Η Πολωνία θέλει το ΝΑΤΟ να μετακινήσει περισσότερα στρατεύματα πιο κοντά στη Ρωσία

φωτο ΝΑΤΟ
Freepen.gr - Ο πρόεδρος της Πολωνίας, Andrzej Duda, έχει προτείνει το ΝΑΤΟ να επεκτείνει την παρουσία του στην Ανατολική Ευρώπη για να υπερασπιστεί φιλικά κράτη εκτός του στρατιωτικού μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Μιλώντας με τον Γενικό Γραμματέα της οργάνωσης, Γενς Στόλτενμπεργκ την Πέμπτη, ο Ντούντα ανέφερε την υποτιθέμενη πρόσφατη «μετακίνηση ρωσικών δυνάμεων γύρω από τα ουκρανικά σύνορα». Είπε πως η ομάδα θα πρέπει να κάνει αισθητή την παρουσία της σε μεγαλύτερο βαθμό στην ανατολική της πλευρά για να «δείξει σε όλους τους πιθανούς επιτιθέμενους ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο». Συνέχισε περιγράφοντας το Κίεβο ως σημαντικό εξωτερικό εταίρο, του οποίου η ασφάλεια διακυβεύεται.

Ο Στόλτενμπεργκ επανέλαβε τις ανησυχίες του Πολωνού προέδρου για την Ουκρανία και κάλεσε τη Ρωσία «να είναι διαφανής, να μειώσει τις εντάσεις και να αποκλιμακώσει την κατάσταση». Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, ωστόσο, σταμάτησε να σχολιάζει οποιαδήποτε στρατιωτική επέκταση κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ θα συνέλθουν στη Λετονία την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν την κατάσταση με τους ομολόγους τους από την Ουκρανία και τη Γεωργία, μια άλλη χώρα που το μπλοκ προσπαθεί να φέρει στην τροχιά του.

Την Κυριακή, το Κρεμλίνο απέρριψε αναφορές στα δυτικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με τα υποτιθέμενα σχέδια της Μόσχας να εισβάλει στην Ουκρανία ως «τεχνητά υποκινούμενη υστερία». Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε το ΝΑΤΟ πως δημιουργεί εντάσεις στα δυτικά σύνορα της χώρας.

Μεταξύ άλλων θεμάτων που κυριάρχησαν στις συνομιλίες μεταξύ Ντούντα και Στόλτενμπεργκ την Πέμπτη ήταν η μεταναστευτική κρίση στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Ο Πολωνός ηγέτης ισχυρίστηκε ότι το Μινσκ συνέχιζε την «υβριδική του επίθεση», με την οποία εννοούσε την «εργαλειοποίηση» των μεταναστών. Υποστήριξε πως απολάμβανε την πλήρη υποστήριξη της Μόσχας για να το κάνει, αλλά σημείωσε, ωστόσο, ότι οι τακτικές που φέρεται να χρησιμοποιούν οι λευκορωσικές αρχές στα σύνορα έχουν κάπως αλλάξει. Τώρα μικρότερες ομάδες αιτούντων άσυλο προσπαθούν να περάσουν, στην ΕΕ, υπό την κάλυψη του σκότους τη νύχτα, ανέφερε ο Ντούντα, σε αντίθεση με προηγούμενες μεγάλες ωθήσεις στο φως της ημέρας.

Ο Στόλτενμπεργκ, με τη σειρά του, σημείωσε ότι η Βαρσοβία έχει μέχρι στιγμής μπορέσει να αντιμετωπίσει με επιτυχία τη μεταναστευτική κρίση μόνη της, χωρίς την άμεση παρέμβαση του μπλοκ. Ο Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε πως το ΝΑΤΟ στέκεται αλληλέγγυο με την Πολωνία και είναι έτοιμο να εξετάσει οποιοδήποτε αίτημα για βοήθεια.

Η Λευκορωσία υποστηρίζει διαρκώς ότι οι σαρωτικές κυρώσεις της Δύσης πνίγουν την ικανότητά της να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις μεταναστευτικές ροές που κατευθύνονται προς την ΕΕ. Η Ρωσία, από την πλευρά της, ισχυρίζεται σταθερά ότι δεν έχει καμία σχέση με την κρίση στα σύνορα της ΕΕ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail