96χρονη γυναίκα αντιμετωπίζει δικαστική δίωξη για εξύβριση του Ερντογάν

Freepen.gr - Μια 96χρονη γυναίκα αναγκάζεται να ταξιδέψει περισσότερα από 500 χιλιόμετρα από το σπίτι της για να λάβει περίθαλψη στο πλαίσιο δικαστικών μέτρων που της επιβλήθηκαν από δικαστήριο με την αιτιολογία ότι προσέβαλε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Mezopotamya.

Ένα βίντεο της Aliye Yabansu, το οποίο γυρίστηκε χωρίς την έγκρισή της στην επαρχία Σανλιούρφα τον Ιανουάριο του 2019 και κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οδήγησε σε ποινική καταγγελία εναντίον της από έναν υποστηρικτή του Ερντογάν, ο οποίος προσδιορίστηκε μόνο με τα αρχικά M.İ. Ενεργώντας με βάση το βίντεο και τη μήνυση, οι εισαγγελείς συνέταξαν κατηγορητήριο κατά της Yabansu με την κατηγορία της προσβολής του προέδρου, κάτι που αποτελεί έγκλημα στην Τουρκία σύμφωνα με το επίμαχο άρθρο 299 του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα (TCK).

Στην τελευταία ακρόαση της δίκης της, την 1η Δεκεμβρίου 2020, ο δικηγόρος της Yabansu, Celil Tanış, ζήτησε την αθώωση της γυναίκας, λέγοντας πως η πελάτης του είναι κλινήρης και πάσχει από πολλαπλά προβλήματα υγείας, προσθέτοντας ότι στο βίντεο δεν είναι ξεκάθαρο ότι οι δηλώσεις της είχαν στόχο Ερντογάν. Ο δικηγόρος προσκόμισε και ιατρική γνωμάτευση στο δικαστήριο που βεβαιώνει πως η γυναίκα δεν έχει ποινική ευθύνη λόγω σειράς ψυχολογικών και φυσιολογικών προβλημάτων.

Στη γνωμοδότησή της, ο εισαγγελέας, ωστόσο, ζήτησε να επιβληθούν στη γυναίκα δικαστικά μέτρα ασφαλείας, τα οποία εφαρμόζονται για άτομα χωρίς ποινική ευθύνη σύμφωνα με το άρθρο 57 του ΚΚΚ και απαιτούν τη νοσηλεία τους στο πλησιέστερο υψηλό -Νοσοκομείο ασφαλείας για θεραπεία και προστασία.

Αν και το δικαστήριο αποφάσισε τη νοσηλεία της Yabansu στο πλησιέστερο νοσοκομείο, οι εισαγγελείς ζήτησαν να μεταφερθεί στο νοσοκομείο Kayseri City Hospital έως τις 5 Νοεμβρίου, το οποίο απέχει περισσότερα από 500 χιλιόμετρα από το σπίτι της στο Siverek. Το αίτημα του δικηγόρου της για νοσηλεία της Yabansu σε νοσοκομείο στο Ντιγιάρμπακιρ, το οποίο απέχει 80 χιλιόμετρα, απορρίφθηκε.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Tanış, η νοσηλεία της Yabansu στο νοσοκομείο της Καισάρειας θα ισοδυναμεί με βασανιστήριο γιατί θα πρέπει να ταξιδέψει περισσότερες από οκτώ ώρες και δεν θα έχει κανέναν εκεί να τη φροντίζει. Είπε ότι η βιολογική ηλικία της γυναίκας είναι στην πραγματικότητα πάνω από 100 και υποφέρει από μια σειρά προβλημάτων υγείας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης και είναι ακατάλληλη για ταξίδια.

«Το να στείλεις αυτήν την ηλικιωμένη γυναίκα σε μια πόλη και στα χέρια ανθρώπων που δε γνωρίζει, δε θα διαφέρει από το να την θάψεις ζωντανή», είπε ο δικηγόρος.

Χιλιάδες άνθρωποι στην Τουρκία βρίσκονται υπό έρευνα και οι περισσότεροι από αυτούς απειλούνται με φυλάκιση, για φερόμενες προσβολές του Προέδρου Ερντογάν. Οι υποθέσεις προσβολής προέρχονται γενικά από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που μοιράζονται οι αντίπαλοι του Ερντογάν. Η τουρκική αστυνομία και το δικαστικό σώμα αντιλαμβάνονται ακόμη και την πιο ασήμαντη κριτική του Ερντογάν ή της κυβέρνησής του ως προσβολή.

Όποιος προσβάλλει τον πρόεδρο μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και τεσσάρων ετών, ποινή που μπορεί να αυξηθεί εάν το έγκλημα διαπράχθηκε μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail