Εμείς "χαρίζουμε" πολιτισμό και οι "βάρβαροι" μας επιτίθενται...

Το 1982 η Υπουργός Πολιτισμού της εποχής εκείνης, Μελίνα Μερκούρη, στο Μεξικό στην αρμόδια επιτροπή της UNESCO έθεσε το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα από το Λονδίνο, όπου βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο από το 1816.

Του Παναγιώτη Αποστόλου
Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου

Αυτήν την συλλογή γλυπτών που αποτελούν τμήμα της Ακροπόλεως των Αθηνών, έκλεψε το 1806 ο έβδομος κόμης του Έλγιν, Τόμας Μπρους, πρέσβης στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Πάλι καλά που δεν μεταφέρθηκαν στην Τουρκία, οπότε και θα είχαν καταστραφεί.

Η Μελίνα Μερκούρη είχε κάνει αγώνα ζωής την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα και βροντοφώναζε στους Βρετανούς σε όλους τους τόνους, πως δεν είναι Ελγίνεια μάρμαρα, αλλά γλυπτά του Παρθενώνα.

Προς τούτο, όταν βρέθηκε στο Λονδίνο το 1986, στην Οξφόρδη συγκεκριμένα, αυτό ακριβώς διατύπωσε σε ομιλία της, αξιώνοντας την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Ωστόσο το οξύμωρο με το σήμερα, είναι πως, στο Λονδίνο τότε την είχε προσκαλέσει ο Πρόεδρος της Oxford Union. Που ήταν ο διοργανωτής της διαλέξεως. Και ο οποίος ήταν ο μετέπειτα Δήμαρχος του Λονδίνου και σημερινός Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.

Άρα, τι συμπέρασμα βγαίνει από αυτό το ιστορικό γεγονός; Δεν σημαίνει πως ο τότε νεαρός Μπόρις Τζόνσον ήταν υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα;


Καμιά έκπτωση δεκτή για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα…

Όλα τα παραπάνω τα θυμήθηκα, λόγω της πρόσφατης επίσκεψης του Πρωθυπουργού μας Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο και της εκεί συνάντησης με τον ομόλογό του Βρετανό Μπόρις Τζόνσον.

Όπου ο κ. Μητσοτάκης έθεσε θέμα επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, μέσω ανταλλαγής άλλων αρχαίων θησαυρών, όπως αποκάλυψε η βρετανική εφημερίδα Times.

Μια πρωθυπουργική τοποθέτηση που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

Όπως του κ. Ευάγγελου Αντώναρου, πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ο ίδιος σε ανάρτηση του στο facebook:

«Αν το κύριο θέμα συζήτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα στο Λονδίνο ήταν η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, αποκαλύπτεται πόσο μεγάλη είναι η απόγνωση του να ξεφύγει από την τραγική διαχείριση της πανδημίας. Απόγνωση που γίνεται ακόμη μεγαλύτερη αν επιβεβαιωθούν οι συνήθως αξιόπιστες πληροφορίες των Times του Λονδίνου, ότι η Ελλάδα προτείνει να δώσει σπουδαίους αρχαιολογικούς θησαυρούς στη Μεγάλη Βρετανία για να πάρει πίσω τα γλυπτά. Αλήθεια ποιος έδωσε τέτοια εξουσιοδότηση στον κ. Μητσοτάκη;».

Αυτό ερωτούμε κι εμείς. Ποιος;

Διότι αλλάζει έτσι, την πάγια θέση όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, που ζητούσαν άνευ όρων την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζει ο Έλληνας Πρωθυπουργός, πως εκπτώσεις σε τέτοια κορυφαία ελληνικά-εθνικά ζητήματα δεν μπορεί να κάνει καμιά ελληνική κυβέρνηση και κανένας Έλληνας Πρωθυπουργός..


Απίστευτα προκλητικοί οι Αλβανοί…

Την ίδια ώρα οι αχάριστοι στους ευεργέτες τους Έλληνες και παραχαράκτες της ιστορίας Αλβανοί επιμένουν στην ανθελληνική και μισαλλόδοξη πολιτική τους.

Την ίδια ώρα που η “φιλεύσπλαχνη” Ελλάδα, πασχίζει, ώστε να γίνουν μέλος της ΕΕ. Ποιους αυτούς που θεωρούν εαυτούς ψυχοπαίδια των Τούρκων. Αυτοί που δημιουργούν εκ του μηδενός ζήτημα “Τσάμικου”, διεκδικώντας εδάφη μας στην Θεσπρωτία. Ποιοι αυτοί, οι σύμμαχοι των Ναζί κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Έτσι και μη διαφέροντας σε τίποτε από τους ανιστόρητους Τούρκους και κόντρα στις Διεθνείς Συμφωνίες, αξιώνουν εδάφη μας. Δείχνοντας σε κάθε ευκαιρία το μίσος τους κατά της Ελλάδος.

Τελευταίο παράδειγμα η συμμετοχή του Ιλίρ Μέτα σε ξενάγηση χαρτών και φωτογραφιών που απεικόνιζαν τις ψευδό-διεκδικήσεις τους από την Ελλάδα, στην εξωτερική περίφραξη του Αλβανικού προεδρικού μεγάρου.

Ναι ο Ιλιρ Μέτα, ο πρώην ΥΠΕΞ της Αλβανίας (δις) και Πρωθυπουργός της την τριετία 1999-2002. Ο σημερινός – από το 2017 – Πρόεδρος της γείτονας χώρας.

Μια νέα επιθετική ενέργεια κατά της Ελλάδος και η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ελληνικής κυβερνήσεως. Με αποστολή διαβήματος διαμαρτυρίας από την ελληνική πρεσβεία μας στα Τίρανα.

Αυτή η νέα προκλητική ενέργεια της Αλβανίας κατά της Ελλάδος προκάλεσε και την αντίδραση, μέσω ερωτήσεως στην Κομισιόν των Ευρωβουλευτών μας Μανώλη Κεφαλογιάννη και Άννας – Μισέλ Ασημακοπούλου.

Οι παραπάνω Ευρωβουλευτές καταλήγουν στην ερώτησή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Ερωτάσθε, είναι σε γνώση σας η παραπάνω έκθεση που παρουσιάζεται στην περίφραξη του Αλβανικού προεδρικού μεγάρου;

Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί η Επιτροπή σας, δεδομένου ότι η Αλβανία, μία υπό ένταξη χώρα, με τη συγκεκριμένη έκθεση προσβάλλει βάναυσα την ιστορική αλήθεια με τη δήθεν “γενοκτονία των Τσάμηδων” και τις σχέσεις καλής γειτονίας με την εμφάνιση αλυτρωτικών χαρτών για δήθεν “κατοχή αλβανικών εδαφών” από την Ελλάδα;

Πάντως ειλικρινά θα ήθελα να γνωρίζω, πιστεύει πράγματι η ελληνική πλευρά πως θα συμμορφωθούν κάποτε οι Τούρκοι, οι Αλβανοί και οι Σκοπιανοί και θα σταματήσουν τις ανύπαρκτες διεκδικήσεις τους από την Ελλάδα; Γι΄ αυτό κανένα δώρο της Ελλάδος προς αυτούς. Ποτέ να μην επιτρέψει η Ελλάδα την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ωστόσο, θα ήθελα να πω και δυο κουβέντες στον κ. Κεφαλογιάννη, επειδή είναι Πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Σύνδεσης και Σταθερότητας Ε.Ε.-Αλβανίας.

Γνωρίζει ο κ. Κεφαλογιάννης το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας που υπογράφτηκε τον Μάιο του 1914 μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας και το οποίο παραμένει μέχρι σήμερα σε ισχύ;

Στην οποία Συμφωνία αναγνωρίστηκε η αυτονομία της Βορείου Ηπείρου μαζί με μια σειρά δικαιωμάτων για τον τοπικό πληθυσμό και το οποίο Πρωτόκολλο της Κέρκυρας δεν αναιρέθηκε ποτέ από κάποια μεταγενέστερη συνθήκη.

Γιατί λοιπόν δεν ζητάει η ελληνική κυβέρνηση από την αλβανική την απαράκλητη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας, προκειμένου να τους ανοίξουμε την πόρτα της Ευρώπης; Γιατί;

Αφού ο θυμόσοφος λαός μας λέγει πως, με τα λόγια χτίζω ανώγια και κατώγια.

Άρα ουσιαστικά έργα κύριοι της Νέας Δημοκρατίας. Όχι άλλα άχρηστα διαβήματα, όχι άλλα λόγια χωρίς ουσία και εφαρμογή..


Νέα πρόκληση από την Τουρκία…

Επίσης μείναμε εμβρόντητοι παρακολουθώντας για μια ακόμη φορά το ντελίριο παραλογισμού του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν κατά της Ελλάδος, αλλά και της Κύπρου.

Αφού σε πρόσφατη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα με τον ακροδεξιό Πρόεδρο του Εθνικιστικού κόμματος, αλλά και ηγέτη της ακροδεξιάς εθνικιστικής οργάνωσης “γκρίζοι λύκοι” Ντεβλέτ Μπαχτσελί, βρήκαν πάλι την ευκαιρία να χύσουν το δηλητήριό τους κατά της Ελλάδος και της Κύπρου.

Η συνάντηση αυτή – όπως είχε ανακοινωθεί - σκοπό είχε να συζητήσουν οι δυο άνδρες τις πολιτικές εξελίξεις ευρύτερα, αλλά και την πορεία της πολιτικής συνεργασίας τους.

Ωστόσο σε ένα ωραίο σκηνοθετημένο περιβάλλον, ο ακροδεξιός εθνικιστής Ντεβλέτ Μπαχτσελί, άδραξε την ευκαιρία και έκανε δώρο στον ισλαμιστή Τούρκο Πρόεδρο έναν χάρτη στον οποίο απεικονίζεται ο τουρκόφωνος κόσμος.

Στον οποίο – όπως μετέδωσε η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak – συμπεριλαμβάνεται η Θράκη μας (Δυτική) και η Κύπρος.

Και δεν μπορεί να διαφύγει της προσοχής η σύνδεση αυτού του χάρτη με την σύσκεψη κρατών της περασμένης Παρασκευής στην Τουρκία και την οποία ο Ρ. Τ. Ερντογάν αποκάλεσε ως “τουρκικό συμβούλιο”.

Σε αυτό το “τουρκικό συμβούλιο” μετείχαν οι ηγέτες από το Ουζμπεκιστάν, το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν, την Κιργιζία και το Τουρκμενιστάν. Παράδοξο το γεγονός, πως μετείχε ως παρατηρητής ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτωρ Όρμπαν. Αλήθεια τι ακριβώς σημαίνει “παρατηρητής”;

Ωστόσο, δεν μπορεί να μην ανησυχεί την ελληνική και την κυπριακή κυβέρνηση αυτή η συμμετοχή Πρωθυπουργού μέλους – κράτους της ΕΕ, αλλά και η στόχευση του Τούρκου Προέδρου ώστε στην επόμενη Σύνοδο να συμπεριλάβει ως μέλος και το βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Ως πότε πια η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση θα υποχωρεί στις αλόγιστες απαιτήσεις των γειτόνων μας και θα επιδεικνύει υποτέλεια και υποχωρητικότητα στους “συμμάχους” μας;

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail