Τούρκοι παραδέχονται ότι οι Ρώσοι τους μακέλεψαν στο Ιντλίμπ το 2020

Freepen.gr - Τούρκοι στρατιώτες που αναπτύχθηκαν στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας κατηγορούν τη Ρωσία, και όχι τις συριακές δυνάμεις, για την αεροπορική επιδρομή της 27ης Φεβρουαρίου 2020 που σκότωσε 34 άτομα προσωπικό στην επαρχία αυτή, ανέφερε την Παρασκευή το Middle East Eye (MEE).

Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με ανεξάρτητες πηγές εκείνη την εποχή μεταδιδόταν πως ο πραγματικός αριθμός των νεκρών Τούρκων στρατιωτών ξεπερνούσε τους 200, κάτι που μεταφέραμε εκείνη την περίοδο στη Freepen.gr.

Η δημοσίευση, η οποία επικαλείται πολλές ανώνυμες τουρκικές στρατιωτικές πηγές και συριακές δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία, ανέφερε ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν αποκάλυψε την επίθεση και τα θύματα παρά μόνο λίγες ώρες μετά το περιστατικό, που ήταν η μεγαλύτερη απώλεια τουρκικού στρατιωτικού προσωπικού σε ένα περιστατικό στο δεκαετίες.

Ωστόσο η Τουρκία τότε έριχνε την ευθύνη στη συριακή κυβέρνηση μη τολμώντας να παραδεχθεί το ρωσικό χτύπημα για το οποίο γράψαμε τότε ξεκάθαρα ορισμένοι εξαρχής.

Ο Ραχμί Ντογκάν, κυβερνήτης της μεθοριακής επαρχίας Χατάι της Τουρκίας, περιέγραψε τότε την επίθεση ώρες αργότερα ως «αεροπορική επίθεση από τις δυνάμεις του καθεστώτος στην Ιντλίμπ».

Ωστόσο, τα τουρκικά στρατεύματα στη σκηνή του χτυπήματος, στο Μπαλιούν, ήταν εξαγριωμένα, επιμένοντας ότι ήταν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί που σκότωσαν αυτούς τους στρατιώτες.

Συριακά και ρωσικά αεροσκάφη πετούσαν σε σχηματισμό πάνω από τα τουρκικά στρατεύματα όλη την ημέρα εκείνη την ημέρα.

«Το καθεστώς και τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη πετούσαν δίπλα-δίπλα», είπε ένας Τούρκος συνταγματάρχης στο MEE.

Ένας Τούρκος στρατιώτης που αναπτύχθηκε κοντά στο Μπαλιούν είπε επίσης ότι οι Ρώσοι «στόχευσαν περιοχές πολύ κοντά στις πομπές μας εκείνη την ημέρα τουλάχιστον τέσσερις φορές».

«Υπήρχε ένας συνεχής [τουρκικός] συντονισμός με τους Ρώσους… Πάντα ήξεραν πού βρισκόμασταν», πρόσθεσε η πηγή.

Οι βόμβες εξερράγησαν μπροστά και πίσω από την στρατιωτική συνοδεία.

«Το πρώτο άμεσο χτύπημα χτύπησε τα οχήματα πριν κάποιοι από τους στρατιώτες μας βρουν κάλυψη», θυμάται ο Τούρκος στρατιώτης.

Το άρθρο σημειώνει ότι οι αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας και της Συρίας μπορούν να διακριθούν εύλογα από τους τύπους των βομβών που πέφτουν.

Σύμφωνα με τουρκικές στρατιωτικές πηγές, εάν το χτύπημα είναι κατευθυνόμενο με ακρίβεια, τότε είναι πιθανότατα ρωσικό, καθώς τα συριακά πολεμικά αεροσκάφη δεν έχουν τόσο προηγμένες δυνατότητες στόχευσης.

Δύο Τούρκοι στρατιωτικοί που εξέτασαν φωτογραφίες από το χτύπημα της 27ης Φεβρουαρίου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ήταν στοχευμένο, που σημαίνει πιθανότατα πως πραγματοποιήθηκε από τη Ρωσία.

Ένας απόστρατος υψηλόβαθμος αξιωματικός είπε στο MEE ότι «η Ρωσία απέκτησε ψυχολογική υπεροχή με αυτό καθώς είχε ήδη στρατιωτική υπεροχή».

«Οι Ρώσοι μας είπαν αρχικά ότι νόμιζαν ότι χτύπησαν τη συριακή αντιπολίτευση… Αργότερα αρνήθηκαν εντελώς τη συμμετοχή τους» αναφέρει η πηγή.

Η τουρκική κυβέρνηση δεν ερεύνησε ποτέ το περιστατικό και οι έρευνες από στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες δεν έχουν δημοσιευθεί.

«Η μόνη αντίδραση του στρατού ήταν να διαλύσει την 65η μηχανοποιημένη ταξιαρχία πεζικού του συριακού στρατού, οι περισσότεροι στρατιώτες της οποίας σκοτώθηκαν στην επίθεση», ανέφερε η έκθεση. «Οι επιζώντες τοποθετήθηκαν σε άλλες μονάδες».

Επιπλέον, προστίθεται, κάποιοι κοντά στην τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι η Τουρκία έκανε το σωστό προσποιούμενη πως η Συρία ήταν υπεύθυνη, καθώς η Τουρκία δεν είναι αρκετά ισχυρή στρατιωτικά για να αμφισβητήσει τη Ρωσία.

«Θα μπορούσαμε να καταλάβουμε τη Δαμασκό σε 40 ημέρες αν δεν υπήρχε ρωσική παρουσία στη Συρία», είπε ένας Τούρκος συνταγματάρχης απαξιωτικά στο MEE.

«Ο συριακός στρατός είναι εντελώς σκουπίδια», πρόσθεσε. «Μπορούμε να χτυπήσουμε τον συριακό στρατό όσο θέλουμε, αλλά δεν θα δημιουργήσει αποτρεπτικό παράγοντα, γιατί οι Ρώσοι ήταν αυτοί που μας χτύπησαν».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail