Υπάρχει μόνο ένας σωστός τρόπος για να εμβολιαστούν οι άνθρωποι

Demonstrators gather to protest against a planned coronavirus disease (COVID-19) law of the Swiss government, in Zurich, Switzerland November 20, 2021. © RΕUΤΕRS / Αrnd Wiegmann
Με τις διαμαρτυρίες να αυξάνονται για την προοπτική περισσότερων περιορισμών για τον Covid, είναι σαφές ότι οι ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν ορισμένες σκληρές αποφάσεις. Αλλά η χρήση ενός καρότου και όχι ενός ραβδιού για να κάνει τους ανθρώπους να εμβολιαστούν πρέπει να είναι προτεραιότητα.

Paul Nuttall - rt.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η πανδημία του Covid στην Ευρώπη απλά δε θα εξαφανιστεί. Τα κρούσματα σε ολόκληρη την ήπειρο αυξάνονται ξανά και διάφορες κυβερνήσεις αντέδρασαν είτε επιβάλλοντας εκ νέου μερικούς είτε πλήρεις περιορισμούς, γεγονός που οδήγησε σε κύμα διαμαρτυριών σε πολλές πρωτεύουσες.

Τη Δευτέρα, η Αυστρία έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που μπήκε ξανά σε πλήρες lockdown και πιστεύεται ευρέως πως και άλλες θα ακολουθήσουν το παράδειγμά της τις επόμενες εβδομάδες. Αυτό είναι το τέταρτο lockdown που χρειάστηκε να υπομείνουν οι Αυστριακοί από την έναρξη της πανδημίας πέρυσι και φαίνεται ότι πολλοί έχουν απλώς χορτάσει και είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν μια εμφάνιση κανονικής ζωής.

Σύμφωνα με διάφορες πηγές, υπολογίζεται ότι κάπου μεταξύ 40.000 και 170.000 άνθρωποι βρέθηκαν στους δρόμους στη Βιέννη το Σαββατοκύριακο. Οι διαδηλώσεις, ωστόσο, δεν περιορίστηκαν μόνο στην αυστριακή πρωτεύουσα, καθώς πολίτες βρέθηκαν επίσης στους δρόμους σε όλη την Ευρώπη στο Ζάγκρεμπ, τη Ζυρίχη, τη Ρώμη, τις Βρυξέλλες, την Κοπεγχάγη και σε πολλές πόλεις σε όλη την Ολλανδία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι διαδηλώσεις έγιναν βίαιες και σημειώθηκαν συγκρούσεις με τις αρχές.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει ενιαία πολιτική σε όλη την Ευρώπη. Ενώ η Αυστρία έχει μπει σε πλήρες lockdown, άλλες είτε αυστηροποιούν τους περιορισμούς είτε απλώς κλειδώνουν όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ωστόσο, το μόνο κοινό πράγμα που έχουν πολλές από τις χώρες που έχουν αποκλειστεί ή εξετάζουν τους περιορισμούς είναι η χαμηλή πρόσληψη εμβολίων. Στην Αυστρία, για παράδειγμα, μόνο το 66% των ανθρώπων είναι πλήρως εμβολιασμένοι, που είναι το χαμηλότερο στη Δυτική Ευρώπη.

Στη γειτονική Σλοβακία, ο αριθμός αυτός πέφτει στο 45% και το 80% όσων νοσηλεύονται με Covid αυτή τη στιγμή είναι ανεμβολίαστοι. Επιπλέον, μόνο το 48% των Κροατών είναι πλήρως εμβολιασμένοι και η Βουλγαρία, η οποία επίσης παρουσιάζει ραγδαία αύξηση των λοιμώξεων, έχει μόνο το 24% του πληθυσμού της με διπλή δόση.

Το επίκεντρο της νέας επιδημίας φαίνεται να είναι η Γερμανία, όπου μόνο το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν άλλα 30.000 νέα κρούσματα Covid. Αυτό οδήγησε τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας της χώρας Jens Spahn να πει ότι «μέχρι το τέλος αυτού του χειμώνα σχεδόν όλοι στη Γερμανία θα έχουν εμβολιαστεί, αναρρώσει ή πεθάνει».

Ως αποτέλεσμα της αύξησης των κρουσμάτων Covid, η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο lockdown για τους μη εμβολιασμένους. Αυτή είναι η ίδια πολιτική που ασκείται σε ορισμένες περιοχές της Ιταλίας, και από χθες, η Τσεχία και η Σλοβακία έχουν απαγορεύσει την είσοδο σε μη εμβολιασμένους ανθρώπους σε ορισμένα καταστήματα και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των παμπ. 

Για μένα, εδώ είναι που τα πράγματα γίνονται μάλλον θολά, καθώς δεν είμαι πεπεισμένος πως μπορεί να δικαιολογηθεί η διαίρεση των εμβολιασμένων και των μη εμβολιασμένων. Η επιβολή κλειδώματος μόνο στους μη εμβολιασμένους κινδυνεύει να τους καταστήσει παρίες στις κοινότητες τους.

Επιπλέον, εάν μόνο όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι αναγκαστούν να φορούν μάσκες, όπως έχει προταθεί, τότε θα είναι εύκολα αναγνωρίσιμοι. Η Ευρώπη έχει μια πολύ σκοτεινή ιστορία να καθιστά αναγνωρίσιμους ανθρώπους που θεωρούνται πολίτες δεύτερης κατηγορίας, καθιστώντας αυτό ένα ηθικό ναρκοπέδιο για να πλοηγηθούν οι πολιτικοί της ηπείρου.

Στην Αγγλία, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι δε θα επιβάλει άλλο lockdown ή υποχρεωτικά διαβατήρια εμβολίων. Ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζαβίντ τόνισε την Κυριακή ότι «είχαμε πει από παλιά ότι έχουμε το Σχέδιο Α και εκεί βρισκόμαστε σταθερά αυτήν την στιγμή».

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη πως η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον εκτελεί αναστροφές σε καθημερινή βάση, θα κρατούσα για αυτά που λέγονται μικρό καλάθι. Είναι ενδιαφέρον ότι ο Javid προειδοποίησε επίσης πως «αν χρειαζόταν να λάβουμε περαιτέρω μέτρα με το Σχέδιο Β, τότε θα το κάναμε, αλλά δεν είμαστε σε αυτό το σημείο». Για την ιστορία, το Σχέδιο Β περιλαμβάνει υποχρεωτικά διαβατήρια εμβολίων, τα οποία θα αποκλείουν τους μη εμβολιασμένους από μια σειρά δραστηριότητες.

Τώρα, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι αντι-εμβολιαστής. Έχω κάνει δύο τρυπήματα και θα κάνω την αναμνηστική δόση μόλις το δικαιούμαι. Είχα επίσης Covid, και δεν είναι μια ευχάριστη εμπειρία. Ωστόσο, έχω φίλους και συγγενείς που είναι αποφασισμένοι να μην κάνουν το εμβόλιο και αυτό είναι δικαίωμά τους. Άλλωστε, είναι το σώμα τους και αυτοί –και μόνο αυτοί– θα πρέπει να μπορούν να αποφασίζουν τι συμβαίνει σε αυτό, όχι το κράτος.

Πιστεύω πως οι άνθρωποι πρέπει να ενθαρρύνονται να εμβολιάζονται, αλλά θα προτιμούσα να χρησιμοποιώ το καρότο παρά το ραβδί. Και ούτε αυτοί που δεν είναι εμβολιασμένοι πρέπει να αποβληθούν από την κοινωνία εάν αρνηθούν να κάνουν το έμβολο, είτε για ιατρικούς είτε για ηθικούς λόγους.

Η πιο τρομακτική πτυχή σε όλο αυτό για μένα είναι η ιδέα να κάνω τα μη εμβολιασμένα άτομα αναγνωρίσιμα, καθώς αυτή η επιλογή έχει τη δυνατότητα να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Επιπλέον, εγγυώμαι ότι θα συμβούν δύο πράγματα: πρώτον, η κοινωνία, ακόμη και οι οικογένειες, θα διαιρεθούν ακόμη περισσότερο και, δεύτερον, θα υπάρξει ένα βουητό εμπόριο στη μαύρη αγορά πλαστών διαβατηρίων και πιστοποιητικών Covid.

Είναι σαφές, ωστόσο, ότι κάτι πρέπει να γίνει. Ο Covid εξαπλώνεται σαν πυρκαγιά σε όλη την Ευρώπη, κάτι που σύμφωνα με τους επιστήμονες αυξάνει την προοπτική μιας νέας παραλλαγής. Τα νοσοκομεία σε εκείνες τις χώρες με αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων Covid φτάνουν γρήγορα σε οριακό σημείο.

Αλλά η σωστή ισορροπία μεταξύ της προστασίας των πολιτών και των πολιτικών ελευθεριών είναι απαραίτητη, και εδώ συχνά συγκρούονται η πολιτική και η επιστήμη. Είναι μια καλή πράξη εξισορρόπησης και για μια φορά έχω κάποια συμπάθεια για τους πολιτικούς, γιατί ένα πράγμα είναι σίγουρο: τα πράγματα θα χειροτερέψουν μόνο μέχρι να βρει κάποιος έναν τρόπο να θέσει υπό έλεγχο αυτή τη νέα επιδημία.

* Ο Paul A. Nuttall είναι ιστορικός, συγγραφέας και πρώην πολιτικός. Υπήρξε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μεταξύ 2009 και 2019 και υπήρξε εξέχων ακτιβιστής υπέρ του Brexit. 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail