Ηχηρό μήνυμα έστειλε σε όλη την περιοχή η «ΜΕΔΟΥΣΑ 11» με τα δηλητηριώδη πλοκάμια της

Τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, πραγματοποιήθηκε στον Κόλπο Χανίων στο Μάλεμε της Κρήτης η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day-DVDAY) της Διμερούς Διακλαδικής Άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ 11» Ελλάδας – Αιγύπτου, στην οποία συμμετείχαν επίσης με μέσα και προσωπικό τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η «ΜΕΔΟΥΣΑ 11» διεξήχθη στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης από την Τετάρτη 17 έως την Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021 με τη συμμετοχή παρατηρητών από την Γαλλία, την Ινδία, την Ιορδανία, το Μαρόκο, την Πορτογαλία και την Σαουδική Αραβία και σκοπός της ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών Χωρών, καθώς και η διεξαγωγή προκεχωρημένης διακλαδικής επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε περιβάλλον πολλαπλής απειλής.

Την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών της Άσκησης επί της Φρεγάτας ΣΑΛΑΜΙΣ και του Ελικοπτεροφόρου Πλοίου Αμφίβιων Επιχειρήσεων ENS GAMAL ABDEL NASSER τίμησαν με την παρουσία τους:

  • Ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης.
  • Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου Lieutenant General Osama Roshdy Askar, ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΑΕ Lieutenant General Hamad M. Thani Al-Rumaithi και ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης.
  • Η Α.Ε. o Πρέσβης της Αιγύπτου στην Ελλάδα κ. Ismail Ahmed Khairat, η Α.Ε. ο Πρέσβης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Ελλάδα κ. Sulaiman Humad Salem ALMazroui και η Α.Ε. ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Κυριάκος Κενεβέζος.
  • Ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ.
  • Ο Γάλλος Ναυτικός Διοικητής Μεσογείου και Μαύρης Θάλασσας Αντιναύαρχος Gilles Boidevezi ως εκπρόσωπος του Αρχηγού Άμυνας της Γαλλίας και ο Υπαρχηγός του Βασιλικού Σαουδαραβικού Ναυτικού Υποστράτηγος Mohammed Abdulrahman Alghuraybi ως εκπρόσωπος του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας.
  • Οι Ακόλουθοι Άμυνας της Αιγύπτου, των ΗΑΕ, της Γαλλίας και των ΗΠΑ.

Κατά την διάρκεια της DV-DAY οι υψηλοί προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σύνθετα διακλαδικά και υψηλού συντονισμού και απαιτήσεων επιχειρησιακά σενάρια, που εκτελέστηκαν με απόλυτη ακρίβεια από τα μέσα και το προσωπικό των συμμετεχουσών δυνάμεων, επιστέγασμα των οποίων αποτέλεσε η συνδυασμένη αμφίβια ενέργεια στην ακτή του Μάλεμε.

Η σειρά ασκήσεων «ΜΕΔΟΥΣΑ» εντάσσεται στον ευρύτερο προγραμματισμό του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΕΔ της Αιγύπτου στο πλαίσιο της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας των δύο Χωρών και της διεύρυνσης των συμμετεχόντων στην Κυπριακή Δημοκρατία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από το 2018 και το 2020 αντίστοιχα, με την συγκρότηση πολυεθνικής Task Force για τη διεξαγωγή αυξημένης δυσκολίας διακλαδικών επιχειρησιακών σεναρίων, να την καθιστούν μία από τις σημαντικότερες διακλαδικές ασκήσεις που διεξάγονται στην Ανατολική Μεσόγειο, συμβάλλοντας στην σταθερότητα και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.
























Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail