Μάζης: Επαναδιαπραγμάτευση με Σκόπια και ο «αποκαλυπτικός» Τούρκος Πρέσβης για τις ελληνικές υποχωρήσεις

Ο Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιωάννης Μάζης, μιλώντας στον 98.4, υποστήριξε ότι οι ραγδαίες εξελίξεις μετά την παραίτηση Ζάεφ στη βόρεια γειτονική μας χώρα, δρομολογούν εξελίξεις με πιθανότερο σύντομα στην εξουσία να βρεθεί η ακραία εθνικιστική δεξιά του VMRO. 

Υπό την έννοια αυτή η Ελλάδα με την πρώτη αμφισβήτηση, της ούτως ή άλλως λάθος Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία το VMRO χαρακτηρίζει εξ αρχής «προδοτική» και επιμένει στη χρήση του ονόματος «Μακεδονία», θα πρέπει αυτόματα να θέσει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της Συμφωνίας και να προτείνει το όνομα «Κεντροβαλκανική Δημοκρατία», κλείνοντας οποιαδήποτε άλλη συζήτηση. 

Ο κ. Μάζης μίλησε επίσης για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την δεινή θέση του Ερντογάν και της Τουρκίας σε αυτή την φάση. Επεσήμανε δε, ότι στη πρόσφατη συνέντευξη του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο Τούρκος πρέσβης στην Ελλάδα, ο κ. Μπουράκ Οζουγκέργκιν, επί της ουσίας επιβεβαίωσε με την αντίθετη στάση του, την άποψη που ο Ι. Μάζης υποστηρίζει διαχρονικά, πως η μόνη διαφορά για την οριοθέτηση ΑΟΖ/Υφαλοκρηπίδας με βάση την UNCLOS – III, θα πρέπει να επιλυθεί στο Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας στο Αμβούργο. 

Ο κ. Μάζης είπε ακόμη ότι αυτή η συνέντευξη του Τούρκου Πρέσβη, είναι εξόχως αποκαλυπτική για το πώς η Τουρκία βλέπει τις υποχωρήσεις της Ελλάδας στις οριοθετήσεις με Ιταλία και Αίγυπτο με τις μειωμένες επήρειες, ως νομικό μοντέλο και για την μεταξύ μας οριοθέτηση κάποια στιγμή, υπογραμμίζοντας ότι είναι λάθος ουσίας και όχι απλά λεκτικό η Ελληνική πλευρά θεσμικά να μιλάει για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, όταν σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και η Αιγιαλίτιδα Ζώνη. 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail