Η ΕΕ απορρίπτει φρούτα από την Τουρκία λόγω επιβλαβών υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων

Freepen.gr - Ο Τούρκος μηχανικός τροφίμων Bülent Şık ανέφερε την απόρριψη από την Ευρωπαϊκή Ένωση πολλών παρτίδων λεμονιών, μανταρίνων και γκρέιπφρουτ από την Τουρκία λόγω υψηλών επιπέδων υπολειμμάτων χλωροπυρίφου, μιας ουσίας που απαγορεύεται στο μπλοκ.

Ο Şık μοιράστηκε τη σχετική ιστοσελίδα του Συστήματος Ταχείας Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF), ένα στέλεχος για την αναφορά ζητημάτων ασφάλειας τροφίμων εντός της ΕΕ, τεκμηριώνοντας την απόρριψη.

«Ο χλωροπυριφός είναι πολύ επιβλαβής για το νευρικό σύστημα των παιδιών και η χρήση του απαγορεύεται στην ΕΕ. Χρησιμοποιείται στη χώρα μας. Έχετε κάτι να πείτε;" ρώτησε ο Şık σε ένα tweet, προσθέτοντας ετικέτα στο τουρκικό υπουργείο Γεωργίας.

Η Τουρκία είναι σημαντικός εξαγωγέας προϊόντων διατροφής στην ΕΕ και σημείωσε περιορισμένη πρόοδο στην ασφάλεια των τροφίμων με τις συστάσεις που υιοθετήθηκαν μόλις πρόσφατα εν μέρει.

Η ΕΕ τονίζει επανειλημμένα πως η Τουρκία πρέπει να σημειώσει περαιτέρω πρόοδο για να ανταποκριθεί στα πρότυπα του μπλοκ, ιδίως όσον αφορά τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail