Αναρωτιέσαι γιατί τροφοδοτούν καθημερινά το μυαλό σου με 70-80% αέρα κοπανιστό;

RyanMcGuire / pixabay
Επισκεπτόμενος κανείς τα μέσα τα τελευταία χρόνια διαπιστώνει ότι πλήθος "ειδήσεων" δεν είναι τίποτε άλλο από άχρηστες πληροφορίες. Τι ανέβασε ο Χ στο instagram, τι δήλωσε η Ψ και σόκαρε, η φωτογραφία του Α στο τάδε μέρος, βαρύγδουπες δηλώσεις διάφορων προσώπων που μέχρι χθες δεν ήξερε κανένας κ.ο.κ. Έχουμε δηλαδή μια βιομηχανική παραγωγή του...τίποτε.

Του Στρατή Μαζίδη

Αυτές όμως οι άνευ ουσίας ειδήσεις / αναρτήσεις, ειδικά οι ροζ περιεχομένου, εμφανίζονται ως οι πλέον δημοφιλείς ή σχολιασμένες στα μέσα που τις παρουσιάζουν.

Χάθηκαν άραγε οι πραγματικές ειδήσεις; Δε συμβαίνουν πράγματα στον κόσμο; Ζούμε σε μια επίπεδη άνευ ενδιαφέροντος και εξελίξεων εποχή; Είμαστε κάτοικοι μιας ανέμελης και ακμάζουσας χώρας έχοντας λύσει τα προβλήματά μας μη έχοντας με τι να ασχοληθούμε;

Ταυτόχρονα παρατηρούμε ότι στην τηλεόραση δεν υπάρχουν πια δημοσιογραφικές εκπομπές για σοβαρά ζητήματα, ενώ τα τηλεοπτικά δελτία έχουν χρόνια να πραγματοποιήσουν αποστολές στο εξωτερικό σε διάφορες φλεγόμενες ζώνες.

Πλασάρεται αέρας κοπανιστός ως είδηση, αλλά δεν ακούμε για τον αγώνα της Πολωνίας στο θέμα της διαμάχης με την ΕΕ για το εθνικό δίκαιο, δεν παρουσιάζονται οι νέες σοβαρές εξελίξεις στη Συρία, δεν παρακολουθούμε τα γεγονότα στα Βαλκάνια με την άνοδο της Σερβίας, τη διαφαινόμενη διάσπαση της Βοσνίας, την κρίση του Κοσόβου και όσα συμβαίνουν στα Σκόπια.

Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής ανύπαρκτα. Ούτε ΑΟΖ, ούτε Κύπρος, ούτε 12 ν.μ., ούτε υφαλοκρηπίδα, ούτε Τουρκία, ούτε τίποτε.

Φυσικά κουβέντα για το Νο 1 εθνικό ζήτημα, το δημογραφικό.

Μόνο ειδήσεις χαμηλού επιπέδου που δεν ενεργοποιούν το νου, δεν προάγουν την σκέψη απλά συνδράμουν στη ραθυμία μας.

Δε θέλουν οι πολίτες να σκέπτονται, να προβληματίζονται, να καταλήγουν σε θέσεις και συμπεράσματα. Όσα πρέπει να πρεσβεύουν, τους σερβίρονται έτοιμα. Πριν από εμάς, για εμάς.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail