Ενώ αυξάνεται η ένταση γύρω από την Ουκρανία, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εξοπλίσουν το Κίεβο με προηγμένα όπλα

oleg_mit / pixabay
Ο Λευκός Οίκος φέρεται να εξετάζει την επιλογή να στείλει στρατιωτικούς συμβούλους και όπλα στο Κίεβο εν μέσω αναφορών για συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων και υλικού κοντά στα ουκρανικά σύνορα, μετέδωσε το CNN την Τρίτη.

Jonny Tickle - rt.com - Παρουσίαση Freepen.gr

Επικαλούμενο τις συνήθεις ανώνυμες πηγές του, το τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε πως η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέταζε το ενδεχόμενο αποστολής αχρησιμοποίητων ελικοπτέρων Mi-17 ρωσικής κατασκευής για χρήση από τις ουκρανικές δυνάμεις. Τα αεροπλάνα αγοράστηκαν αρχικά από την Ουάσιγκτον για να μεταφερθούν στον Αφγανικό Στρατό.

Σύμφωνα με το CNN, η Ουάσιγκτον ενδέχεται επίσης να στείλει περισσότερα αντιαρματικά πυραυλικά συστήματα Javelin, καθώς όλμους και πυραύλους αεράμυνας Stinger.

Ωστόσο, ανώνυμες πηγές του δικτύου φέρεται να σημείωσαν επίσης ανησυχίες πως η αποστολή προηγμένων πυραυλικών συστημάτων και ελικοπτέρων θα θεωρηθεί από τη Μόσχα ως σημαντική κλιμάκωση.

Τις τελευταίες εβδομάδες, Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχία ότι η Ρωσία σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία, παρά την επιμονή της Μόσχας πως οι κινήσεις των στρατευμάτων της είναι απλώς εσωτερικές κινήσεις. Η Ουκρανία αρχικά αρνήθηκε τους ισχυρισμούς και κατηγόρησε τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης για διάδοση προπαγάνδας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι η Ουάσιγκτον δεν κατανοούσε τις «προθέσεις» της Μόσχας, αλλά παρατήρησε πως ο Λευκός Οίκος είχε προηγούμενη εμπειρία σε σχέση με τη Ρωσία και την Ουκρανία.

«Η ανησυχία μας είναι πως η Ρωσία μπορεί να κάνει το σοβαρό λάθος να προσπαθήσει να επαναλάβει αυτό που ανέλαβε το 2014 όταν συγκέντρωσε δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων, πέρασε σε κυρίαρχο ουκρανικό έδαφος και το έκανε ισχυριζόμενη ψευδώς ότι προκλήθηκε», είπε ο Μπλίνκεν.

Ο Νοέμβριος έχει επίσης δει πολλές πηγές στην κυβέρνηση Μπάιντεν να ενημερώνουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, όπως το Bloomberg και το Forbes, σχετικά με μια πιθανή «ρωσική εισβολή».

Ωστόσο, σε δήλωση που εκδόθηκε τη Δευτέρα, η Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσίας (SVR) επέμεινε πως όλες οι φήμες για εισβολή αποτελούν εφεύρεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Σύμφωνα με στοιχεία που λάβαμε, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ χρησιμοποιεί διπλωματικούς διαύλους για να μοιραστεί με τους συμμάχους και εταίρους του απολύτως ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τη συγκέντρωση δυνάμεων στο έδαφός μας πριν από μια στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία», ανέφερε η ανακοίνωση τηεου SVR, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον πως «εκφοβίζει ενεργά» τον κόσμο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail