Alparslan το νέο γεωτρύπανο της Τουρκίας: Άραγε σχεδιάζουν νέο Ματζικέρτ στην ΑΟΖ του Καστελορίζου;

«Το καλύτερο πλοίο γεωτρήσεων στον κόσμο θα ονομαστεί Alparslan», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της φιλοκυβερνητικής Γενί Σαφάκ. Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, το 4ο πλοίο γεωτρήσεων θα ενταχθεί στον στόλο της ΤΡΑΟ το πρώτο τρίμηνο του 2022. 

Του Στρατή Μαζίδη

Το υπερσύγχρονο πλοίο αναμένεται να ονομαστεί «Alparslan». Το πλοίο, έβδομης γενιάς γεωτρύπανο, είναι ικανό να τρυπήσει έως και 12.200 μέτρα. 

Το Alparslan, που έχει πλήρωμα 200 ατόμων, μπορεί να μείνει σταθερό ακόμα και σε κύμα ύψους 7,3 μέτρων. Το πλοίο είναι εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, μπορεί να λειτουργήσει έως και 3.600 μέτρα, έχει τη δυνατότητα να τρυπήσει έως και 12.200 μέτρα. 

Μετά το Fatih, το Yavuz και το Kanuni, το Alparslan, θα είναι το τελευταίο απόκτημα του στόλου των πλωτών γεωτρυπάνων της Τουρκίας. Ο Ερντογάν, στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του AK Party την προηγούμενη μέρα, είπε:

«Προσθέσαμε το τέταρτο πλοίο μας στον στόλο γεώτρησης. Επιπλέον, αυτό το πλοίο, σε αντίθεση με τα άλλα, είναι έβδομης γενιάς, το πιο σύγχρονο, εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και είναι ένα ολοκαίνουργιο πλοίο που θα χρησιμοποιήσουμε για πρώτη φορά».

Ο Alparslan ως γνωστόν ήταν ο ηγέτης των Σελτζούκων στη μάχη του Ματζικέρτ το 1071 μ.Χ., που αποτέλεσε το πρώτο βήμα της εισόδου των Τούρκων στη Μικρά Ασία, έστω κι αν η ήττα προκλήθηκε ύστερα από προδοσία σε βάρος του αυτοκράτορα Διογένη Ρωμανού.

Άραγε, κι αν επιβεβαιωθεί το όνομα του νέου σκάφους, Alparslan, να σημαίνει ότι ενδεχομένως η τουρκική πλευρά σχεδιάζει ένα νέο Ματζικέρτ, όπου στη θέση της Μικράς Ασίας, θα βρίσκεται η ανατολική Μεσόγειος και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας χάρη στο σύμπλεγμα της Μεγίστης;

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail