Teşkilat: Η τηλεοπτική σειρά της ΜΙΤ άλλαξε σενάριο τη β' σεζόν λόγω βελτίωσης σχέσεων με τα Εμιράτα

Freepen.gr - Το σενάριο του «Teşkilat» (Ο Οργανισμός), μιας από τις τηλεοπτικές σειρές με την μεγαλύτερη τηλεθέαση στην Τουρκία που προβάλλεται στο κρατικό TRT1, άλλαξε τη δεύτερη σεζόν σύμφωνα με την μεταβαλλόμενη εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Άνθρωποι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) δεν παίζουν πλέον τους κακούς στη δημοφιλή σειρά, η οποία είναι επίσημα παραγωγή της Τουρκικής Εθνικής Οργάνωσης Πληροφοριών MİT. «Εξωτερικές ή ξένες δυνάμεις», ζηλεύοντας την τουρκική τεχνολογία drone την πρώτη σεζόν, τώρα επιδιώκουν συνωμοσίες κατά των γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία και τα ΗΑΕ βρίσκονταν σε διαφορετικές πλευρές σχεδόν σε κάθε πολιτικό ζήτημα στην περιοχή, δουλεύοντας ο ένας εναντίον του άλλου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ενώ τηλεοπτικοί σταθμοί που ανήκουν στο Ντουμπάι μετέδιδαν ειδήσεις κατά της Τουρκίας, η Τουρκία, μαζί με το Κατάρ, στόχευαν τις ηγεσίες των ΗΑΕ, της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου ιδιαίτερα και υποστήριζαν τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, τον αρχικό τους εχθρό. Για πρώτη φορά στην τουρκική ιστορία, σε μια τηλεοπτική σειρά σεναρίου από τη MİT, οι Άραβες παρουσιάστηκαν ως εχθρικές ξένες δυνάμεις και επιπλέον, ορισμένες γνωστές προσωπικότητες των ΗΑΕ συμπεριλήφθηκαν στη σειρά, αναφέρει το nordicmonitor.com.

Ο Τούρκος ηθοποιός Μεχμέτ Ούστα, ο κακός στην πρώτη σεζόν, απεικόνισε τον πρώην ηγέτη της Φατάχ και σύμβουλο της κυρίαρχης οικογένειας των Εμιράτων Μοχάμαντ Γιουσούφ Νταχλάν. Το όνομά του στη σειρά, Zayed Fadi, ήταν ένας συνδυασμός του ψευδωνύμου του Dahlan, Abu Fadi, και του ονόματος του υπουργού Εξωτερικών των ΗΑΕ, Abdullah bin Zayed, του προσώπου που επικρίθηκε περισσότερο από τα φιλοκυβερνητικά τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και ΗΑΕ αντικατοπτρίστηκε αρχικά στα μέσα ενημέρωσης. Η Άγκυρα είχε προειδοποιήσει τηλεοπτικά κανάλια που συνδέονται με την Μουσουλμανική Αδελφότητα με έδρα την Τουρκία και δεν τους επέτρεψε να στοχοποιήσουν τα καθεστώτα των χωρών του Κόλπου και της Αιγύπτου στις εκπομπές τους. Ο κακός Zayed Fadi στο "Teşkilat" σκοτώθηκε στο τέλος της πρώτης σεζόν. Τα ΗΑΕ επέβαλαν απαγόρευση βίντεο στον ηγέτη της μαφίας και τον πρώην σύμμαχο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Σεντάτ Πέκερ, ο οποίος ζει σήμερα στα Εμιράτα και είχε δημοσιεύσει βίντεο στο YouTube που αποκαλύπτουν τα φερόμενα εγκλήματα της κυβέρνησης Ερντογάν τα τελευταία χρόνια. Ο Πέκερ απαγορεύτηκε επίσης να κάνει tweet την περασμένη εβδομάδα.



Η δεύτερη σεζόν, που ξεκίνησε την Κυριακή, επικεντρώνεται στις αμφιλεγόμενες δραστηριότητες της Τουρκίας για εξερεύνηση φυσικού αερίου και πετρελαίου στην ανατολική Μεσόγειο. Οι «ξένες δυνάμεις» που στοχεύουν στην εγχώρια παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Τουρκίας την πρώτη σεζόν προσπαθούν τώρα να αποτρέψουν τις δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στη Μεσόγειο. Φυσικά, ενώ το κάνουν αυτό, συνεργάζονται με «προδότες», ή αντιφρονούντες, στην Τουρκία.

Στο τελευταίο επεισόδιο, ένας πράκτορας μιας «ξένης δύναμης» που μιλούσε τουρκικά με αμερικανική προφορά σαμποτάρισε ένα από τα γεωτρύπανα που είχε προκαλέσει κρίση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας φέτος. Το πλοίο, το οποίο ανατινάχθηκε, πήρε το όνομά του από το Mavi Vatan (Γαλάζια Πατρίδα), ένα ναυτικό δόγμα που ταυτίζεται με την πολιτική της Τουρκίας στη Μεσόγειο. Το πλοίο που χρησιμοποιήθηκε στη σειρά ήταν στην πραγματικότητα το πρώτο γεωτρύπανο της Τουρκίας, το Fatih.

Τονίστηκε επανειλημμένα στο «Teşkilat», ότι μετά το Ιράκ, τη Λιβύη και άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής που είχαν βιώσει το εσωτερικό χάος, ήταν τώρα η σειρά της Τουρκίας να αντιμετωπίσει κάποια αναταραχή. «Ξένες δυνάμεις» θα προσπαθήσουν να διχάσουν την Τουρκία με το πρόσχημα της προσφοράς δημοκρατίας και ελευθερίας. Σύμφωνα με τους σεναριογράφους, ή πιο σωστά, αξιωματούχους της MİT, οι τρομοκρατικές οργανώσεις που επιχειρούν εναντίον της Τουρκίας θα υποστηριχθούν μέσω δεξαμενών σκέψης στην Τουρκία. Έτσι, είναι εύκολο να καταλάβουμε ότι η MİT θέλει το κοινό να πιστεύει ότι οι αντίπαλοι της κυβέρνησης Ερντογάν που απαιτούν περισσότερη δημοκρατία και περισσότερη ελευθερία στη χώρα είναι εργαλεία αυτών των «ξένων δυνάμεων».

Το «Teşkilat», το οποίο στοχεύει να δείξει το τουρκικό κράτος ως ισχυρό και ισχυρό, είναι πολύ δημοφιλές στο τουρκικό κοινό. Βασίζεται σε μια ιστορία ότι μια ομάδα πρακτόρων της MİT παραποίησαν τους θανάτους τους σε αεροπορικό δυστύχημα για να τους επιτρέψουν να πραγματοποιήσουν ελεύθερα μυστικές επιχειρήσεις εναντίον των κακών, οι οποίοι είναι έτοιμοι να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να αποτρέψουν την αναγέννηση της Τουρκίας. Αυξάνει την υπερηφάνεια των θεατών να βλέπουν πως οι Τούρκοι πράκτορες είναι ταλαντούχοι όπως οι πράκτορες της CIA στις παραγωγές του Χόλιγουντ που παρακολουθούσαν για χρόνια. Δεδομένου του γεγονότος ότι οι Τούρκοι παίρνουν τις τηλεοπτικές σειρές μη μυθοπλασίας πολύ σοβαρά, δεν είναι κακή ιδέα να διαδώσουν κυβερνητική προπαγάνδα μέσω αυτών. Ωστόσο, θα είναι πολύ απογοητευτικό για μερικούς να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ της πραγματικής ζωής και της ιστορίας στο "Teşkilat".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail