«Αν πέσει η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, θα ξεχειλίσουν Κόσσοβο, Σκόπια και Μαυροβούνιο»

Freepen.gr - Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη βρίσκεται στη χειρότερη πολιτική κρίση από το τέλος του πολέμου το 1995, και ένας καθηγητής του Σαράγεβο στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών πιστεύει ότι θα μπορούσε να εξαπλωθεί στην περιοχή.

Ο Σεντ Τουρκάλο, καθηγητής και κοσμήτορας στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών στο Σεράγεβο, είπε στο Al Jazeera Balkans ότι αναμένει από τη Συνέλευση της Δημοκρατίας Σέρπσκα (Σέρβοι της Βοσνίας) να υποστηρίξει τελικά τον σχηματισμό ενός στρατού οντοτήτων και την ίδρυση υπηρεσιών ασφαλείας, όπως οι υπηρεσίες πληροφοριών, σημειώνει η ιστοσελίδα vecer.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σέρβος μέλος της Προεδρίας της Β-Ε, Μίλοραντ Ντόντικ, ανακοίνωσε πως θα αναλάβει τις αρμοδιότητες για το σχηματισμός εισαγγελίας, υπηρεσίας πληροφοριών, την έμμεση φορολογική διοίκηση και άλλους κρατικούς φορείς και η μονομερή αποχώρηση της Δημοκρατίας Σέρπσκα από τις κρατικές ένοπλες δυνάμεις με το σχηματισμό ενός στρατού της οντότητας.

Σε πρόσφατη έκθεση προς τον ΟΗΕ, ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας για τη Β-Ε, Κρίστιαν Σμιντ, σημείωσε ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό, λέγοντας πως οι προοπτικές για περαιτέρω συγκρούσεις και διαιρέσεις στη Β-Ε είναι πολύ πραγματικές, ενώ η ίδια έκθεση προσδιόρισε τον Ντόντικ ως σημαντική απειλή στη σταθερότητα.

Καθώς το θέμα αποτελεί συνέχεια της πολιτικής καριέρας του Μίλοραντ Ντόντικ, ο Τουρκάλο αναμένει από τον Ντόντικ να «εγκαταστήσει παραϊδρύματα» στην Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας Σέρπσκα, αλλά στη συνέχεια να το σταματήσει και να το παρουσιάσει ως συμβιβασμό με τη διεθνή κοινότητα. Αλλά "διπλωμάτες που εκπροσωπούν τη διεθνή κοινότητα στη Β-Ε έχουν δείξει μέχρι στιγμής πως είναι έτοιμοι για κάποιο σάπιο συμβιβασμό, τον οποίο μπορούν να παρουσιάσουν ως διπλωματική νίκη", είπε ο Τουρκάλο.

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών στο Σεράγεβο λέει ότι η Ευρώπη και η ευρύτερη Δύση δεν γνωρίζουν αυτή τη στιγμή πως η αποσταθεροποίηση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα ντόμινο σε ολόκληρη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, δηλαδή ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει αποσταθεροποίηση στο Κοσσυφοπέδιο, τα Σκόπια «αλλά και το Μαυροβούνιο που είναι ήδη αποσταθεροποιημένο».

 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail