Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σουηδίας παραιτήθηκε λίγες ώρες αφότου ανέλαβε!

government.se
Freepen.gr - Η νεοεκλεγείσα πρωθυπουργός της Σουηδίας Magdalena Andersson ανακοίνωσε την παραίτησή της λίγες ώρες αφότου έγραψε ιστορία ως η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας.

«Είπα στον ομιλητή ότι επιθυμώ να παραιτηθώ από την πρωθυπουργία», είπε η Άντερσον σε δημοσιογράφους την Τετάρτη στη Στοκχόλμη, μετά την αποσύνθεση του συνασπισμού υπό την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματός της. Η 54χρονη Andersson φέρεται να αναζητά νέα υποστήριξη μετά την αποχώρηση του Κόμματος των Πρασίνων από το νέο συνασπισμό της κυβερνώσας μειονότητας μετά την ήττα του προϋπολογισμού.

Ο συνασπισμός επρόκειτο να κυβερνήσει με ελάχιστο περιθώριο υποστήριξης μετά την εκλογή της νέας πρωθυπουργού την Τετάρτη με περισσότερες ψήφους εναντίον της παρά υπέρ της στο κοινοβούλιο. Η ψηφοφορία ήταν 117 βουλευτές υπέρ της Άντερσον, υπουργού Οικονομικών της Σουηδίας, και 174 εναντίον της, ενώ 57 βουλευτές απείχαν ή απείχαν. Η σουηδική νομοθεσία επιτρέπει στους πρωθυπουργούς να διορίζονται και να κυβερνούν εφόσον η πλειοψηφία του Riksdag - 175 βουλευτές - δεν τους καταψηφίζει.

Ωστόσο, η ιστορική νίκη της Andersson, καθιστώντας τη Σουηδία την τελευταία σκανδιναβική χώρα με γυναίκα αρχηγό κράτους, ακολουθήθηκε γρήγορα από νομοθετική ήττα, καθώς το Κόμμα του Κέντρου αρνήθηκε να συμπαραταχθεί με άλλα μέλη του συνασπισμού στην υποστήριξη της πρότασης προϋπολογισμού της κυβέρνησης. Αντίθετα, οι βουλευτές ενέκριναν έναν αντίπαλο προϋπολογισμό που προτάθηκε από τρία συντηρητικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των Σουηδών Δημοκρατών.

Αν και η Andersson είχε πει ότι θα μπορούσε να κυβερνήσει τη χώρα με τον προϋπολογισμό της αντιπολίτευσης, οι Πράσινοι το απέρριψαν, με τη συναρχηγό Μάρτα Στένεβι να λέει στους δημοσιογράφους ότι το κόμμα αναζητούσε την άνοδο στην εξουσία για να προωθήσει τις δικές του πολιτικές. «Δεν είναι δουλειά του Κόμματος των Πρασίνων στην πολιτική να εφαρμόσει έναν προϋπολογισμό που έχει διαπραγματευτεί με τους Σουηδούς Δημοκράτες».

Η Andersson είπε στη συνέχεια ότι δεν ήθελε να ηγηθεί μιας κυβέρνησης «όπου μπορεί να υπάρχουν λόγοι να αμφισβητηθεί η νομιμότητά της». Σύμφωνα με πληροφορίες, είπε στον Πρόεδρο του Riksdag, Andreas Norlen, πως ενδιαφέρεται να ηγηθεί μιας μονοκομματικής σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης. Η Σουηδία έχει προγραμματισμένες γενικές εκλογές για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Οι Σοσιαλδημοκράτες επέλεξαν την Andersson για να αντικαταστήσει τον Stefan Lofven, ο οποίος παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία και την αρχηγία του κόμματος νωρίτερα αυτό το μήνα. Ο Lofven ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί τον Αύγουστο εν μέσω πολιτικών διαμάχων, συμπεριλαμβανομένης της ψήφου δυσπιστίας εναντίον του, και ήλπιζε να δώσει στη διάδοχό του «τις καλύτερες προϋποθέσεις» για τις εκλογές του επόμενου έτους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail