνεχίζονται.

Πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες, ο Γουίλιαμ Μπερνς, ο επικεφαλής της CIA, πραγματοποίησε επίσκεψη υψηλού προφίλ στη Μόσχα, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε συζητήσεις με ανώτερα στελέχη του Κρεμλίνου, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Πούτιν. Μπορούμε με ασφάλεια να υποθέσουμε ότι στον Μπερνς ειπώθηκε χωρίς αβεβαιότητα πως η συσσώρευση δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ κοντά στο έδαφος της Ρωσίας είναι μια κόκκινη γραμμή που θα προμηνύει μια απάντηση από τη Ρωσία.

Αλλά αυτές οι κόκκινες γραμμές συνεχίζουν να παρακάμπτονται από την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ. 

Πιο περίπλοκες, επίσης, είναι οι κινήσεις του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ καθεστώτος του Κιέβου για κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία ενάντια στο ρωσικό πληθυσμό στην αυτονομιστική περιοχή του Ντονμπάς. Το υπερεθνικιστικό καθεστώς διεξάγει έναν πόλεμο χαμηλής έντασης εναντίον του Ντονμπάς από το πραξικόπημα στο Κίεβο το 2014 που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ.

Οι Αμερικανοί και άλλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ αυξάνουν τις προμήθειες όπλων και τους στρατιωτικούς εκπαιδευτές στο καθεστώς, ενθαρρύνοντάς το να αποκηρύξει κάθε ειρηνική διευθέτηση της οκταετούς σύγκρουσης.

Μόλις τον περασμένο μήνα, ο αρχηγός του Πενταγώνου Austin βρέθηκε στο Κίεβο όπου απερίσκεπτα υποστήριξε την ένταξη της Ουκρανίας στο μπλοκ του ΝΑΤΟ. Και αυτό παρά τις πολυάριθμες προειδοποιήσεις από τη Μόσχα πως μια τέτοια κίνηση θα ήταν μια απαράδεκτη αποσταθεροποίηση.

Οι εντεινόμενες πολεμικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας οδηγούν αναπόφευκτα το καθεστώς του Κιέβου να αποστασιοποιηθεί από τις νομικά δεσμευτικές υποχρεώσεις στην ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ του 2015 – με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας. Η δημοσίευση αυτή την εβδομάδα διπλωματικών επικοινωνιών από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ καταδεικνύει ξεκάθαρα ότι η Γερμανία και η Γαλλία είναι συνένοχοι στο κλείσιμο των ματιών στη συστηματική παραβίαση της συμφωνίας του Μινσκ από το καθεστώς του Κιέβου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ρωσία είναι δικαιολογημένα βαθιά επιφυλακτική για μια αντιπαράθεση που εκρήγνυται εκτός των συνθηκών tinderbox στην Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα. Δεδομένης της τραγικής ιστορίας του ρωσικού έθνους που υποφέρει από προηγούμενες στρατιωτικές εισβολές, είναι απολύτως κατανοητό και μάλιστα ζωτικής σημασίας ότι οι τρομερές άμυνες της χώρας βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.

Δεν εναπόκειται στη Ρωσία να εξηγήσει για το που αναπτύσσει τα στρατεύματά της. Εναπόκειται στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους εταίρους τους στο ΝΑΤΟ να λογοδοτήσουν για την απρόβλεπτη επιθετικότητά τους και να σταματήσουν.

Υπάρχει κάτι από το θέατρο του παραλόγου στην αμερικανική και ευρωπαϊκή στάση. Αλλά απέχει πολύ από το αστείο. Είναι μια απειλητική αναστάτωση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail