Υποβρύχιο του ΝΑΤΟ προκάλεσε τη βύθιση του Κουρσκ που σκότωσε 118 Ρώσους ναύτες, ισχυρίζεται πρώην ναύαρχος

A fragment of the wheelhouse of the Kursk nuclear submarine at the memorial to 'Submariners who died in peacetime' in Murmansk. - Sputnik / Pavel Lviv
Η καταστροφική βύθιση του ρωσικού πυρηνοκίνητου υποβρυχίου Kursk πριν από περισσότερες από δύο δεκαετίες ήταν το αποτέλεσμα σύγκρουσης με χτυπημένο πλοίο του ΝΑΤΟ στη Θάλασσα Μπάρεντς, επέμεινε ένας πρώην υψηλόβαθμος αρχηγός του ναυτικού.

Layla Guest - Russia Today / Παρουσίαση Freepen.gr

Το «Kursk» που βυθίστηκε στις 12 Αυγούστου 2000 σε βάθος 108 μέτρων, στοίχισε τη ζωή και των 118 μελών του πληρώματος πυροδοτώντας την πρώτη μεγάλη διεθνή κρίση της προεδρίας του Βλαντιμίρ Πούτιν. Μια επίσημη έρευνα που ανέθεσε η ρωσική κυβέρνηση κατέληξε δύο χρόνια αργότερα ότι το περιστατικό ήταν αποτέλεσμα έκρηξης τορπίλης, η οποία στη συνέχεια προκάλεσε την έκρηξη πυρομαχικών στο πλοίο.

Ωστόσο, σε μια συνέντευξη στο RIA Novosti, που μεταδόθηκε τη Δευτέρα, ο πρώην διοικητής του Βόρειου Στόλου Βιάτσεσλαβ Ποπόφ προσέφερε μια θεωρία για το πώς μπορεί να συνέβη το περιστατικό. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα σκάφος του ΝΑΤΟ πλησίασε πολύ το ρωσικό υποβρύχιο, προσκρούοντας στην πλώρη του και προκαλώντας ζημιά στον σωλήνα της τορπίλης, ώστε ακολούθησε έκρηξη. Στη συνέχεια το διαμέρισμα πλημμύρισε, στέλνοντας το υποβρύχιο στα βάθη της θάλασσας.

«Το υποβρύχιο που συγκρούστηκε με το «Kursk» το ακολουθούσε, προφανώς, αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει ασφάλεια στο θαλάσσιο περιβάλλον και σε όλες τις άλλες συνθήκες, πλησίασε πολύ κοντά ή ο ελιγμός του Kursk οδήγησε σε απώλεια επαφής», είπε.

Ο Ποπόφ ισχυρίστηκε πως γνώριζε το όνομα του υποβρυχίου που ανήκε στο μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ «με 90% πιθανότητα». Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι δεν είχε επαρκή διαθέσιμα στοιχεία για να δημοσιοποιήσει την υπόθεση αυτήν την στιγμή.

Σύμφωνα με τον πρώην αρχηγό του ναυτικού, ο οποίος υπηρέτησε μέχρι το 2001, το σκάφος βρισκόταν στην περιοχή όπου συγκρούστηκε με το «Kursk». Σημείωσε επίσης πως στάλθηκαν σήματα SOS από ειδικό εξοπλισμό με τον οποίο δεν ήταν εξοπλισμένα τα ρωσικά σκάφη, υπονοώντας ότι πρέπει να υπήρχε άλλο υποβρύχιο.

Ο Βίκτορ Κραβτσένκο, πρώην αρχηγός του επιτελείου του ρωσικού ναυτικού, συμφώνησε αργότερα με τη θεωρία του Ποπόφ, σχολιάζοντας ότι «είχε επίσης την τάση να πιστεύει αυτή την εκδοχή» της κατάρρευσης του Κουρσκ, με βάση περιστασιακά στοιχεία.

Τρία σκάφη του ΝΑΤΟ, το βρετανικό «Splendid» και τα αμερικανικά υποβρύχια «Toledo» και «Memphis», φέρεται να βρίσκονταν κοντά σε ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις στη Θάλασσα του Μπάρεντς εκείνη την εποχή. Ούτε η Ουάσιγκτον ούτε το Λονδίνο παρείχαν έγγραφα για την κατάσταση των σκαφών τους αφού η Μόσχα ζήτησε τις πληροφορίες.

Ωστόσο, η ρωσική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το συμπέρασμα της επίσημης έρευνας είναι το πιο πιθανό, με πολλούς αναλυτές να επισημαίνουν πως τότε ήταν μια δύσκολη περίοδος για τον ρωσικό στρατό. Ένας συνδυασμός υποχρηματοδότησης, γερασμένου σοβιετικού υλικού και χαμηλού ηθικού θα μπορούσαν όλα να συνέβαλαν στο περιστατικό.

Ο Πούτιν, τότε μόλις μήνες κατά την πρώτη του θητεία ως πρόεδρος, δέχτηκε το μεγαλύτερο μέρος της κριτικής για την τραγωδία στο Κουρσκ, με τη μεγάλης κλίμακας απώλεια νεαρών Ρώσων ναυτικών να προκαλεί θλίψη και οργή. Οι αποτυχημένες προσπάθειες διάσωσης προκάλεσαν θυμό και απογοήτευση τόσο στο εσωτερικό όσο και παγκοσμίως.

Οι ισχυρισμοί του Ποπόφ έρχονται εν μέσω αυξημένων ανησυχιών για τη δραστηριότητα του ΝΑΤΟ γύρω από τα σύνορα της Ρωσίας. Την Παρασκευή, ο ανώτατος αξιωματούχος του μπλοκ, Γενς Στόλτενμπεργκ, πρότεινε την ανάπτυξη αμερικανικών πυρηνικών κεφαλών στην Ανατολική Ευρώπη για την αντιμετώπιση μιας υποτιθέμενης απειλής από τη Μόσχα.

Σε απάντηση, το Κρεμλίνο είπε ότι μια τέτοια δήλωση θα σήμαινε ότι η Ιδρυτική Πράξη των σχέσεων Ρωσίας-ΝΑΤΟ «δεν υπάρχει πλέον». Σύμφωνα με αυτό το έγγραφο, που υπογράφηκε το 1997, τα δύο μέρη δε θεωρούν το ένα το άλλο αντίπαλο. Εγγυάται ότι δε θα αναπτυχθούν πυρηνικά όπλα σε νέα μέλη του ΝΑΤΟ μετά την ημερομηνία αυτή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail