Η Τουρκία πουλά TB2 σε Μαρόκο κι Αιθιοπία - Αντίδραση κι ανησυχία από το Κάιρο

RΕUΤΕRS/Gleb Garanich
Η Τουρκία επεκτείνει τις εξαγωγές οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών διαπραγματευόμενη συμφωνίες πωλήσεων με το Μαρόκο και την Αιθιοπία μετά την επιτυχή χρήση τους σε διεθνείς συγκρούσεις, σύμφωνα με τέσσερις πηγές εξοικειωμένες με τις συμφωνίες, γράφει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Οποιεσδήποτε αποστολές μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Αιθιοπία ενδέχεται να προκαλέσουν τριβές στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Καΐρου, το οποίο βρίσκεται σε αντίθεση με την Αντίς Αμπέμπα για το αναγεννησιακό φράγμα υδροηλεκτρικής ενέργειας στον Μπλε Νείλο.

Δύο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας δήλωσαν ότι το Κάιρο ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένα ευρωπαϊκά έθνη να το βοηθήσουν να παγώσει οποιαδήποτε συμφωνία. Τρίτη αιγυπτιακή πηγή είπε πως οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να τεθεί και να διευκρινιστεί στις συνομιλίες μεταξύ Καΐρου και Άγκυρας.

Η Τουρκία, η Αιθιοπία και το Μαρόκο δεν έχουν ανακοινώσει επίσημα καμία συμφωνία για ένοπλα drones, αλλά αρκετές πηγές που είναι εξοικειωμένες με τις ρυθμίσεις έδωσαν λεπτομέρειες στο Ρόιτερς.

Ένας Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι η Αιθιοπία και το Μαρόκο ζήτησαν αγορές μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2 σε συμφωνίες που θα μπορούσαν επίσης να περιλαμβάνουν εγγυήσεις ανταλλακτικών και εκπαίδευση.

Ένας διπλωμάτης που μίλησε ανώνυμα  δήλωσε ξεχωριστά ότι το Μαρόκο είχε λάβει την πρώτη παρτίδα ένοπλων μη επανδρωμένων αεροσκαφών που είχε παραγγείλει τον Μάιο. Η Αιθιοπία σχεδιάζει να τα αποκτήσει, αλλά η κατάσταση αυτής της παραγγελίας είναι λιγότερο σαφής, είπε ο απεσταλμένος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail