Η μεταναστευτική κρίση της Πολωνίας έχει ψυχολογική επίδραση στον πληθυσμό της

Πολλά έχουν γραφτεί κατά τη διάρκεια των μηνών για τους πιθανούς λόγους της μεταναστευτικής κρίσης που αντιμετωπίζει επί του παρόντος η Πολωνία από τη Λευκορωσία, όπου αρκετές δεκάδες χιλιάδες κυρίως μουσουλμάνοι μετανάστες προσπάθησαν να εισβάλουν στα σύνορά της από την αρχή του έτους. Η Βαρσοβία ισχυρίζεται ότι ο γείτονάς της διεξάγει «υβριδικό πόλεμο» εναντίον της ως τιμωρία για τις δυτικές κυρώσεις κατά του Μινσκ, ενώ το τελευταίο δηλώνει αθώο και πως δεν έχει κανένα ρόλο στη διευκόλυνση αυτής της διαδικασίας.

oneworld.press - Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Όποια και αν είναι η αλήθεια, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε την ψυχολογική επίδραση που έχει αυτή η μεταναστευτική κρίση στον πολωνικό πληθυσμό. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αφού αποκαλύφθηκαν βίντεο τη Δευτέρα που δείχνουν ότι ένα άνευ προηγουμένου τεράστιο καραβάνι πολλών χιλιάδων μεταναστών ετοιμάζεται να εισβάλει στα σύνορα. Ακολουθούν πέντε παρατηρήσεις για το πώς όλα αυτά έχουν ενσταλάξει φόβο και οργή στις καρδιές τόσων πολλών Πολωνών.

1. Η Πολωνία είναι μια πολύ εθνοθρησκευτικά ομοιογενής χώρα

Από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το ανασυσταθέν πολωνικό κράτος παρέμεινε σε πολύ μεγάλο βαθμό εθνοθρησκευτικά ομοιογενές. Πλάνα με ανόμοιους πολιτισμικά μετανάστες που πλημμυρίζουν στη χώρα τρομάζουν πολλούς Πολωνούς που φοβούνται ότι αποτελούν απειλή για τον πολιτισμό τους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης ενημέρωσαν τους πολίτες τους από το 2015 και μετά για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν πολλά δυτικοευρωπαϊκά φιλομεταναστευτικά κράτη  με την αφομοίωση και την ενσωμάτωση τέτοιων «νέων αφίξεων».

2. Η κοινωνία παραμένει συντηρητική παρά τις πρόσφατες διαιρέσεις

Η Πολωνία είναι επί του παρόντος χωρισμένη μεταξύ πολύ παθιασμένων συντηρητικών και φιλελεύθερων στρατοπέδων, με την πρώτη να κερδίζει οριακά τις περσινές εκλογές. Παρόλο που η κοινωνία παραμένει διχασμένη, γενικά κλίνει προς τη συντηρητική πλευρά, και οι άνθρωποι με τέτοια διάθεση είναι συνήθως αντίθετοι στη μαζική μετανάστευση κατ' αρχήν. Αυτό σημαίνει πως οι αντίστοιχες πολιτικές της Δυτικής Ευρώπης δεν είναι πραγματικά δημοφιλείς στην Πολωνία. Οι περισσότεροι Πολωνοί δε θέλουν να υποστούν τις κοινωνικοπολιτικές συνέπειες που έχουν οι συγκριτικά πιο φιλελεύθεροι γείτονές τους.

3. Υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με ένα κύμα εγκληματικότητας που οδηγείται από μετανάστες

Υπενθυμίζοντας όσα γράφτηκαν προηγουμένως για την επίγνωση των Πολωνών για τους αγώνες των φιλελεύθερων γειτόνων τους με την αφομοίωση και την ενσωμάτωση της μαζικής εισροής πολιτισμικά ανόμοιων μεταναστών που δέχτηκαν από το 2015 και μετά, είναι κατανοητό πως ανησυχούν για ένα κύμα εγκληματικότητας που οδηγείται από τους μετανάστες. Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι η συντριπτική πλειονότητα αυτών των μεταναστών δε θέλει να μείνει στην Πολωνία, αλλά φοβούνται ότι θα παραβιάσουν βίαια κάθε είδους νόμους καθώς θα διέρχονται από τη χώρα καθοδόν προς τη Δυτική Ευρώπη.

4. Η Πολωνία πιέζεται τόσο από την Ανατολή όσο και από τη Δύση

Από την Πολωνική σκοπιά, η χώρα πιέζεται ταυτόχρονα από Ανατολή και Δύση. Το πρώτο που αναφέρεται είναι η πηγή αυτής της μεταναστευτικής κρίσης, ενώ το δεύτερο δεν υποστηρίζει τις προληπτικές πολιτικές του κράτους που στοχεύουν στην άμυνα έναντι αυτής της εισροής που πολλοί Πολωνοί θεωρούν ως μια αντισυμβατική ξένη εισβολή. Ως εκ τούτου, είναι κατανοητό πως ο πληθυσμός μπορεί να αισθάνεται το έναυσμα να θυμηθεί παρόμοιες ατυχείς στιγμές στο παρελθόν της χώρας του, όπου μια τέτοια ταυτόχρονη πίεση κατέληξε σε τραγωδία.

5. Η νοοτροπία της κοινωνικής πολιορκίας επιστρέφει

Με βάση την παραπάνω παρατήρηση, η ιστορική νοοτροπία πολιορκίας της πολωνικής κοινωνίας κινδυνεύει να επιστρέψει. Αυτό που εννοείται με αυτό είναι ότι ο πληθυσμός ένιωθε παραδοσιακά πως απειλείται από όλες τις κατευθύνσεις. Αυτό το συναίσθημα υποχώρησε σε μεγάλο βαθμό μετά το τέλος του κομμουνισμού και ειδικά μετά την είσοδο της Πολωνίας στην ΕΕ, αλλά επιστρέφει με εκδίκηση μετά την ταυτόχρονη πίεση που νιώθουν οι Πολωνοί από Ανατολή και Δύση για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα που είναι τόσο στενά συνδεδεμένο με την ταυτότητά τους.

----------

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα πως αυτή η μεταναστευτική κρίση επηρεάζει δυσανάλογα την ψυχολογία των Πολωνών πολύ περισσότερο από ό,τι επηρεάζει τους περισσότερους άλλους Ευρωπαίους που έχουν βιώσει πολύ χειρότερα από το 2015 και μετά. Αυτό οφείλεται στην εθνοθρησκευτική ομοιογένεια της κοινωνίας και στη δημοφιλή σημασία της διατήρησης των μοναδικών χαρακτηριστικών της που γεμίζουν πολλά από τα μέλη της με τόση υπερηφάνεια. Νιώθουν ότι η ταυτότητά τους απειλείται από αυτή την άνευ προηγουμένου εισροή πολιτισμικά ανόμοιων μεταναστών.

Σε απάντηση, η Πολωνία συνέχισε να αψηφά τις απαιτήσεις της ΕΕ για ποσοστώσεις μεταναστών και δεσμεύτηκε να χτίσει ένα τείχος στα σύνορα κατά μήκος πάνω από το ήμισυ των συνόρων της με τη Λευκορωσία μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Αν και η κοινωνία παραμένει διχασμένη σε εσωτερικά πολιτικά ζητήματα, η προληπτική αμυντική πολιτική του κράτους ενάντια σε αυτήν την αντισυμβατική ξένη εισβολή είναι πραγματικά δημοφιλής. Εάν η μεταναστευτική κρίση δεν τεθεί σύντομα υπό έλεγχο και η πίεση από Ανατολή και Δύση ενταθεί, η νοοτροπία πολιορκίας των Πολωνών θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail