Η μακροπρόθεσμη στρατηγική για την κατάρρευση της κινεζικής οικονομίας

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, μετά την ισχυρή οικονομική της άνοδο, θεωρείται μια νέα «μεγάλη δύναμη» και εγγυητής της σταθερότητας. Η Κίνα, λόγω του ευρέος δικτύου επενδυτικών της ροών, είναι πιο διατεθειμένη να επιλύει ειρηνικά τις συγκρούσεις στις γειτονικές της περιοχές και να διατηρεί το status quo στον κόσμο.

southfront.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Δυτικοί εμπειρογνώμονες έχουν επανειλημμένα κάνει προβλέψεις ότι η Κίνα θα γνωρίσει σύντομα τη μοίρα της ΕΣΣΔ, πως η κινεζική οικονομία θα καταρρεύσει, αλλά καμία από τις προβλέψεις δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, έτσι επί του παρόντος όλοι είναι πεπεισμένοι ότι η οικονομική δύναμη της Κίνας είναι κάτι σαν σταθερή κάτι που άλλοι πολιτικοί παράγοντες θα πρέπει να ανεχτούν. Ωστόσο, στην πραγματικότητα η κατάσταση είναι διαφορετική.

Πρώτον, μια συχνή αιτία παρανοήσεων σχετικά με την κατάσταση της εσωτερικής πολιτικής στην Κίνα είναι η έλλειψη σχετικών πληροφοριών σχετικά με αυτήν. Τα αίτια μπορεί να είναι η εγγύτητα του Πεκίνου με τον έξω κόσμο και η έλλειψη αντικειμενικής τεχνογνωσίας στον τομέα των κινεζικών σπουδών. Πράγματι, αγγλοσαξονικές πηγές βλέπουν το Πεκίνο αποκλειστικά ως απειλή και εχθρό που «σίγουρα θα πέσει σύντομα», ενώ στη Ρωσία, για παράδειγμα, η κατάσταση είναι αντίθετη, όπου οι προπαγανδιστές επιδιώκουν να ευχαριστήσουν έναν ισχυρότερο εταίρο και να εξιδανικεύουν υπερβολικά τις πολιτικές του. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε αυτό συνέβαλαν και κινέζοι λομπίστες και τα υπερπόντια γραφεία Κινεζικών μέσων ενημέρωσης.

Δεύτερον, υπήρξε μια διαρκής και σκόπιμη διαμάχη κατά της Κίνας, με στόχο την πτώση των οικονομικών και στρατιωτικών της δυνατοτήτων. Αυτά τα μέτρα εφαρμόζονται εδώ και μια δεκαετία ως μέρος μιας ολόκληρης αντικινεζικής στρατηγικής.

Το πρώτο μέρος αυτής της στρατηγικής χρονολογείται από την Αραβική Άνοιξη το 2011. Πολλοί δε γνωρίζουν πλήρως τον αντίκτυπο που είχαν οι αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες και η ανατροπή αρκετών πολιτικών καθεστώτων στη Μέση Ανατολή από τότε στην παγκόσμια κοινότητα. Ωστόσο, ακόμη και η ΛΔΚ έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό. Ο Μπασάρ αλ Άσαντ, ο Χόσνι Μουμπάρακ, ο Μουαμάρ αλ Καντάφι και ο Ομάρ αλ Μπασίρ συνδέθηκαν όλοι με τεράστιες κινεζικές επενδύσεις. Οι κουκλοπαίκτες που υποκίνησαν λαϊκές αναταραχές και ανέτρεψαν ηγεμόνες που ήταν ανεπιθύμητοι για τις δυτικές ελίτ κατέστρεψαν επίσης υποδομές που χτίστηκαν με κινεζικά χρήματα. Η φήμη της Κίνας διαλύθηκε και το ΚΚΚ βρέθηκε σε πλήρη στρατηγική μειονεκτική θέση. Η «ήπια επέκταση» του Πεκίνου κυριολεκτικά καταπατήθηκε και κάηκε από ομάδες ανταρτών και ριζοσπάστες ισλαμιστές.

Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, η Κίνα προμήθευσε ανεπίσημα το καθεστώς Καντάφι με όπλα αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων και ο όγκος των επενδύσεων που έχασε στη Λιβύη ανέρχεται επίσημα σε 18 δισεκατομμύρια δολάρια – και αυτό δεν υπολογίζει το γεγονός ότι το 26% του εξαχθέντος λιβυκού πετρελαίου είχε προορισμό την Κίνα. Το 2011, η Κίνα απείλησε ακόμη και να στείλει πολεμικά πλοία και μονάδες αποβίβασης για να υποστηρίξουν το καθεστώς του Μπασάρ Άσαντ, αλλά και πάλι δεν τόλμησε να φτάσει μέχρι το τέλος - επειδή η Αμερική έχει ήδη εφαρμόσει τη στρατηγική περιορισμού της στα ανοιχτά της ίδιας της Κίνας.

Ήταν ώρα για τη δεύτερη φάση. Η Κίνα έπρεπε σαφώς να εκσυγχρονίσει το στρατιωτικό-βιομηχανικό της συγκρότημα για να προστατεύσει τις επενδύσεις της και να ανταποκριθεί στις προκλήσεις κοντά στα σύνορά της. Από το 2012, η ​​Θάλασσα της Νότιας Κίνας άρχισε σταδιακά να μετατρέπεται σε ένα πλήρες πεδίο μάχης: το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αύξησε γρήγορα την παρουσία του σε αυτή την περιοχή που πλήττεται από συγκρούσεις, ενώ «ειρηνικοί Κινέζοι ψαράδες» βύθιζαν πλοία στα σύνορα του Βιετνάμ και σκότωναν Ινδονήσιους ψαράδες. Η Ιαπωνία και η Ταϊβάν έχουν ξεκινήσει σαρωτικές αμυντικές μεταρρυθμίσεις. Έγινε ολοένα και πιο δημοφιλές στα μέσα ενημέρωσης και στους ειδικούς ότι τα εθνικά κινήματα σε περιοχές της Κίνας όπως το Σιντζιάνγκ, το Θιβέτ και η Εσωτερική Μογγολία αποτελούσαν αυξανόμενη απειλή για την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας.

Λόγω αυτού του παράγοντα, το Πεκίνο μπήκε σε έναν κύκλο επανεξοπλισμού μεγάλης κλίμακας που επέβαλλαν οι ΗΠΑ και δημιουργίας ολόκληρων κλάδων του στρατού από την αρχή, που απαιτούσαν τεράστιους πόρους για ανάπτυξη και παραγωγή. Πολλοί θα μπορούσαν να πουν ότι οι Κινέζοι έχουν σχεδόν αμέτρητους οικονομικούς πόρους και μπορούν να αντέξουν οικονομικά οποιοδήποτε έργο εκσυγχρονισμού, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Η Κίνα ήδη μειώνει τον ρυθμό αύξησης των δαπανών, αν και απέχει ακόμη πολύ από την επίτευξη ποιοτικής και ποσοτικής ισοτιμίας με τον δυτικό συνασπισμό.

Επιπλέον, υπάρχει η ανάγκη να μειωθεί το τεχνολογικό χάσμα. Τα κινεζικά όπλα δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις τελευταίες εξελίξεις των ΗΠΑ. Η ΛΔΚ ασχολείται κυρίως με την αγορά ή τη λογοκλοπή απαρχαιωμένης τεχνολογίας από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στην αεροπορική βιομηχανία, όπου η Κίνα προσπάθησε να αγοράσει το ουκρανικό εργοστάσιο Motor-Sich προκειμένου να αποκτήσει τεχνολογία για την παραγωγή κινητήρων αεροσκαφών. Παρεμπιπτόντως, οι Ουκρανοί, όχι χωρίς οδηγίες από τους τότε Αμερικανούς επόπτες, εξαπάτησαν το Πεκίνο και εθνικοποίησαν το εργοστάσιο, αφήνοντας τους Κινέζους χωρίς χρήματα και χωρίς κινητήρες αεροσκαφών.

Το τρίτο πλήγμα για την Κίνα ήταν η κρίση στην παραγωγή της βασικής βιομηχανίας του επερχόμενου «ψηφιακού κόσμου» – της μικροηλεκτρονικής. Τα μικροτσίπ αποτελούν αναπόσπαστο μέρος κάθε σύγχρονης τεχνολογίας και η ηγεσία στην παραγωγή τους σημαίνει ηγετική θέση σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία. Η ιδιαιτερότητα αυτού του κλάδου είναι η ταχεία ανάπτυξή του και τα εργοστάσια χρειάζονται συνεχώς όλο και πιο προηγμένες μονάδες παραγωγής τσιπ. Η Κίνα έχει εργοστάσια καθώς και μέταλλα σπάνιων γαιών ως πρώτες ύλες, αλλά ο εξοπλισμός για την παραγωγή δημιουργείται μόνο σε δύο χώρες, την Ολλανδία και την Ιαπωνία. Η θέση της Ιαπωνίας απέναντι στον αντίπαλό της στην περιοχή είναι ξεκάθαρη και η ολλανδική ASML, η οποία ήταν ο μόνος εταίρος των κινεζικών εταιρειών στην προμήθεια εξοπλισμού για την παραγωγή τσιπ, διέκοψε τις σχέσεις μαζί τους μετά από πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή τη στιγμή, η Κίνα έχει κολλήσει στην ανάπτυξη όλων των καινοτόμων βιομηχανιών για αρκετά χρόνια, καθώς δεν μπορεί να εκσυγχρονίσει το πιο σημαντικό στοιχείο οποιουδήποτε μηχανήματος. Οι ΗΠΑ αποκόπτουν επίσης την κινεζική βιομηχανία από την καινοτομία μέσω άλλων εταιρειών, για παράδειγμα, η Google έχει στερήσει από τον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό Huawei την πρόσβαση στις υπηρεσίες της. Ως αποτέλεσμα, βλέπουμε ότι χωρίς δυτικές τεχνολογίες και διπλώματα ευρεσιτεχνίας σε αυτές, χωρίς τεχνική υποστήριξη, η τεράστια βιομηχανία της Κίνας φαίνεται απρόβλεπτη.

Ο τελευταίος παράγοντας κρίσης για την Κίνα είναι η δύσκολη κατάσταση στον ενεργειακό τομέα, όπως προαναφέρθηκε. Από την άνοιξη του τρέχοντος έτους, η Κίνα αντιμετωπίζει διακοπές στον ενεργειακό εφοδιασμό. Το φθινόπωρο, η κατάσταση επιδεινώθηκε, άρχισαν προσωρινές διακοπές ρεύματος στα εργοστάσια, τέθηκε υπό αμφισβήτηση η κανονικότητα του θαλάσσιου εφοδιασμού στην κλιμάκωση που περιγράφηκε παραπάνω και η ενεργειακή υποδομή στην Κεντρική Ασία κινδυνεύει μετά την πτώση του καθεστώτος στο Αφγανιστάν. Η αναστολή των αποστολών άνθρακα από την Αυστραλία μετά από μια σειρά διπλωματικών σκανδάλων ήταν άλλο ένα σοβαρό πλήγμα στον ενεργειακό τομέα της Κίνας, ο οποίος στο πλαίσιο ενός εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ θα έπρεπε, αντίθετα, να εργαστεί σκληρότερα από το συνηθισμένο. 

Φυσικά, σε αυτό το σημείο δεν μιλάμε για την άνευ όρων ήττα της ΛΔΚ στην παγκόσμια αναμέτρηση. Ακόμη και ο αρχηγός του Μικτού Επιτελείου των ΗΠΑ, στρατηγός Mark Milley, δήλωσε πρόσφατα τη διαμόρφωση μιας παγκόσμιας τάξης με τρία κέντρα εξουσίας – τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και τη Ρωσία. Ωστόσο, υπάρχουν αμφιβολίες ότι το Πεκίνο θα μπορέσει να διατηρήσει τον σταθεροποιητικό του ρόλο στην Ευρασία και τον Ειρηνικό, επομένως, η αποδυνάμωσή του θα οδηγήσει μόνο σε νέα σημεία κλιμάκωσης και θα δώσει στις ΗΠΑ νέες ευκαιρίες να δημιουργήσουν χάος στον κόσμο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail