«Μεγάλες δυνατότητες για το Συμβούλιο Συνεργασίας Τουρκόφωνων Χωρών»

φωτογραφία τουρκική προεδρία
Freepen.gr - Την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη η 8η Σύνοδος Κορυφής Αρχηγών Κρατών του Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκόφωνων Χωρών (Τουρκικό Συμβούλιο). Με οικοδεσπότη τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ανέλαβε και την θητεία της προεδρίας του συμβουλίου, η σύνοδος κορυφής ολοκληρώθηκε μετά τη δημοσίευση της τελικής δήλωσης 121 σημείων. Η δήλωση, η οποία συντάχθηκε στα Καζακικά, Κιργιζικά, Τουρκικά, Ουζμπέκικα και Τουρκικά του Αζερμπαϊτζάν, τόνισε την αύξηση της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των τουρκόφωνων χωρών.

φωτογραφία τουρκική προεδρία

Η ΡΩΣΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ

Όπως ααφέρει η φιλοκυβερνητική https://www.yenisafak.com/gundem/buyuk-potansiyel-3711548, ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών, που αποτελείται από την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Κιργιστάν, παρακολουθείται επίσης προσεκτικά από τη Ρωσία. Στην Ασία, που είναι μια από τις κρίσιμες περιοχές της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, η διαμόρφωση ενότητας μεταξύ των τουρκόφωνων χωρών κάνει τη Μόσχα να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε δείξει την προσοχή της χώρας του σε αυτό το θέμα με την προηγούμενη δήλωσή του ότι «μπορούμε να συμμετάσχουμε στο συμβούλιο».

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΙΡΑΝ ΚΑΙ Η ΚΙΝΑ 

"Το γεγονός ότι ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών δρα με κοινό στόχο και στρατηγική ενδιαφέρει πολύ το Ιράν και την Κίνα. Το Ιράν, το οποίο εξέπληξε τους πάντες υποστηρίζοντας την Αρμενία στον πόλεμο μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας πέρυσι, καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να αποτρέψει τον τουρκικό κόσμο από το να σχηματίσει ένα μονολιθικό σύνολο", γράφει η τουρκική εφημερίδα. Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες της εξωτερικής πολιτικής του Ιράν είναι ότι η Τουρκία και άλλες τουρκόφωνες χώρες δημιουργούν μια κοινή πολιτική και οικονομική δομή, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ομοίως, η Κίνα βλέπει μια τέτοια πιθανότητα ως εμπόδιο στη δική της ηγεμονία.

Η αλήθεια είναι απέναντι στα όσα λέει το τουρκικό δημοσίευμα πως το Ιράν στον τελευταίο πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ μάλλον στάθηκε σιωπηλά στο πλευρό των Αζέρων παραμένοντας αδρανές και αρχίζοντας σιγά σιγά να ξυπνά ακούγοντας τον Ταγίπ Ερντογάν λίγο αργότερα να απαγγέλλει τους αλυτρωτικούς στίχους ενός ποιήματος ενώ βρισκόταν στο Μπακού.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail