Η επόμενη τσεχική κυβέρνηση διατηρεί κλειστή την πόρτα στο ευρώ!

pofex / pixabay
Freepen.gr - Η επόμενη τσεχική κυβέρνηση δε θα υιοθετήσει το ευρώ, δήλωσε την Τρίτη ο άνδρας που αναμένεται να είναι ο υπουργός Οικονομικών του νέου κεντροδεξιού συνασπισμού.

Αν και τα πέντε κόμματα που σχηματίζουν συνασπισμό τάσσονται γενικά υπέρ της τελικής υιοθέτησης του ευρώ, δεν ήταν ψηλά στην ατζέντα τους για την επόμενη τετραετία, σημειώνει το πρακτορείο Ρόιτερς.

"Πρέπει να βάλουμε σε τάξη τα δημόσια οικονομικά μας, οπότε ακόμα κι αν κάποιος ήθελε (το ευρώ), δεν έχουμε ευκαιρία να εισέλθουμε τώρα (στην ευρωζώνη), γιατί δεν πληρούμε τα κριτήρια", δήλωσε ο Zbynek Stanjura από τους Civic Democrats (ODS), ο οποίος φαίνεται έτοιμος για το ρόλο του υπουργείου Οικονομικών.

Το τσεχικό δημοσιονομικό έλλειμμα προσδιορίζεται από το υπουργείο στο 7,7% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος φέτος, υπερδιπλάσιο από το 3% που προβλέπεται για την ένταξη μιας χώρας στην ευρωζώνη.

Ο Stanjura είδε έναν ακόμη λόγο για την αναβολή του ευρώ τώρα.

«Είναι η μακροχρόνια θέση μας ότι πρέπει να υιοθετήσουμε το ευρώ μόνο όταν είναι ευνοϊκό για την Τσεχική Δημοκρατία, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής», δήλωσε σε δημοσιογράφους σε τηλεοπτική ενημέρωση.

Ο συνασπισμός στοχεύει να διευθετηθεί η κυβερνητική ατζέντα και η κατανομή των υπουργικών θέσεων έως τις 8 Νοεμβρίου, όταν η νεοεκλεγείσα κάτω βουλή του κοινοβουλίου συνεδριάσει για πρώτη φορά.

Το ODS του Stanjura, το ισχυρότερο μέλος του πιθανού συνασπισμού, είναι επίσης το πιο επιφυλακτικό έναντι του ευρώ στο μπλοκ που κέρδισε την πλειοψηφία στις εκλογές της 8ης-9ης Οκτωβρίου, που πρόκειται να αντικαταστήσει την τρέχουσα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Andrej Babis.

Οι Πειρατές, στην άλλη πλευρά του φάσματος του συνασπισμού όσον αφορά το ευρώ, και το μικρότερο κόμμα στον εκκολαπτόμενο συνασπισμό, δεσμεύτηκαν στο μανιφέστο τους να φέρουν τη χώρα στον προθάλαμο του ευρώ, το μηχανισμό ανταλλαγής ERM-2, εντός του τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Δεν ήταν σαφές εάν θα υπάρξει οποιαδήποτε αναφορά για τυχόν βήματα προς την ενδεχόμενη ένταξη του ευρώ στο πρόγραμμα του νέου συνασπισμού που αναμένεται να αποκαλυφθεί την επόμενη εβδομάδα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail