Η Ρωσία απέφυγε σοφά τη χειραγωγική παντουρκιστική πρόκληση των ΜΜΕ

Τα Mainstream και τα Εναλλακτικά ΜΜΕ προσπάθησαν πρόσφατα να προκαλέσουν εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας παρουσιάζοντας χειριστικά λάθος έναν χάρτη του Τουρκικού Κόσμου που ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν φωτογραφήθηκε να λαμβάνει από τον αρχηγό του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Devlet Bahceli. Ισχυρίστηκαν ότι υπονοούσε τις εδαφικές διεκδικήσεις της Τουρκίας σε όλες τις χώρες και περιοχές που επισημαίνονται στο χάρτη, συμπεριλαμβανομένων πολλών τμημάτων της Ρωσίας. Η Άγκυρα δεν έχει διατυπώσει τέτοιους ισχυρισμούς, αλλά εχθρικές δυνάμεις των μέσων ενημέρωσης προσπαθούν συνεχώς να υποστηρίξουν το αντίθετο, ελπίζοντας πως η καμπάνια τους για ψεύτικες ειδήσεις μπορεί να προκαλέσει εντάσεις με τη Μόσχα.

Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτές οι δυνάμεις φοβούνται τις γεωστρατηγικές συνέπειες που αλλάζουν το παιχνίδι της ρωσοτουρκικής εταιρικής σχέσης που γίνεται ολοένα και πιο πολύ στρατηγική, παρά τις κατά καιρούς κάποιες φυσικές διαφορές μεταξύ τους. Οι Πρόεδροι Ερντογάν και Πούτιν προσπάθησαν να ρυθμίσουν υπεύθυνα τον ανταγωνισμό τους σε τρίτες χώρες, με τις ευγενείς και πολιτικά ώριμες προσπάθειές τους να έχουν επιτυχία μέχρι στιγμής. Κανένας ειλικρινής καλοθελητής καμίας χώρας δεν ελπίζει πως θα τσακωθούν για ψεύτικες ειδήσεις όπως αυτές που διαδόθηκαν πρόσφατα από τα μέσα ενημέρωσης.

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ διευκρίνισε ότι η χώρα του δεν έχει προβλήματα με το χάρτη που έλαβε πρόσφατα ο πρόεδρος Ερντογάν. Σύμφωνα με το Sputnik, δήλωσε πως: «Οι Τούρκοι εταίροι μας προωθούν την ιδέα της τουρκικής ενότητας και είναι φυσιολογικό. Αλλά μπορώ μόνο να λυπάμαι που ο χάρτης δεν έχει ένα μεγάλο κόκκινο αστέρι που σηματοδοτεί το κέντρο του τουρκικού κόσμου. Βρίσκεται όχι στην Τουρκία αλλά στη Ρωσία, στο Αλτάι, που είναι ιερός τόπος για κάθε Τούρκο καθώς από εκεί κατάγονται. Το λέω ως τουρκολόγος». Αυτή ήταν η πιο σοφή απάντηση που θα μπορούσε να έχει κάνει η Ρωσία ως αντίδραση σε αυτές τις τελευταίες προκλήσεις ψευδών ειδήσεων.

Η Μόσχα πιστεύει στην πολυπολικότητα και την πολιτισμική ποικιλομορφία. Όπως η Ρωσία έχει την έννοια του Ρωσικού Κόσμου, έτσι και η Τουρκία έχει την έννοια του Τουρκικού Κόσμου. Αυτές οι σφαίρες πολιτισμικής επιρροής μερικές φορές αλληλοκαλύπτονται όπως στην περίπτωση του χάρτη που παρουσιάστηκε στον Πρόεδρο Ερντογάν. Δε συνεπάγονται, ωστόσο, εδαφικές διεκδικήσεις. Εντούτοις, εχθρικές δυνάμεις των μέσων ενημέρωσης προσπάθησαν να παρουσιάσουν εσφαλμένα αυτές τις έννοιες. Ακριβώς όπως ισχυρίζονται ότι ο χάρτης του Τουρκικού Κόσμου υπαινίσσεται αποσχιστικές συνωμοσίες εντός της Ρωσίας, έτσι ισχυρίζονται επίσης ότι ο Ρωσικός Κόσμος υπαινίσσεται το ίδιο στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Τα σχόλια του Πεσκόφ δείχνουν πως το Κρεμλίνο δεν έχει τέτοιους φόβους όταν πρόκειται για την επικαλυπτόμενη σφαίρα πολιτισμικής επιρροής του Τουρκικού Κόσμου εντός μέρους των συνόρων του. Στην πραγματικότητα, η Ρωσία φαίνεται πολύ περήφανη για το γεγονός ότι οι Τούρκοι κατάγονται από το Αλτάι. Αντί να γίνει η βάση για τη διαίρεση και τη διακυβέρνηση αυτών των Μεγάλων Δυνάμεων που σήμερα αντιπροσωπεύουν κράτη-πολιτισμούς, αυτό θα μπορούσε στην πραγματικότητα να χρησιμεύσει για να τις φέρει ακόμα πιο κοντά. Το συμπέρασμα είναι ότι το Κρεμλίνο δε θα επιτρέψει στις εχθρικές δυνάμεις των μέσων ενημέρωσης να προκαλέσουν εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας για ψευδείς ειδήσεις που σχετίζονται με τον χάρτη του Τουρκικού Κόσμου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail